Dėl klimato pokyčių padaugėjo alergijų

Dėl klimato pokyčių padaugėjo alergijų

Liepos 8 dieną minima Tarptautinė alergijos diena. Kokios alergijos kelia daugiausia grėsmės vasarą, ar nuo alergijos galima numirti ir ar televizija viską atskleidžia apie šią nemalonią ligą, „TV publika“ klausė alergologės, klinikinės imunologės Vidos Marijos Survilienės.

- Kaip televizija parodo alergijas, sezonines ligas, ar visą informaciją žmonės gauna?

- Ta pati paprasčiausia informacija, kurią žmonės gauna per radiją ir televiziją, žmonėms yra tinkama. Manau, televizija pakankamai nušviečia esamą situaciją. Dabar viskas žydi, bet žmonės traukia į gamtą, prie ežerų, upių, būna žolėje. Štai ten gali prisikvėpuoti įvairių žiedadulkių. Ir į ežerus prikrenta žiedadulkių. Besimaudant galima jų prisikvėpuoti. Tada žmogų gali išberti arba gali atsirasti sloga, niežėjimas, jeigu maudomasi ilgesnį laiką. Jeigu vanduo yra tekantis, ten žiedadulkių būna mažiau, bet ežeruose jų daug ir tikrai neretai nutinka, kad besimaudančius išberia ar atsiranda sloga...

- Kiek pavojingos alergijos, atsiradusios nuo vabzdžių įkandimų?

- Dar anksti, vabzdžiai dar nepikti. Nebent kur nors laukuose, jeigu poilsiautojai basi vaikšto, tai vabzdžiai gali užpulti. Bet kad jie pultų dar nepasitaikė. Puola rudeniop, į liepos pabaigą, rugpjūčio mėnesį, dabar visi vabzdžiai - bitės, širšės - darbuojasi, renka žiedadulkes. Kol kas jos turi darbo. Paskui, kai orai šąla, keičiasi, jos piktėja.

- Kaip apsisaugoti nuo alergijų, ar apskritai įmanoma tai padaryti, o gal žmogus tiesiog būna linkęs jautriau reaguoti į aplinką?

- Paprasčiausios priemonės šiek tiek padeda, bet visiškai nuo ligos neapsaugos. Būna taip, kad stovi žmogus tik pasukęs veidą į vėją ir kartu su dulkėmis prisikvėpuoja žiedadulkių.

Kartais tiesiog reikia bent nusisukti į kitą pusę, kad tas gūsis nepatektų į veidą. Prisikvėpavus žiedadulkių, jų prilindus į plaukus, ligos požymiai suaktyvėja, darosi gerokai ryškesni. Apsisaugoti nuo žiedadulkių galima labai elementariai: būnant lauke užsidėti kepurę, nesėdėti prie atvirų langų važiuojant automobiliu, nesivolioti pievose, jeigu matosi, kad žydi žolės, grįžus iš lauko nusiprausti po dušu. Tai labai paprastos priemonės, bet jos gelbsti.

- Ar įmanoma mirti nuo alerginės reakcijos?

- Taip, jeigu įkanda koks nors vabzdys, pavyzdžiui, plėviasparnis - širšė ar bitė. Nuo uodo tai tikrai nenumirsi, bet nuo širšės, bitės įmanoma. Jeigu žmogui pirmą kartą įkando ir dėl įkandimo nieko nenutiko, tai jis tikrai nenumirs, bet jeigu anksčiau po įkandimo žmogus pastebėjo didelius odos pakitimus, odos pakitimus ne įkandimo vietoje, jeigu jam darosi silpna, bloga, tai reikėtų susirūpinti. Nes kai kitą kartą įkąs širšė ar bitė, reakcija gali dar pablogėti, sustiprėti ir tai net gali baigtis mirtimi.

- Alergija yra tik šių laikų liga ar ji egzistavo visada?

- Ji egzistavo, bet dabar, kai keičiasi klimatas, alergijų daugėja. Anksčiau, kai buvo šaltos vasaros, jų buvo rečiau, o dabar žiedadulkių yra labai daug, nes pas mus padaugėjo žydinčių augalų. Žiedadulkių koncentracija šiuo metu pas mus yra kaip niekad didelė, todėl ir alergijų padaugėjo.

- O televizinės sveikatos laidos iš tiesų atskleidžia reikalingus faktus apie alergijas ar tik reklamuoja vaistus ir stengiasi kuo daugiau parduoti?

- Oi, tos informacijos visur yra. Ir internete pilna. Apsisaugojimo būdai žmonėms yra pasakyti, viskas išsamiai paaiškinta. Juk kiekvienais metais per visus kanalus tą patį mala ir mala.

- Bet vis tiek paprastą slogą žmonės supainioja su alergine sloga.

- Kad labai sunku jas supainioti. Kai sergama paprasta sloga, peršti gerklę ir ji praeina po savaitės, o alerginė sloga tęsiasi ir tęsiasi...

- Kokių dar laidų apie sveikatą reikėtų televizijoje?

- Čia turi žmonės pageidauti. Iš žmonių laiškų reikia spręsti, kokių laidų reikėtų, ko jie nori. Tegul žmonės pareiškia pageidavimus, papasakoja, kas jiems yra, užduoda klausimus ir tada televizija gali į tuos klausimus atsakinėti. Manau, tai būtų labai naudinga.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder