Grybų gausa nedžiugina tik medikų

Grybų gausa nedžiugina tik medikų

Lietinga vasara užaugino gausų grybų derlių ir pradžiugino grybautojus. Tačiau ne visus. Viena moteris, apsinuodijusi grybais, mirė, į medikus nuolat kreipiasi prastai pasijutę grybų mėgėjai, o tie, kurie grybus konservuoja, taip pat rizikuoja, nes pasirinkus netinkamą konservavimo būdą grybų indelyje gali pasigaminti sveikatai pavojingo nuodo.

Mėnesio pradžioje Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje užgeso 71-erių moters gyvybė. Jai buvo diagnozuotas apsinuodijimas grybais. Ligoninę ji pasiekė per vėlai - į gydymo įstaigą kreipėsi tik ketvirtą dieną po to, kai valgė grybų. Kokie tai buvo grybai, ji pasakyti negalėjo. Tačiau pagal visą simptomatiką ir tai, kokie organų pažeidimai, medikai padarė išvadą, kad apsinuodyta pačia pavojingiausia - žalsvąja arba blyškiąja - musmire. Amatoksinas, kurio yra musmirėje, - labai stiprus nuodas. Per keturias paras jis negrįžtamai pakenkė kepenims, inkstams, plaučiams, širdžiai.

Medikų teigimu, jei tokiais grybais apsinuodijęs žmogus į ligoninę kreipiasi pirmą ar net antrą parą, dar yra vilties jį išgelbėti. Ketvirtą parą jau vystosi visų organų pažeidimas.

Ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas toksikologas-reanimatologas Vytautas Karvelis „Vakaro žinioms“ teigė, kad pacientų, kuriems įtariamas apsinuodijimas grybais, pastaruoju metu į skyrių patenka bene kiekvieną dieną - greitąją žmonės kviečiasi pavalgę grybų ir blogai pasijutę, o ši veža į ligoninę. Tačiau surinkus anamnezę ir atlikus tyrimus dažniausiai įtarimai nepasitvirtina - diagnozuojami funkciniai sutrikimai.

„Grybautojų daug, įtarimų daug, laimė, tikrų apsinuodijimų reta“, - sako V.Karvelis.

Tą faktą „Vakaro žinioms“ patvirtino ir Apsinuodijimų informacijos biuro vyriausioji specialistė Daiva Gutauskaitė. Jos teigimu, pastaruoju metu biure kasdien sulaukiama vidutiniškai dešimties žmonių, kurie įtaria apsinuodiję grybais, skambučių. Žmonės pasakoja, ką ir kur valgė, kaip jaučiasi, o medikai mėgina analizuoti situaciją ir patarti, kaip žmonėms toliau elgtis, - ar reikėtų kreiptis į medikus. Pavyzdžiui, jei žmogui skauda galvą ir pakilo temperatūra, o vakar jis valgė grybų, tai toli gražu nebūtinai turi būti apsinuodijimas grybais.

„Skambučių skaičius, galima sakyti, tiesiogiai proporcingas grybų kiekiui miškuose. Skambinančiųjų padaugėja ir po pranešimų apie mirtis dėl apsinuodijimo grybais“, - sako D.Gutauskaitė.

Specialistė konstatuoja, kad žmonės Lietuvoje sąmoningėja ir tampa atsargesni: 2003 m. ligoninėse dėl apsinuodijimų grybais buvo gydytas 321 žmogus, penki iš jų mirė, o vėliau kasmet pacientų skaičius mažėjo, pernai jų buvo vos 18, nemirė nė vienas grybais apsinuodijęs žmogus.

Pagrindinis medikų patarimas: nerinkite ir nevalgykite nepažįstamų grybų. Jei visgi buvote įsitikinęs, kad tai geri grybai, tačiau prasideda viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmai, raižymas, bloga savijauta - nebūkite namie manydami, kad tai praeis. Apsinuodijus grybais, kaip ir kitų apsinuodijimų atveju, svarbiausia yra laiku suteikti pagalbą. Jei laikas prarastas, prognozė gali būti labai bloga. Apsinuodyti galima ir gerais valgomaisiais grybais, jei jie seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti. Juose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro nuodingi amidų, aminų junginiai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėja, kad net ir nenuodingi grybai gali būti sunkios ligos ir mirties priežastis, jei jie netinkamai paruošiami ilgesniam saugojimui. Mat konservuotų grybų indelyje, jei tai padaryta netinkamai, gali pasigaminti botulino toksinų.

Apsinuodijimai botulotoksinu Lietuvoje yra labai reti, tačiau itin pavojingi. 2011-2015 m. užregistruota 13 botulizmo atvejų. Dažniausia šios ligos priežastis - namuose konservuoti grybai.

Botulizmui būdingas raumenų paralyžius, o esant sunkiam paralyžiui galimas kvėpavimo nepakankamumas ir mirtis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder