Daugiau išminties - daugiau ir sveikatos

Daugiau išminties - daugiau ir sveikatos

Klaipėdoje vykusi tradicinė konferencija "Į sveiką gyvenseną ir skaidrią būtį Vydūno keliu", vykusi Švyturio arenoje, vėl sutraukė būrį sveika gyvensena susidomėjusių klaipėdiečių. [CITATA]

Tradicinis garsiajam Vakarų Lietuvos filosofui ir sveikos gyvensenos ideologui skirtas renginys jau tapo Sveiko miesto vėliavą nešančio uostamiesčio vizitine kortele.

Apie Klaipėdos - vienintelio Lietuvos miesto, priklausančio Pasaulinės sveikatos organizacijos Europos sveikų miestų organizacijai, - svarų indėlį į visuomenės sveikatos stiprinimą kalbėjo į konferenciją atvykę svečiai: Seimo vicepirmininkas Kęstutis Komskis, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, premjero patarėjas Antanas Vinkus, sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir kiti.

"Sveika vaikystė ir jaunystė neabejotinai yra vienas svarbiausių sveikatos politikos tikslų. Šie metai yra ypatingi, nes paskelbti Vaikų sveikatos metais. Tad bus siekiama spręsti aktualius vaikų sveikatos klausimus. Tai netinkama mityba, pernelyg mažas fizinis aktyvumas, didėjantis sergamumas kvėpavimo sistemos, akių, neurologinėmis, psichikos, sąnarių, alerginėmis ligomis, tuberkulioze. Aukštas tabako ir alkoholio vartojimo lygis, bauginanti traumų ir apsinuodijimų statistika, prasti dantų ligų rodikliai", - kalbėjo D. Mikutienė.

Uostamiestyje vaikų sveikatinimui skiriama vis daugiau dėmesio.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras organizuoja sveikiausios klasės konkursus, kuprinių svėrimo akcijas, visuotines mankštas, nemokamus plaukimo užsiėmimus, atlieka vaikų sveikatos rodiklių analizę, dalyvauja narkomanijos prevencijos programose ir kt.

Visą dieną šurmuliavusios konferencijos, kurią surengė uostamiesčio savivaldybė ir Klaipėdos universitetas, pagrindinis šių metų akcentas buvo "Išmintinga branda sveikai jaunystei".

Renginyje buvo pristatyta per 100 pranešimų sveikatos temomis, vyko sveikos gyvensenos produktų mugė. Pranešimus apie Vydūno kūrybą, sveiką gyvenseną, sveikatos mokslų aktualijas, vaikų sveikatą skaitė mokslininkai, medikai, netradicinės medicinos atstovai, visuomenės sveikatos ir kiti specialistai.

Mugėje lankytojai galėjo paragauti ir įsigyti įvairių vaistažolių arbatų, išgerti šviežiai spaustų sulčių ir žaliavalgių kokteilių, susipažinti su gydomųjų akmenų galia, pabendrauti su netradicinės medicinos atstovais, nusipirkti tautodailininkų dirbinių.

Šiemet Klaipėda prisijungė prie Europos mainų ir mokymosi programos (URBACT) tinklo "Sveiko senėjimo" projekto ir kartu su kelių Europos miestų savivaldybėmis dalyvauja įvairiose veiklose, siekdama gauti daugiau patirties sveiko senėjimo srityje. Numatoma parengti kelis svarbius strateginius dokumentus ir bus imamasi veiklos, gerinančios senjorų užimtumą bei sveikatos stiprinimą.

"Paradoksalu, bet sveikos jaunystės šaknys yra sąmoningoje ir išmintingoje brandoje. Tik turėdami tėvų ir senelių sukauptą patirtį bei žinias, jauni žmonės gali mėgautis sveiku ir laimingu gyvenimu. Sąmoningumas savo ir kitų žmonių sveikatos atžvilgiu ir yra ta visų siekiama galimybė nugyventi ilgą ir laimingą gyvenimą", - reziumavo vienas iš šventės organizatorių, Klaipėdos universiteto Medicinos edukacijos katedros vedėjas, Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų prezidentas prof. Algimantas Kirkutis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder