Dantų protezavimas - vis dar skaudi tema

Dantų protezavimas - vis dar skaudi tema

Klaipėdietė Joana tikino 7 metus laukusi dantų protezavimo. Galiausiai gavusi kvietimą protezuotis dantis, juo negalėjo pasinaudoti dėl ligos. Vėliau protezą įsigijo savo lėšomis, bet, po trejų metų gavusi kompensaciją, teigė, kad jai buvo sumokėta mažesnė suma nei priklauso.

81-erių klaipėdietė pasakojo, kad 2015 metais gavo kvietimą protezuotis dantis 2016 metų sausį. Vis dėlto tuo metu moterį užklupo liga, prireikė operacijos. Ligonių kasai pranešusi apie negalėjimą atvykti, moteris išgirdo pasiūlymą darytis protezą savo lėšomis, o vėliau kreiptis kompensacijos.

Įsigytas protezas moteriai netiko, buvo nepatogus, galimai nekokybiškas, tad Joana jį grąžino ir kreipėsi kitur. Už naują protezą sumokėjo 550 eurų ir apie paslaugą pranešė ligonių kasai.

"2016 metų lapkritį gavau laišką, kad esu įtraukta į eilę, o mano numeris kompensacijai gauti yra 32 868", - pasakojo klaipėdietė.

Šių metų gegužę moteriai buvo pervesta 350 eurų - kompensacija už savo lėšomis pasidarytą protezą.

"Man ligonių kasose viena darbuotoja aiškino, kad dabar kompensuoja 463 eurus. Tai man tada dar priklausytų 113 eurų. Tai vis dėlto yra nemaži pinigai. Bet kita darbuotoja, į kurią kreipiausi, aiškino, kad man nieko daugiau nepriklauso", - stebėjosi pensininkė ir tikino jau parašiusi raštus Sveikatos apsaugos ministerijai, šalies premjerui ir net prezidentei.

Pasak klaipėdietės, Lietuva ir taip yra bedančių kraštas, o tokie nesusipratimai taip pat situacijos nepagerins. Pašnekovė net svarstė, kad gal verta vykti gydytis į užsienį, jeigu Lietuvoje yra tiek daug problemų norint gauti protezą.

Finansuoja pagal galiojantį įkainį

"Yra numatyta kompensacija, ir atėjus eilei kompensuoti, finansuojame pagal galiojančią tvarką. Kiek yra numatyta, tiek ir kompensuojame. O įkainis keičiasi - kompensuojame pagal tuo metu ministro patvirtintą protezavimo kainą.

Galbūt po 10 metų bus visai kitokia kaina, bet gal nepradės prieš 5 metus protezą įsigiję žmonės sakyti, kad nori kompensacijos pagal naują tvarką. Kainos keičiasi. Žmogus turėjo teisę į tokią kompensaciją, kuri buvo numatyta, o dabar įkainis jau kitoks", - aiškino Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Vilma Stasiulienė.

Šiuo metu pensinio amžiaus, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims, kurie turi mažiau kaip 10 funkciškai visaverčių natūralių ar kokybiškų protezuotų dantų porų ar diagnozuotas didelis dantų nudilimas, kompensuojama iki 463,13 Eur.

Kai kuriais sudėtingais atvejais, jeigu yra konsiliumo išvados, kompensuojama iki 1 424,99 Eur.

Klaipėdietė savo kompensacijos laukė nuo 2016 iki 2019 metų. V. Stasiulienės teigimu, kompensacija išmokama, kai ateina jų eilė pagal sąrašą protezuotis dantis, t. y. kai jie įgyja teisę gauti šią kompensaciją.

Nauja tvarka

2018 metais Klaipėdoje dantų protezavimo paslaugos suteiktos ir išmokėtos kompensacijos 3 726 žmonėms, o eilėje gauti paslaugą laukti reikėjo apie 2 metus ir 3 mėnesius.

Trumpiausiai (1 m. ir 9 mėn.) laukti reikia Neringos savivaldybės ir Kretingos rajono gyventojams, ilgiausiai (3 m. ir 5-6 mėn.) - Tauragės rajono ir Šilutės rajono gyventojams.

Beje, nuo šių metų yra naujovė - viena bendra dantų protezavimo eilė.

Nuo šiol pacientai, kuriems reikalingas dantų protezavimas, įrašomi į vieną bendrą eilę šalies mastu. Teigiama, kad taip suvienodės dantų protezavimo laukimo trukmė, nebeliks skirtumų tarp šalies savivaldybių.

Vis dėlto laukiančiųjų skaičius vis nemažėja. Šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto dantų protezavimo paslaugų išlaidoms kompensuoti skirta 10,2 mln. eurų daugiau nei pernai, iš viso - 33,2 mln. eurų. Tikimasi, kad tai pagreitins procesą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder