Eteriniai aliejai, kuriuos verta turėti kiekvienoje namų vaistinėlėje

Eteriniai aliejai, kuriuos verta turėti kiekvienoje namų vaistinėlėje

Malonus kvapas, imuniteto stiprinimas ar net vabzdžių atbaidymas – eteriniai aliejai gali pagelbėti daugeliu atvejų, kai griebtumėtės medikamentų. Būtent todėl sveikatos specialistai rekomenduoja, kad keli pagrindiniai eteriniai aliejai būtų kiekvienoje namų vaistinėlėje.

„Gydymas eteriniais aliejais – aromaterapija, kaip ir gydymas vaistiniais augalais, yra viena seniausių pasaulyje praktikų. Visgi Lietuvoje kur kas populiaresnis gydymosi būdas vaistiniais augalais, o ne eteriniais aliejais, kurie dažniau įsigyjami namams ar rūbų spintai pakvėpinti, o ne gerai sveikatai palaikyti. Iš tiesų, bent keli skirtingi eteriniai aliejai turėtų visuomet būti kiekvieno iš mūsų namų vaistinėlėje“, – sako Kristina Šnirpūnienė, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Sustiprins imunitetą, numalšins įtampos skausmus

Vaistininkė rekomenduoja namų vaistinėlėje turėti eukalipto, arbatmedžio ar kėnio eterinį aliejų.

„Šie aliejai pasižymi antivirusinėmis, antiseptinėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Slogai gydyti rekomenduoju kojas prieš naktį pamirkyti šilto vandens vonelėje su eukalipto ar arbatmedžio eteriniu aliejumi (vaikams 3-5 lašus, o suaugusiems 10-12 lašų eterinio aliejaus sumaišyti su šaukštu druskos ir ištirpinti šiltame vandenyje). Taip pat galima nakčiai prie vaiko lovos pastatyti atidarytą buteliuką su eukalipto eteriniu aliejumi arba ant rūbelių užklijuoti specialų pleistrą, prisotintą eteriniais aliejais. Arbatmedžio aliejus taip pat tinka ir kaip papildoma priemonė parodontozės gydymui – po kiekvieno dantų valymo reiktų skalauti burną su trečdaliu stiklinės vandens ir pora lašų arbatmedžio eterinio aliejaus“, – sako K. Šnirpūnienė.

Dėl antiseptinių ir priešgrybelinių savybių arbatmedžio eterinis aliejus taip pat tinka ir spuogams gydyti, kojoms po baseino pasitepti. Plaukų šaknims stiprinti, tinka rozmarinų ar kedrų eteriniai aliejai, o levandų ar pipirmėtės eteriniai aliejai veikia raminančiai, tinka įtampos sukeltiems galvos skausmams raminti.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė rekomenduoja savo namų vaistinėlėje turėti ir citrinžolės bei gvaizdikėlių eterinį aliejų, kurie atbaido vabzdžius.

Svarbiausia – saikas

Anot vaistininkės K. Šnirpūnienės, daugelis žmonių, eteriniais aliejais ir jų poveikiu domisi, tačiau neretai baiminasi galimų alerginių reakcijų. Nors eterinių aliejų molekulės puikiai prasiskverbia pro odą, kvėpavimo takus, lengvai patenka į kraujotaką, bet šalutinio poveikio nesukelia.

Tiesa, šiltuoju metų laiku naudojant eterinius aliejus reiktų vengti jų sąveikos su tiesioginiais saulės spinduliais: pasitepus odą eteriniu aliejumi, reiktų bent valandą laiko nesideginti saulėje.

„Kartą į vaistinę buvo užėjusi moteris, prašė vaistų nuo nudegimų, nes pasitepusi eteriniu aliejumi saulėtą dieną buvo lauke ir smarkiai nudegė. Jeigu vasarą sugalvojote su arbatmedžių aliejumi gydyti veido odą, geriau šios minties atsisakykite, nes reakcija su saule gali turėti skaudžių pasekmių. Gryno eterinio aliejaus tokiu atveju geriau atsisakyti, o jei naudojate skiestą eterinį aliejų būtinai pasidomėkite, ar jo skiedimui naudoti natūralūs aliejai, pavyzdžiui, alyvuogių, migdolų ir panašūs“, – pataria vaistininkė.

Kokybiški eteriniai aliejai nėra pigūs, o prieš juos įsigyjant būtina skaityti sudėtį, įsitikinti ar gaminys be papildomų cheminių priedų.

„Jei ant pakuotės parašyta, kad be eterinio aliejaus jame dar yra įdėta cheminių medžiagų, tokį produktą reiktų naudoti labai atsargiai, vengti tepti ant odos, nes didėja alergijų ar kito šalutinio poveikio rizika. Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad gryni eteriniai aliejai yra pakankamai brangūs, nes jų pagaminimui reikia daug žaliavos. Ir žinoma, prieš perkant eterinį aliejų reiktų įvertinti, ar tinka kvapas, ar jis nebus per aitrus, neerzins“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder