2019 m. liepos 15 d. 23:54 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Dilema: rinktis liesesnį ar riebesnį varškės sūrį

2019-07-10, 10:47

Rima Aukstuolyte

Dilema: rinktis liesesnį ar riebesnį varškės sūrį nuotrauka, foto

© pixabay.com

Lietuva tradiciškai yra laikoma mėsos kraštu, bet net trys mūsų šalyje gaminami sūriai yra pripažinti Europos mastu ir įtraukti į prestižinį registrą. Du iš jų pradėti gaminti praėjusiame amžiuje, tačiau būtent visiems nuo vaikystės gerai pažįstamas lietuviškas varškės sūris skaičiuoja šimtų metų istoriją, atspindi sąlygas, kuriomis gyveno mūsų protėviai ir drąsiai galima sakyti, jog yra įrašytas į mūsų genus. Jį išmokome ne tik pasigaminti iš saldaus ar rūgštaus pieno – pavertėme ir kulinarinių improvizacijų objektų kepdami, rūkydami ar gardindami įvairiais priedais.

„Lietuvių simpatijos lietuviškam varškės sūriui auga. Per šį pusmetį, palyginti su pernai, varškės sūrių pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo apie 10 proc. Galima įžvelgti tendenciją, kad pirkėjai mūsų prekybos centruose ieško liesesnių varškės sūrių, pavyzdžiui, labiausiai augo 13-14 proc. riebumo sūrių pardavimai. Kita vertus, net 66 proc. išaugo rūkyto varškės sūrio su česnakais pardavimai, nors jis ir ne toks liesas – 22 proc. riebumo“, - sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, yra įvairių teorijų dėl sūrio riebumo: vienos sako valgyti kuo liesesnį, kitos tikina, kad ir riebus puikiai tinka.

„Mano asmenine nuomone, jei gauname pakankamai baltymų, o lietuviai baltymų trūkumu nesiskundžia, galima drąsiai rinktis ir riebesnį. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad norint sulieknėti ar jei sudėtinga išlaikyti esamą svorį, reikia įsivertinti porcijos dydį. Pavyzdžiui, 100 g. 13 proc. riebumo sūrio turi 213 kcal, o 22 proc. riebumo – jau 299 kcal, t.y. porcija liesesnio sūrio gali būti beveik trečdaliu didesnė“, - pastebi V. Kurpienė.

Mitybos ekspertė pataria sūrį dėti į salotas, miltinius patiekalus, valgyti kaip užkandį, nes jis neapsunkina virškinimo karštomis dienomis.

„Iš kartos į kartą perduodamas šviežias varškės sūris su medumi – puikus ir vertingas desertas, - įsitikinusi ji. – Jei norite sūrį kepti, naudokite ne majonezą. Keiskite jį grietine, sumaišyta su druska ir prieskoniais ar, jei norisi riebesnio varianto, tada rinkitės sviestą. Kepti geriau tinka saldaus pieno sūris, ne rūgštaus, nes jis maloniai patirpsta, bet išlaiko formą, yra malonus valgyti.“

„Taupantys laiką parduotuvėse ras jau iškeptą varškės sūrį. Jų pardavimai per šį pusmetį, palyginti su pernai, augo apie 10 proc. Šiltojo sezono metu populiariausia tema tampa grilis, tad nestebina, kad ir graikiško „Halloumi“ sūrio griliui pardavimai išaugo 61 proc.“, - sako „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Tuo metu mūsų protėviai tikrai neskaičiavo kalorijų valgydami sūrį, nors įvairių paruošimo variantų būdavo visada. Vis dėlto sūris buvo tam tikra prabangos prekė, kuria vaišindavo svečius.

„Jei į šių laikų parduotuvės sūrių skyrių atvyktų prieš kelis šimtus metų gyvenęs žmogus, jis negalėtų patikėti tokia gausa. XVI a. karvės duodavo gerokai mažiau pieno, todėl sūris nebuvo kasdienis valgis.

Ant didikų stalo jis valgytas pietų pabaigoje desertui, o ant valstiečių stalo – jį traukdavo atėjus svečiams. Sūrių įvairovei trukdė ir klimato sąlygos, nes sezoniniai pokyčiai nėra palankūs sūriui brandinti.

Galiausiai, nereiktų pamiršti ir druskos, kurios žmonės praktiškai nenaudojo, nes ji mūsų krašte beveik neišgaunama, tad būdavo be galo brangi. Taip lietuviškas sūris keliavo iš kartos į kartą ir mes pagrįstai galime juo didžiuotis“, - sako istorikas, gastronomijos tyrinėtojas Rimvydas Laužikas.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Klaipėdos medicininė slaugos ligoninė - tai vienintelė 165 lovas turinti uostamiesčio gydymo...

Slaugos ligoninė dalijasi patirtimi su užsienio kolegomis nuotrauka, foto

Onkologinis susirgimas kažkam tampa nuosprendžiu, kažkam - galimybe kovoti už save. Šioje...

Kovoje su onkologine liga - visa reikalinga medicinos pagalba Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuotrauka, foto

2018 metais nėščiųjų patikros dėl sifilio metu trylikai nėščiųjų diagnozuotas sifilis (užpernai...

Šiemet - daugiau sifiliu sergančių nėščiųjų nuotrauka, foto

Registruotas pirmas šiais metais mirties nuo erkinio encefalito atvejis - nuo šios...

Nuo erkinio encefalito mirė vyras nuotrauka, foto

„Atlantas“ nusileido ir „Gornik“ ekipai nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkai Lenkijoje sužaidė dar vienerias kontrolinės rungtynes. Zabžės miesto stadione...

Mieste pamatytas paukštis pradžiugino ne visus nuotrauka, foto

Klaipėda, Pačiame uostamiesčio centre - miestiečius stebinantis paukštis. Paklydėlį įamžinusios klaipėdietės nuotraukomis...

Šeimos pramoga Klaipėdoje apkarto: išėjo pašiurpę nuotrauka, foto

Gyvūnai, Šeimos apsilankymas Klaipėdos zoologijos sode, kuris turėjo būti pramoga, apkarto iškart po...

„Valstiečiai“ pasitiki Ramūnu Karbauskiu nuotrauka, foto

Lietuva, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba pareiškė pasitikėjimą partijos pirmininku Ramūnu...

Sportas, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 4 val.

Gyvūnai, Paskelbta prieš 4 val.

Lietuva, Paskelbta prieš 4 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...