A.Verygos vaistų politika - pasityčiojimas iš žmonių

A.Verygos vaistų politika - pasityčiojimas iš žmonių

Kiek dar reikės kalbėti iš televizijos ekranų, per radijo laidas, rašyti spaudoje, kad dabartinė A.Verygos vykdoma vaistų reforma yra ne tik kad neracionali, bet ir tam tikrais atvejais gali sudaryti grėsmę pacientų sveikatai, o gal ir gyvybei.

Todėl visiškai pritariu Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos (LPOAT) pirmininkės V.Augustinienės išsakytoms mintims 2018 m. balandžio 18 d. DELFI atspausdintame straipsnyje „Pacientų organizacija išplatino atvirą laišką Verygai: kam jūs, ministre, tarnaujate?“. 

Iš tikrųjų, tenka pripažinti, kad kuo toliau, tuo labiau vaistų kompensavimo politika tampa sveiku protu sunkiai paaiškinama.

A.Verygos kliedesiai, kad gydytis pigiausiais vaistais Lietuvoje taps madinga, ir tai leis pacientams sutaupyti milijonus eurų, tampa ne tik kad nejuokingi, bet ir pradeda erzinti, kai atėjęs į vaistinę už sau įprastų vaistų komplektą sumoki kur kas daugiau, nes sužinai, kad tavo vaistai prieš mėnesį buvo išbraukti iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo.

Kaip teisingai akcentavo V.Augustinienė, kad pradėjus „didžiąją vaistų kompensavimo reformą“ po 2018 m. kovo 30 d. ministro įsakymo padidėjo daugiau negu 500 kompensuojamųjų vaistų kaina, kas buvo didelė finansinė našta valstybei. Todėl vietoj neracionalaus įsakymo atšaukimo staigiai liepos 18 d. taupymo sumetimais iš kainyno buvo išbraukta per 300 vaistų.

Matyt, ministrui į pacientų poreikius tiesiog nusispjauti. Ir man jau iki skausmo nusibodo klausyti A.Verygos, kaip sugedusios plokštelės, nuolat kartojamų teiginių, kad gydo veiklioji medžiaga, o ne tabletės spalva ar firmos pavadinimas.

Nesinori dar kartą ministrui priminti, kad pagal Europos vaistų agentūros reikalavimus, lyginant originalaus ir generinio vaisto veikliosios medžiagos įsisavinimą kraujyje (privalomasis bioekvivalentiškumo tyrimas), generiniam vaistui leidžiami nukrypimai nuo 80 iki 125 proc., lyginant su originaliu vaistu.

Klinikinis efektyvumas iš viso netiriamas. Dabar įsivaizduokime, kad gydant arterinę hipertenziją, pakeitus vaistus, kraujospūdis numušamas per daug arba per mažai. Kuo tas gali baigtis, tikriausiai nereikia aiškinti.

Kita problema - vaisto veikliosios medžiagos grynumas. Kiekvienas chemikas pasakys, kad vaistų veikliosios medžiagos išgryninimas nuo pašalinių produktų yra sudėtingas ir brangus procesas, kurį firmos stengiasi (dažnai ne paciento naudai) atpiginti. Užtenka prisiminti JAV „Baxter“ firmos tragediją, kada originalų hepariną pakeitus kinišku pigiu produktu dėl jame esančių priemaišų mirė 81 pacientas.

Todėl su vaistais, pone Veryga, nėra taip viskas paprasta, kaip jums atrodo. Ir jeigu pacientas sako, kad prievarta pakeistas vaistas (dėl jūsų naujos vaistų politikos) jam netinka, tai nekartokite kaip užkeikimo, kad visi vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga vienodai veikia.

Kiekvienas patyręs klinicistas jums pasakys, kad iš savo praktikos žino, jog ne visuomet yra taip. Ne veltui Lietuvos gydytojų apklausa parodė, jog apie 2/3 jų mato skirtumą tarp originalių ir generinių vaistų.

Tikriausiai ne apie pacientų gydymo kokybę galvojo A.Veryga, kai išleido eilinį abejonių keliantį įsakymą dėl „pirmo paskyrimo“, kada skiriant pirmą kartą vaistą, kompensuojamas tik pats pigiausias medikamentas, o jeigu jis netinka, tai už kitą vaistą (tos pačios grupės) pacientas privalo mokėti visą kainą.

Net premjeras S.Skvernelis, supratęs įsakymo absurdiškumą, suskubo tautai pranešti, kad įsakymas tuoj bus pakeistas. Nesuprantu, kodėl ponui Verygai leidžiama nebaudžiamai tyčiotis iš Lietuvos žmonių.

Nuolat išreitinguojamas blogiausiu Lietuvos ministru, vienu iš labiausiai nemėgstamų politikų, bet viskas kaip vanduo nuo žąsies. Gal aiškumo įneš LR specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) 2019 m. kovo 18 d. antikorupcinio vertinimo išvados, kurios tikrai nepalankios ministrui.

Jų su kaupu užtenka, kad A.Veryga būtų atstatydintas. Kalbant apie vykdomą vaistų politiką, tenka pripažinti, kad problemų daugėja, ir jos ne tik kad nesprendžiamos, bet dirbtinai didinamos.

Visiškas absurdo teatras ir šalies kompromitacija, kada ligoniai priversti piketuoti prie ministerijos, kad galėtų gauti gydymui tinkamus vaistus. Kiek dar reikės protesto akcijų, kad pagaliau būtų priimtas sprendimas nebrukti pigiausio vaisto, o vienodai kompensuoti visus tos pačios grupės vaistus.

Beje, neseniai viešėjau Ispanijoje. Susipažinau su ten vykdoma vaistų politika. Pasirodo, visi tos pačios grupės vaistai (ir originalūs, ir generiniai) kainuoja tiek pat.

Vaistinėje gali pasirinkti bet kokį tos pačios grupės medikamentą. Vaistininkas visuomet pataria, bet dažniausiai siūlo rinktis originalų vaistą. Vaistinėse receptas būtinas antibiotikams, psichotropiniams, narkotiniams preparatams. Visus kitus vaistus gali gauti be recepto.

Tvarka, kuri buvo ir pas mus iki Verygos reformų.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder