Europos maisto saugos tarnyba reabilitavo saldiklį aspartamą

Europos maisto saugos tarnyba reabilitavo saldiklį aspartamą

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ekspertai, pakartotinai ištyrę saldiklio aspartamo poveikį žmogaus organizmui, patvirtino, kad jį vartoti kaip cukraus pakaitalą yra visiškai saugu. Dienos aspartamo norma - 40 miligramų vienam kilogramui kūno svorio - neturi jokios neigiamos įtakos žmogaus organizmui, nustatė ekspertai.

EFSA ekspertai paneigė, kad aspartamas ir jo skilimo produktai gali sukelti genų pakitimus, taip pat vėžį. Įrodyta, kad aspartamas nepažeidžia smegenų, nervų sistemos ir nepakeičia vaikų ir suaugusiųjų kognityvinių funkcijų.

Taip pat ekspertai nustatė, kad aspartamo skilimo produktai - fenilalaninas, metanolis ir asparto rūgštis - natūraliai aptinkami įvairiuose maisto produktuose - pavyzdžiui, metanolio turi vaisiai ir daržovės.

Naujausių tyrimų išvados itin aktualios gaiviųjų gėrimų pramonei. Vien Europoje mažai ir nulį kalorijų turintys gėrimai sudaro 30 proc. visų gaiviųjų gėrimų pardavimų. Tai svarbus pasirinkimas vartotojams, kurie siekia reguliuoti su maistu gaunamos energijos kiekį.

Dar iki 2009 m. Europos Komisijos (EK) nurodymu buvo ištirti visi maisto priedai. Pakartotinius tyrimus, įskaitant ir aspartamo (E 951), buvo numatyta užbaigti 2020 m.

Tačiau iškilus su paskutiniais tyrimais susijusiems klausimams, ši data buvo paankstinta - EK nurodymu EFSA pakartotinai tirti saldiklio poveikį pradėjo jau 2011 m. Aspartamas yra bene labiausiai ištirtas maisto priedas: per 30 metų jo saugumas patvirtintas daugiau nei 200 tyrimų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder