Cukraus bomba natūraliose sultyse

Cukraus bomba natūraliose sultyse: gali padaryti daugiau žalos nei naudos

Nerečiau renkamasi kitas obuolių išsaugojimo žiemai būdas – sulčių spaudimas. Vis dėlto gydytoja dietologė Rūta  teigia, kad net ir natūraliais būdais išspaustos sultys gali padaryti daugiau žalos nei naudos jūsų organizmui.

Viena stiklinė per dieną natūraliai spaustų sulčių sveikam suaugusiam žmogui arba paaugliui – dar nėra piktnaudžiavimas.

Vis dėlto net ir tą vieną stiklinę sulčių dietologai pataria gerti prieš tai praskiedus vandeniu.

Gėrybės, jei nesmulkintos

„Vienareikšmiškai pasisakau tik už natūralų daržovių ir vaisių vartojimą“, - dar pokalbio pradžioje skuba pabrėžti pašnekovė.

Nors ir dažnai girdime apie tai, kaip svarbu valgyti daržoves bei vaisius, jų vis tiek suvalgome per mažai.

Šiandien suaugę Lietuvos gyventojai suvartoja tik apie 17 gramų skaidulinių medžiagų iš vaisių, daržovių ir grūdų per dieną.

Tačiau rekomenduotina norma yra kur kas didesnė – 25 gramai. Normalų fizinį aktyvumą turintis suaugęs žmogus kasdien turėtų suvalgyti apie tris saujeles daržovių ir dviejų kumščių dydžio vaisių arba uogų kiekį.

Mūsų šalyje per mažą vaisių ir daržovių suvartojimą, pasak gydytojos dietologės, galima sieti su tuo, kad kas penktą gyventoją, o ypač dažnai vyresnes moteris, vargina vidurių užkietėjimas.

„Turėjau vieną pacientą, kuris išgerdavo nuo vieno iki trijų litrų obuolių sulčių. Kas dieną. Tris mėnesius.

Per tą laiką priaugo dešimt kilogramų“, - pasakoja gydytoja dietologė ir priduria, jog kartais žmonės, nesuprasdami jų pačių pasigamintų arba spaudykloje išspaustų sulčių naudos ir žalos organizmui gali „persistengti“.

Pavyzdžiui, obuoliuose yra gausu ne tik vitaminų bei mineralų, bet ir tokių skaidulinių medžiagų kaip pektinas.

Jos pasitarnauja lėtinių ligų profilaktikai, teikia naudą virškinimo traktui, padeda išlaikyti sotumą.

Taip pat prisideda prie kraujospūdžio bei cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. Stiprina širdį ir kraujagysles.

Tačiau svarbiausia skaidulinių medžiagų paskirtis, anot gydytojos, yra tai, kad jomis minta mūsų žarnyne gyvenančios gerosios bakterijos.

Svarbu akcentuoti – visa ši nauda, apie kurią kalba gydytoja dietologė, yra gaunama iš sveikų, nesmulkintų ir neišspaustų vaisių bei daržovių: „Kuo daugiau jie smulkinami, tuo mažiau išlieka maistinių skaidulų.“

Net ir natūraliai spaustose sultyse nelieka skaidulinių medžiagų. Tiesa, jei šios su minkštimu – bent dalį jų pavyksta išsaugoti.

Perdėtai saldu

Sultyse, priklausomai nuo apdorojimo būdo, jų kaitinimo temperatūros ir trukmės, išlieka didesni ar mažesni mineralų bei vitaminų kiekiai.

Tačiau cukraus koncentracija sulčių stiklinėje išsklaido iliuzijas apie jų didelį palankumą sveikatai.

Stiklinėje natūraliai iš vaisių ir daržovių spaustų sulčių gali būti net iki dviejų arbatinių šaukštelių cukraus.

Žmogus per dieną turėtų suvartoti ne daugiau nei penkis. Tačiau Lietuvos statistika rodo, kad stipriai nukrypstame nuo normos – kasdien vidutiniškai suvartojame apie dvidešimt penkis arbatinius šaukštelius pridėtinio arba natūralaus cukraus.

Ironiška tai, kad dėl tokio didelio cukraus suvartojimo turėtume laužyti stereotipinio paniurusio lietuvio įvaizdį.

Juk būtent suvalgius ko nors saldaus pakyla ne tik gliukozės kiekis kraujyje, bet taip pat smegenyse išsiskiria laimės hormonas dopaminas.

Deja, laimės pojūtis greitai praeina. „Jau po pusvalandžio minučių vėl praalkstame ir galime jausti silpnumą ar mieguistumą“, - sako gydytoja dietologė.

Galima, bet normuotai

Žinoma, namie arba spaudykloje spaustos sultys yra mažesnė blogybė už tas, kurias perkame parduotuvėje.

Viena stiklinė per dieną natūraliai spaustų sulčių sveikam suaugusiam žmogui arba paaugliui – dar nėra piktnaudžiavimas.

Vis dėlto net ir tą vieną stiklinę sulčių dietologė pataria gerti prieš tai praskiedus jas vandeniu.

Jei visgi kyla noras atsigerti sulčių, geriausia tai daryti tarp pusryčių ir pietų arba tarp pietų ir vakarienės.

Tiesa, gydytoja išskiria aktyviai sportuojančius žmones: „Jie atskiestų sulčių, kad ir pasterizuotų, gali išgerti ir daugiau. Geriausia, prieš treniruotę arba po jos.“

Kartais žmonės, nesuprasdami jų pačių pasigamintų arba spaudykloje išspaustų sulčių naudos ir žalos organizmui, gali „persistengti“.

Gydytoja dietologė prisimena: „Turėjau vieną pacientą, kuris išgerdavo nuo vieno iki trijų litrų obuolių sulčių. Kas dieną. Tris mėnesius.

Per tą laiką priaugo dešimt kilogramų.“ Šis pavyzdys iliustruoja, kiek daug tuščių kalorijų gauname iš sultyse esančio didžiulio kiekio cukraus, kuris organizme virsta riebalais.

Kaip alternatyvą sultims gydytoja dietologė rekomenduoja trintų vaisių ir uogų kokteilius. „Juos gerdami, gausite ne tik skysčių, antioksidantų, bet taip pat padarysite ir gerą darbą žarnynui“, - tikina ji.

Verta žinoti

Esama nuomonės, kad sulčių negalima ruošti elektrinėmis sulčiaspaudėmis, nes kontaktuodami su metalu žūsta vitaminai. Iš dalies šis procesas vyksta.

Tačiau pastaruoju metu gaminant sulčiaspaudes naudojami metalai minimaliai reaguoja su sultyse esančiais naudingais komponentais.

Patarimas tik vienas - kuo ilgiau sultys kontaktuoja su oru, tuo mažiau naudingų medžiagų jose išlieka.

Tad spaudimas senoviškais metodais, užtrunkantis kur kas ilgiau nei naudojimasis šiuolaikinėmis priemonėmis, neužtikrins geresnės sulčių kokybės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder