Grybų pavojai: rinkite tik žinomus

Grybų pavojai: rinkite tik žinomus

Kiekvieną rudenį gydytojams tenka gelbėti grybais apsinuodijusius žmones. Medikų teigimu, kartais nuodingieji grybai yra labai panašūs į valgomuosius, todėl nepatyrę ar neatidūs grybautojai gali prisirinkti visai ne tų grybų, kokių tikėjosi. Deja, kartais patiekalas iš tokių gėrybių būna mirtinas.

Kiekvieną rudenį į gydytojus kreipiasi nežinomų grybų suvalgę ir prastai pasijutę grybautojai. Kasmet pasitaiko ir mirčių.

Šį rudenį Lietuvos ligoninėse jau mirė mažiausiai trys žmonės, apsinuodiję grybais.

Rugsėjį Kauno klinikose mirė, įtariama, grybais apsinuodijusi 79 metų moteris iš Raseinių. Respublikinėje Panevėžio ligoninėje - 71 metų vyras iš Rokiškio. Spalio pirmosiomis dienomis Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje mirė, kaip manoma, grybais apsinuodijęs 69 metų Švenčionių rajono gyventojas.

Pastarasis sakė, kad su kaimynu valgė marinuotų žaliuokių. Vyras blogai pasijuto praėjus penkioms valandos nuo tada, kai valgė grybų, tačiau į medikus jis kreipėsi praėjus tik daugiau nei dviem paroms. Gydytojai jo išgelbėti neįstengė, nes buvo itin pažeistos kepenys.

Vien Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė kasdien sulaukia 3-4 galimai grybais apsinuodijusių žmonių.

Gelbėti grybautojus teko ir Klaipėdos universitetinės ligoninės medikams. Rugsėjo pabaigoje grybų prisirinkę žmonės pasigamino troškinį, tik pagrindinis to troškinio ingredientas buvo musmirės. Visa laimė, kad jie į medikų rankas pateko gana greitai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas, gydytojas reanimatologas Ričardas Slavinskas šią situaciją vadina sėkmės atveju.

Vos atvykus pacientams buvo pradėta antidotinė terapija, išvalyti skrandžiai. Jau buvo pirmųjų kepenų pažeidimų požymių, tačiau medikai spėjo sureaguoti ir kepenų funkcijos buvo atkurtos. Gydymas buvo sėkmingai pratęstas kitame skyriuje.

"Nepasižiūrėjus, ką valgai, galima prisidaryti daug bėdų. Gaila, kad žmonės nepasimoko. Reikėtų mokytis iš svetimų klaidų, kad ir kokios jos skaudžios", - pabrėžė R. Slavinskas.

Pasak jo, apsinuodijimas ir taip yra sudėtinga situacija, o dauguma apsinuodijusiųjų dar nenori iškart kreiptis į gydytojus. Taip kai kurie žmonės pasirašo sau nuosprendį, nes nuodai spėja negrįžtamai pažeisti organus.

"Jeigu tai nežinomas grybas, tiesiog jo neimk. Kam reikia tokius rinkti ir valgyti? Jeigu nepažįstate grybų, gal geriau nueiti į turgų ir nusipirkti visiems žinomų?" - svarstė R. Slavinskas.

Gydytojo teigimu, net ir labai nedidelis kiekis nuodingo grybo gali būti itin pavojingas, ypač jeigu organizmas yra jautresnis.

"Visi grybai yra valgomi, bet kai kurie - tik vieną kartą", - žmonių sugalvotą posakį priminė R. Slavinskas.

INFORMACIJA

Valgomieji ir nuodingieji grybai kartais būna tokie panašūs, kad net patyrę grybautojai sunkiai gali juos atskirti. Deja, nėra jokių "naminių" būdų nuodingiems grybams atskirti. Kai kurie iš jų labai skaniai kvepia ir perpjauti netamsėja.

Iš visų grybų labiausiai reikia saugotis musmirių. Ypač žalsvųjų, gelsvųjų, baltųjų. Jas lengva supainioti su pievagrybiais, ūmėdėmis, gudukais. Tiesa, musmires atskirti palengvina keli jų požymiai: tai, kad jų koto pagrindas sustorėjęs ir apgaubtas išnara, o viršutinėje koto dalyje yra žiedas, be to, musmirių kepurės žvynuotos, tačiau žvynai gali nuslinkti nuo didesnio lietaus ar rasos. Nors ir kiti lakštabudiniai grybai gali turėti žiedą arba sustorėjusį apačioje kotą su išnara, bet abu šiuos požymius vienu metu turi tik musmirės. Pievagrybio kotas lygus ir neturi išnaros, lakšteliai rožinio atspalvio arba rudi. Žalsvosios musmirės kotas prie pagrindo sustorėjęs, apgaubtas išnara, lakšteliai visada balti.

Yra daug grybų, kurie nuodingi tik švieži. Jie visų pirma turi būti apverdami ir tik tada vartojami maistui. Tai bobausiai, pūkuotės, geltonieji, juosvieji piengrybiai, piktosios ūmėdės. Šių grybų nuoviro negalima duoti net gyvuliams.

Kai kurie grybai, kaip žaliuokės, mėšlagrybis, turi nuodingų, bet skrandyje netirpių medžiagų. Tačiau jeigu valgant tokius grybus vartosite alkoholį, šios medžiagos gali ištirpti ir stipriai apnuodyti organizmą. Tad patariama kartu nevartoti grybų ir alkoholio.

www.grybai.net informacija

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder