EVA pradėjo rusiškos „Sputnik V“ vakcinos vertinimą

EVA pradėjo rusiškos „Sputnik V“ vakcinos vertinimą

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį paskelbė pradėjusi rusiškos „Sputnik V“ vakcinos nuo COVID-19 „tęstinę peržiūrą“, kuri yra esminis žingsnis link šios vakcinos tvirtinimo 27 valstybių bloke.

„EVA pradėjo „Sputnik V“, Rusijos Gamalėjos nacionalinio epidemiologijos ir mikrobiologijos centro sukurtos vakcinos nuo COVID-19, tęstinę peržiūrą“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios Europos vaistų agentūros pranešime.

Savo ruožtu Rusija pareiškė galėsianti suteikti „Sputnik V“ vakcinos nuo COVID-19 dozių 50-čiai mln. europiečių jau nuo birželio, jei vakciną patvirtins EVA.

Europos šalių lyderiai vis labiau teigiamai vertina galimybę skiepyti savo gyventojus rusiška vakcina, nes trijų ES šiuo metu patvirtintų vakcinų nepakanka.

EVA teigimu, sprendimas pradėti vertinimą priimtas remiantis klinikiniais ir laboratoriniais tyrimai, kurie „rodo, kad „Sputnik V“ priverčia gamintis antikūnus ir imunines ląsteles, kurios taikosi į SARS-CoV-2 koronavirusą bei gali apsaugoti nuo COVID-19“.

„EVA vertins, ar „Sputnik V“ atitinka įprastus ES efektyvumo, saugumo ir kokybės standartus“, – teigiama EVA pranešime.

Pasak agentūros, vakcinos vertinimo procesas turėtų trukti „trumpiau nei įprastai“, nes dalis darbo jau buvo padaryta preliminarios tęstinės peržiūros metu.

„Sputnik V“ vakcina yra skeptiškai vertinama dėl itin sparčios procedūros, po kurios Rusija vakciną patvirtino dar pernai rugpjūtį ir pradėjo naudoti gruodį, nesulaukusi plataus masto klinikinių tyrimų rezultatų.

Vis dėlto, vasarį medicinos moksliniame žurnale „The Lancet“ buvo paskelbti klinikinio tyrimo, kuriame dalyvavo 20 tūkst. savanorių, rezultatai, parodę, kad „Sputnik V“ efektyvumas esą yra 91,6 proc.

Savo ruožtu Vengrija be EVA patvirtinimo užsisakė „Sputnik V“ vakcinos ir pati patvirtino šiuos skiepus. Čekija ir Slovakija taip pat užsisakė „Sputnik V“ vakcinos dozių.

Darius Mikutavičius (AFP)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder