Aurelijaus Verygos gelbėjimosi ratas

Aurelijaus Verygos gelbėjimosi ratas

Prieš nedarbo savaitgalį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino du šalies medikų bendruomenę guodžiančius pranešimus. Pirma, nuo rugsėjo 1-osios gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio fondas vidutiniškai padidės 15 proc. Antra žinia, kurią per savaitgalį savo šeimose galėjo aptarti medicinos darbuotojai - ministras Aurelijus Veryga, mažindamas šeimos gydytojų darbo krūvius, leido slaugytojams perimti iš gydytojų dalį funkcijų.

Abi džiuginančios naujienos atsitiktinai, o gal ir ne, sutapo su naujos Sauliaus Skvernelio vyriausybės formavimo laikotarpiu. Gal A.Veryga baiminasi, jog naujajame ministrų kabinete jo neliks?

Didina algas

Lietuvos bendrosios praktikos šeimos gydytojų asociacijos vadovas Julius Kalibatas, į klausimą, ar A.Veryga siekia reabilituotis prieš medikų bendruomenę ar bent įrodyti S.Skverneliui, jog yra nepakeičiamas, atsakė:

„Žinote, kaip aš esu jau sakęs, A.Verygos tam tikri įsakymai stumia į dugną S.Skvernelio reitingus. Savo komandoje turėti patį blogiausią kada nors Lietuvoje buvusį ministrą ir, sprendžiant iš visuomenės apklausų, vieną nekenčiamiausių politikų? Toks faktas nei premjerui, nei jo vyriausybei reitingų, aišku, neprideda ir nepridės.“

O gal reitingus pagerins pinigai? SAM skelbia, jog medikų algoms didinti bus papildomai skirta 41,5 mln. Eur. SAM skuba pranešti, kad kitąmet II pusmetį slaugytojai jau gaus vidutiniškai 1625 Eur, o gydytojai - 3250 Eur algas.

Taip pat SAM primena, jog per A.Verygos kadenciją tai jau trečias atlyginimų padidinimas. Ir, jei medikai jau pamiršo, ministerija primena, kad pernai gydytojų algos didėjo 20 proc., o slaugytojų dar daugiau - 23 proc. Be to, bus didinami sveikatos priežiūros paslaugų įkainiai.

Bet tikrąjį medikų gyvenimą žinantis J.Kalibatas išliko skeptiškas:

„Klausimas - kiek didėja atlyginimai. Kad medikams reikia didinti atlyginimus - negali būti jokių abejonių, nes masė išvažiuoja, kur atlyginimai penkis, šešis kartus didesni.

Dabar atlyginimai bus padidinti vidutiniškai 15 proc. Jei nuo 1000 Eur, tai prisidės 150 Eur. Tiek pinigų nėra joks ypatingas finansinis pagerėjimas. Problemos tai neišspręs. Medikai vis vien lieka tarp skurdžiausių šalies specialistų.

Pastebiu, kad studijuojantys mediciną masiškai mokosi užsienio kalbų. Yra viliojami. Didžioji Britanija nori įdarbinti 2000 šeimos gydytojų, agituoja atvykti. Vakarai sprendžia savo sveikatos apsaugos problemas neturtingųjų valstybių, tokių kaip Lietuva, sąskaita. Mes esame viena iš aukų.“

Sesutės suksis greičiau

Gal išvažiuojančius slaugytojus pristabdys jų didesnis profesinis įvertinimas? A.Verygai praplėtus funkcijas, kurios nebuvo keistos jau 8 metus, slaugytojai galės išrašinėti medicininės slaugos priemones - sauskelnes, įklotus ir t.t. Galės konsultuoti lėtinius ligonius.

Pavyzdžiui, apžiūrėti diabetikų pėdas, išrašyti vienkartinius insulino švirkštus, diagnostines juosteles gliukozės kiekiui nustatyti. Netgi galės koreguoti vaistų, mažinančių kraujo krešumą bei kraujo spaudimą, dozes.

J.Kalibatas taip pat sutiko, jog praplėsti slaugytojų funkcijas, be abejo, yra sveikintina. Vakarų Europoje slaugytojai atlieka daug daugiau funkcijų, o Lietuvoje jie tik minimaliai padeda šeimos gydytojui.

Vakaruose slaugytojai ir operacinius siūlus išima, ir diabetikus konsultuoja, nes šios ligos klinika nesikeičia. Tačiau, anot J.Kalibato, ministrui A.Verygai tai reikėjo daryti pačioje savo darbo ministerijoje pradžioje.

Atsakomybės ribos

Bet ar neatsitiks taip, kad dvi auklės tik pakenks pacientui? Kaip bebūtų, gydytojų kvalifikacija aukštesnė. Kas atsakys, jei slaugytoja, gydytojui nežinant, taip pakoreguos vaistų dozes, kad neliks jokio gydomojo efekto?

Ar neprasidės tarp slaugytojų ir gydytojų nesveika konkurencija, profesiniai pykčiai? Galų gale, kai kurios vyresnio amžiaus slaugytojos, dirbančios poliklinikose, faktiškai tapusios gydytojų sekretorėmis-referentėmis.

Daugiau nešioja pacientų sveikatos istorijų bylas, išrašinėja siuntimus, žiūri, kad žmonės be eilės į kabinetą nesiveržtų nei dirba tiesioginį gydomąjį darbą. Galų gale, kuo platesnės slaugytojo funkcijos, tuo didesnis ir jo darbo krūvis. Ne visi didesnio krūvio už 15 proc. padidintą algą pageidaus. Pyks, jog A.Veryga didina išnaudojimą?

„Be abejonės, - sutiko J.Kalibatas. - Pavojaus visada yra. Pavyzdžiui, yra du šeimos gydytojų kabinetai, o slaugytojos - per vidurį. Aptarnauja abiejų gydytojų pacientus. Jei slaugytoja galės teikti daugiau medicininių paslaugų, didės ne tik jos darbo krūvis, bet ir pacientų eilė.

Be to, slaugytojas nėra daktaras, o už paciento sveikatą atsakingas daktaras. Nemanyčiau, kad visi slaugytojai idealiai paruošti, kad jiems būtų galima patikėti platesnes funkcijas.

Gal jiems bus suteikiamos papildomos žinios, papildomi apmokymai. Yra slaugytojų su universitetiniu išsilavinimu, bet masė ir baigusių tik medicinos mokyklas. Praplėsti tokių medikių funkcijas būtų sudėtinga.

Jei leisime visoms slaugytojoms - ir turinčioms universitetinį išsilavinimą, ir baigusioms sovietines medicinos mokyklas vienodai išrašinėti receptus, konsultuoti ligonius, tai tikrai yra tam tikros rizikos.

Daug kartų sakiau, kad A.Veryga - blogiausias Lietuvos ministras. Turėtų būti kur kas atsargesnis, prieš priimdamas sprendimus, devynis kartus pamatuoti, o tik dešimtą kirpti. Nes išleidžia įsakymą, o paskui atšaukia.

Įsako medikams išrašinėti pigiausią vaistą, o jei pacientui labiau tinka brangesnis - tegul pats užsimoka. Arba įsakė, per kiek laiko šeimos gydytojai bei kiti specialistai privalo priimti ligonius, kad gydymo įstaigose nebūtų eilių. Bet eilės priklauso nuo to, kiek yra gydytojų ir kiek yra pacientų. Jei gydytojų bus per mažai, eilės vis vien susidarys.“

Komentaras

Aišku, labai gerai, kad atlyginimai ne mažėja, bet didėja, tačiau 15 proc. - tik vidurkis. Toli gražu ne visiems medikams taip algos padidės. Emigracijos tie 15 proc. nesustabdys. Gydymo įstaigoms labai padeda medikai senjorai. Jei ne jie, būtų dar blogiau.

Juokauju, kad tuoj mus gydys rusakalbiai imigrantai, kuriems tiks lietuviškos algos, nes anglakalbiai čia tikrai neatvažiuos. Nors įstatymas reikalauja kalbėti valstybine kalba, pacientams teks mokytis vienos užsienio kalbos.

Sveikatos apsaugos ministerija užėmusi stručio poziciją. Tikina, kad dauguma medicinos absolventų lieka Lietuvoje. Taip, lieka 2-3 metus, kol įgija praktikos, o tada išvažiuoja.

Labai gerai vertinu, kad praplečiamos slaugytojų funkcijos, bet tai reikėjo padaryti be galo seniai. Anksčiau buvo medicinos felčerio specialybė, bet ją panaikino. Prilygino slaugytojui.

Nors felčerio specialybės akiplotis buvo kur kas platesnis. Felčeris buvo auksinis pagalbininkas kaime, mokyklose, gamyklose, greitojoje pagalboje. Geras felčeris buvo kur kas geresnis medikas už blogą šeimos gydytoją. Tačiau receptų rašymą galima patikėti ne kiekvienam slaugytojui.

Reikėtų peržiūrėti ir jų mokymo programas, nes daugiau išleidžiame teoretikus, nei praktikus.

Algirdas RADVILA

Lietuvos medicinos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder