5 vaistininkės patarimai, kaip stiprinti imunitetą neišlaidaujant

5 vaistininkės patarimai, kaip stiprinti imunitetą neišlaidaujant

Šalyje toliau siaučiant pandemijai, daugelis esame labiau susirūpinę savo sveikata ir imamės įvairių imuniteto stiprinimo priemonių. Kartais jos gali nemenkai paploninti piniginę, o artėjant didžiosioms metų šventėms norisi rūpintis savimi ir neišleisti daug. „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė dalijasi būdais, kaip taupiai sustiprinti imunitetą, kuriais pati naudojasi kiekvieną dieną.

Imuninę sistemą stiprinti reikia ištisus metus

Imuninė sistema užtikrina organizmo apsaugą nuo įvairių nepalankių, neretai žalingų ir kenksmingų išorinių faktorių, tokių kaip virusai ir bakterijos, bei geba išsaugoti stabilią vidinę žmogaus organizmo terpę. Pasak vaistininkės E. Zykienės, silpninti imunitetą gali labai daug veiksnių. Visų pirma, netinkamas gyvenimo būdas: neracionali mityba, miego trūkumas ar žalingi įpročiai, stresas, nuovargis, fizinis ar protinis išsekimas. Taip pat imunitetą silpnina dažnos bakterinės ar virusinės infekcijos.

„Rudens pradžioje, po vasaros, dauguma jaučiamės gerai. Atrodo, iš saulės organizmas prigamino daug vitamino D, priragavome šviežių vaisių, uogų ir daržovių. Bet jau įpusėjus rudeniui vis dažniau pacientai ieško priemonių imunitetui stiprinti. Ruduo yra ypač palankus metas virusų plitimui. Esant teigiamai temperatūrai ir drėgmei, bakterijos lengvai dauginasi ir ilgiau išlieka gyvybingos“, – paaiškina E. Zykienė.

Natūralus organizmo stiprinimas ir palanki gyvensena yra pagrindiniai geros imuninės sistemos veiksniai. Vaistininkė pabrėžia, kad stiprinti imunitetą reikia ištisus metus, ne tik rudenį ar pavasarį. „Būtina visavertė mityba, kokybiškas poilsis, grūdinimasis, laisvalaikio leidimas lauke, fizinis aktyvumas. Taip pat imunitetą stiprina antioksidantai (vitaminai A, C, E), selenas ir cinkas, vitaminas D, propolis, žuvų taukai, augaliniai ežiuolės ir erškėčio ekstraktai ekstraktai“, – teigia E. Zykienė.

5 patarimai, kuriais vadovaujasi pati vaistininkė

Artėjant didžiausioms metų šventėms, išleisti daug pinigų imuniteto stiprinimui gali ne kiekvienas. Todėl vaistininkė dalijasi 5 patarimais, kaip imunitetą stiprinti taupiai: „Šiuos imuniteto stiprinimo būdus pati naudoju kasdien. Jie paprasti, lengvai įgyvendinami, o svarbiausia – draugiški mūsų piniginėms.“

1. Judėjimas gryname ore

Fizinis aktyvumas – vienas iš paprastų būdų išlaikyti stiprų ir nepažeidžiamą imunitetą. „Pigiausias ir veiksmingiausias būdas – kuo daugiau būti gryname ore. Labai mėgstu pasivaikščioti miške, aplankyti pažintinius takus ir tiesiog stengtis daugiau judėti. Reguliari fizinė veikla stimuliuoja imuninės sistemos darbą ir greitina makrofagų gamybą. Šios ląstelės atakuoja į organizmą patenkančius virusus ir bakterijas“, – pasakoja E. Zykienė.

2. Miegas ir poilsis

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad derėtų palaikyti miego ir poilsio rėžimą: „Stenkitės kasdien eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, taip organizmas patirs mažiau streso. Taip pat svarbu nepervargti ir tinkamai pailsėti.

Užsiimkite mėgstama veikla ir pozityviai mąstykite. Tokia rutina pagerins ne tik miego kokybę, bet ir sustiprins imunitetą, o tuo pat metu – sumažins tikimybę susirgti peršalimo ar kitomis ligomis.“

3. Sveika mityba

Norintys sustiprinti imunitetą, turėtų pasirūpinti ir savo mityba. „Vietoje gazuotų gėrimų rinkitės vandenį, vietoje saldumynų – vaisius, uogas ar daržoves. Dažniau mėsą keiskite žuvimi. Valgykite po mažiau, bet dažniau ir įvairesnį maistą. Šiuo laikotarpiu siekiant išvengti ligų, pasistenkite rinktis visavertį, subalansuotą maistą, kuriame gausu organizmui būtinų vitaminų, mineralų bei antioksidantų“, – teigia E. Zykienė.

4. Vitaminas C

Vis dėlto, net ir pasirūpinus visaverte mityba, reikėtų nepamiršti vitaminų. Vaistininkė pataria kasdien vartoti vitaminą C. „Šis antioksidantas saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, jis svarbus medžiagų apykaitai, organizmo atsparumui infekcijoms. Norint gauti reikiamą vitamino C dienos normą, kasdien reikėtų suvalgyti 2-3 citrinas, o tai kainuotų apie 0,4-0,6 euro (per savaitę – apie 2,8-4,2 Eur). Tuo tarpu vitamino C kursas 3 mėnesiams gali kainuoti apie 10 eurų (savaitei – apie 0,8 Eur). Tai tikrai nebrangus vitaminas, turintis labai daug vartojimo formų ir kiekvienas gali pasirinkti sau priimtiniausią“, – pabrėžia specialistė.

5. Vitaminas D

Paskutinis, bet ne ką mažiau svarbus E. Zykienės patarimas – vartoti vitaminą D: „Tai labai reikalingas vitaminas nuo pat kūdikystės iki senyvo amžiaus. Patartina jį papildomai vartoti spalio-kovo mėnesiais, kai saulės yra ypač mažai. Vitaminas D turi įtakos imuniteto veiklai, todėl esant dideliam šio vitamino trūkumui organizmas tampa imlesnis infekcijoms. Šio vitamino 3 mėnesių kursui išleistumėte apie 15 eurų (apie 0,18 Eur per dieną), palyginimui, kad gautumėte reikiamą šio vitamino dienos normą, reikėtų kasdien suvalgyti, pavyzdžiui, apie 400 g lašišos, tai jums kasdien atsieitų apie 5-9 eurus.“

Laikantis šių patarimų savo imunitetą palaikysite stiprų ir neišlaidausite. Svarbu suvokti, kad organizmo apsauga reikia rūpintis dar prieš susiduriant su sveikatos problemomis. Lengviausias ir efektyviausias būdas išvengti ligų yra užsiimti prevencija, nuosekliai taikant priemones, galinčias sustiprinti imuninę sistemą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder