Atsakingos maudynės: pavojų keliantis vitaminų trūkumas

Atsakingos maudynės: pavojų keliantis vitaminų trūkumas

Karščiu lepinanti vasara daugelį veja prie vandens telkinių, kur kūną atgaivinti skubama maudynėmis. Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Ievos Sauserytės, plaukiojant svarbu prisiminti tai, apie ką nepagalvojama: kad būnant vandenyje netenkama daug energijos, o su ja ir mikroelementų. Neretai pamirštamas ir troškulys. Šios aplinkybės gali sukelti netikėtą pavojų. 

Užburtas mikroelementų netekimo ratas

Poilsiaujantys prie vandens telkinių, pasak vaistininkės, neretai elgiasi per drąsiai ir neįvertina keletos pavojingų aplinkybių, kurios gali sukelti rimtų pasekmių. Ypač, kai kalbama apie perkaitimą ar ilgą maudymąsi.  

„Būdami vandenyje nejaučiame, kad su energija išprakaituojame ir nemažą dalį reikalingų mikroelementų. Norėdami atsivėsinti, einame paplaukioti ir taip pamirštame ne tik apie išprakaitavimą, bet ir troškulį. Dėl tokių aplinkybių atsiranda organizmo dehidratacijos grėsmė, o tai gali sukelti rimtus nemalonumus“, – rizikas vardina specialistė. 

Magnis – ne tik nuo traukiančio mėšlungio

Karštos dienos metu su prakaitu iš organizmo pasišalina svarbūs mikroelementai, tarp kurių magnis, kalcis, natris, reikalingi druskų junginiai. Netekus jų sutrinka raumenų, širdies veikla. Tuomet gali pasireikšti įvairūs silpnumo, skausmo požymiai. 

„Esant magnio trūkumui, stinga ir kalcio, kalio. Taip susidaro užburtas ratas. Magnis – svarbus ne tik raumenų, bet ir nervų sistemos veiklai. Jo trūkumas gali sukelti skausmingus raumenų susitraukimus (mėšlungį), nevalingus tikus, tirpimo pojūtį, nuovargį“,­ – sveikatos sutrikimus vardina I. Sauserytė. 

Kalio reikšmė kraujospūdžiui

Ekspertai pastebi, kad neretai pavojingų maudynių priežastimi būtent tampa raumenų veiklos sutrikimas, ypač mėšlungis. Todėl šiuo laikotarpiu būtina stiprinti raumenų veiklą, kuriai be magnio svarbus ir kalis. 

„Kalio trūkumas gali sukelti ir kraujospūdžio problemas. Jis atsakingas už širdies, virškinamojo trakto raumenų veiklą. Pajutus neritmingą širdies plakimą, perdėtą prakaitavimą, nuovargį ar nedarbingumą – priežastis gali būti sumažėjęs kalio balansas organizme“, – apie kalio poreikį pasakoja specialistė. 

Momentinis balanso atstatymas

Susigrąžinti mikroelementus padės elektrolitų turintys maisto papildai, kuriuos gerti rekomenduojama net po karštos dienos, fizinio krūvio, sporto ar darbo lauke. Vandenyje tirpstantys preparatai pasižymi momentiniu poveikiu. Tad esant minėtiems požymiams, natūraliam mikroelementų balanso atstatymui rekomenduojama preparatus gerti profilaktiškai.

„Paprastame vandenyje šių mikroelementų nerasite, nebent jis bus specialiai prisotintas reikalingais elektrolitais. Mikroelementai mūsų organizme reikalingi, nes atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Ne tik reguliuoja vandens kiekį, apykaitą, kraujo spaudimą, bet atkuria pažeistus audinius“, – jų svarbą komentuoja vaistininkė I. Sauserytė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder