Apsinuodijimas alkoholiu: ką daryti?

Apsinuodijimas alkoholiu: ką daryti?

Galvos skausmas, pykinimas, svaigulys – tai, kas dažnai užklumpa ryte, jeigu vakarėlio metu buvo nesaikingai vartojamas alkoholis. „Eurovaistinės“ sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį, kad apsinuodijimo alkoholiu galime išvengti saikingai vartodami svaigiuosius gėrimus, tačiau jeigu po vakarėlio jaučiatės blogai yra priemonių, kurios gali padėti.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad po vakarėlio kitą dieną į vaistinę užsukę žmonės dažniausiai skundžiais galvos skausmu, pykinimu, svaiguliu, širdies plakimo padažnėjimu ir bendrai prasta savijauta.

„Atsižvelgdami į juos kankinančius simptomus galime pasiūlyti priemonių jiems malšinti. Tiems, kuriems skauda galvą – galime pasiūlyti vaistų nuo skausmo, turime tokių, kurių sudėtyje yra vaistas nuo skausmo ir vitaminas C, jie padeda esant apsinuodijimui alkoholiu. Kita grupė žmonių – tie, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, pykinimu, vėmimu, jiems siūlome ką nors nuo pykinimo bei elektrolitų, kurie atstato mūsų kraujyje visas naudingas medžiagas ir žmonės pasijaučia geriau“, – sako vaistininkė.

Vis dėlto, pasak sveikatos priežiūros specialistės, geriausias vaistas nuo alkoholio sukeliamų pagirių – saikingas alkoholio vartojimas vakarėlio metu. Taip pat nuo prastesnės savijautos kita dieną gali padėti apsisaugoti vakarėlio metu valgomas rūgštesnis maistas, kuriame gausu vitamino C, jis padeda truputėlį greičiau suskaidyti alkoholį.

Daugelis žino, kad prieš vakarėlį ar vakarėlio metu svarbu pavalgyti, o pasijutus blogai išgerti daugiau vandens, pasak vaistininkės, toks galvojimas tikrai nėra tik mitas. „Kai žmogus pavalgęs ir turi daugiau energijos, organizmas lengviau tvarkosi su alkoholiu, truputį lengviau kepenimis. Skysčių ir vandens vartojimas vakarėlio metu labai naudingas, kadangi netenkame skysčių, kai kepenys ir inkstai tvarkosi su alkoholiu, todėl jų reikėtų vartoti daugiau“, – pataria J. Juodsnukytė.

Jeigu vakarėlio metu alkoholio nepavyko vartoti saikingai, atsikėlus ryte vaistininkė rekomenduoja išgerti saldžios arbatos, nes pirmasis organizmo signalas – troškulys. „Padauginus alkoholio kyla dehidratacija, mums be galo trūksta vandens, todėl išgėrę saldžios arbatos, galite atstatyti skysčių balansą, o taip pat apsinuodijus alkoholiu, dažnai nukrinta ir cukraus kiekis kraujyje, todėl arbata padėtų atstatyti ir jį“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Prasidėjus COVID-19 pandemijai ėmė sklisti informacija apie tai, kad alkoholis gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso, tačiau Pasaulinė sveikatos organizacija šiuos gandus neigia ir atkreipia dėmesį, kad daugiau laiko leidžiant namuose svarbu atkreipti dėmesį į suvartojamo alkoholio kiekį. 2018 m. PSO duomenis, alkoholis kasmet tampa 3 mln. žmonių mirties priežastimi, jis kenkia ne tik fizinei, bet ir psichologinei sveikatai, socialiniams ryšiams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder