Dienos chirurgija - gydymui ir estetikai

Dienos chirurgija - gydymui ir estetikai

Jau vienuolika metų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje veikia Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyrius. Jam vadovaujantis gydytojas Gintaras Gelžinis džiaugiasi, kad Klaipėdoje teikiamos dienos chirurgijos paslaugos yra kokybiškos ir kokybe prilygsta Vakarų šalyse teikiamoms paslaugoms.

"1991 metais buvau Briuselyje vykusiame pirmajame Europos ambulatorinių chirurgų kongrese. Tuomet nesupratau, kodėl keliamos tokios problemos, kodėl nebenorima ligonių laikyti ligoninėse. Tačiau praėjus tam tikram laikui, pokyčiai atėjo ir pas mus.

Logiška, kad reikia ligonius išskirstyti į tuos, kuriems yra didelės problemos, reikalingas stacionaras, gydymas ligoninėje, ir tuos, kurių nusiskundimai nedideli ir kuriais galima pasirūpinti neguldant į ligoninę. Labai gerai, kad pacientų srautai yra taip atskirti, nes planinių operacijų sąrašai sudaromi iš anksto, prieš mėnesį ar savaitę, žmogus žino, kurią dieną ir kurią valandą vyks jam paskirta procedūra. Racionaliai planuojant dienos chirurgijos operacijas, efektyviai naudojami resursai: patalpos, įranga, žmogiškieji ištekliai", - sakė G. Gelžinis.

Pasak jo, dienos chirurgijai yra du reikalavimai: pacientas turi būti išrašytas į namus tą pačią arba kitą dieną po operacijos, o operacijų apimtys turi atitikti numatytas įstatymuose.

"Atliekamų operacijų spektras yra labai platus, dienos chirurgijos operacijas galima atlikti ne tik mūsų skyriuje, bet ir visuose skyriuose, kur atliekamos dienos chirurgijos apimtis atitinkančios operacijos.

Dienos chirurgiją vertinu labai teigiamai. Gydytojai visada nori, kad žmogus būtų sveikas, nesirgtų, bet dažniausiai taip nebūna, tad bent galime pasistengti, kad jam reikėtų mažiau laukti eilėse, kurios kelia stresą ir diskomfortą. Kad kuo greičiau žmogus gautų informaciją, konsultaciją, kad jam nereikėtų su maža problema laukti ilgose eilėse tarp sunkiais negalavimais besiskundžiančių ligonių, jam sudaromos sąlygos pasinaudoti dienos chirurgijos paslaugomis", - nuomonę dėstė Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus vedėjas.

Be krūtų chirurgijos ir sporto traumų sektorių specialistų, skyriuje dirba plastikos chirurgai, atliekamos odos, paodžio ir minkštųjų audinių operacijos, operuojami visi odos piktybiniai susirgimai, melanoma, dideli apgamai.

"Atliekame daug mažų operacijų, kitaip tariant, tokių, kurioms nereikia bendrinės nejautros, nuskausminimas yra vietinis. Mūsų skyrius odos piktybinių navikų šalinimo srityje yra neabejotinas lyderis, per metus atliekame per 400 tokių operacijų. Manau, kad šioje srityje esame tikrai stiprūs, nes pacientus pas mus siunčia ir kitos ligoninės bei šeimos gydytojai. Visada savo darbą atliekame gerai, siekiame, kad rezultatas būtų maksimaliai estetiškas", - pabrėžė G. Gelžinis.

Šiame skyriuje atliekamos ir grožio operacijos - krūtų didinimas, krūtų pakėlimas, mažinimas, akių vokų, ausų, pilvo plastika, riebalų nusiurbimas ir kitos procedūros. Tokių operacijų kasmet atliekama apie 200.

"Tai yra mokamos operacijos, jos į Ligonių kasų patvirtintą dienos chirurgijos operacijų sąrašą nepatenka, bet pagal apimtis jos taip pat atliekamos Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriuje. Dažnai po nedidelių odos operacijų pacientams pabūti ligoninėje užtenka valandą dvi ir jie gali ramiai važiuoti į namus", - pasakojo G. Gelžinis.

Gydytojo nuomone, jei ateityje didės konsultacijų skaičius, daugės ir atliekamų operacijų, o dabar keletą metų skaičiai yra daugmaž stabilūs. Vis dėlto kalbėdamas apie dienos chirurgiją G. Gelžinis atkreipė dėmesį į pastaruoju metu gana plačiai aptariamą problemą - planinėms operacijoms užsirašę pacientai neatvyksta ir apie tai nepraneša. Šiuo metu į KUL Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyrių neatvyksta maždaug 10 procentų užsirašiusiųjų iš anksto. Skaičiai, atrodo, nedideli, tačiau, pasak gydytojo, norėtųsi didesnio pacientų sąmoningumo, kad, jiems pranešus apie neatvykimą, operuotis galėtų kitas žmogus, laukiantis jam reikalingos procedūros.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder