Žaidynės svarbios, bet ne svarbiausios

Žaidynės svarbios, bet ne svarbiausios

Dalis Europos žaidynėse dalyvausiančių Lietuvos sportininkų vakar buvo išlydėti į Minską. Poryt Baltarusijos sostinėje prasidės didelis sporto renginys, kuriame tūkstančiai atletų varžysis dėl 200 medalių komplektų. Tačiau žaidynių statusas kol kas yra tarsi pakibęs ore.

Daugeliui sportininkų tai nebus svarbiausias metų startas. Pavyzdžiui, čempiono titulą ginsiantis kanojos irkluotojas Henrikas Žustautas neslepia, kad svarbesnės bus pasaulio pirmenybės. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė tikisi, jog Europos žaidynių prestižas išaugs ateityje. 

Mažesni skaičiai

15 sporto šakų, 200 medalių komplektų ir daugiau nei 4000 sportininkų iš 50 valstybių - tokie yra pagrindiniai antrųjų Europos žaidynių skaičiai. Skamba solidžiai, bet Minskas tikrai neaplenks pirmųjų žaidynių sostinės Baku. 2015 m. Azerbaidžano sostinėje ir sporto šakų, ir medalių komplektų, ir atletų buvo daugiau.

Ar Europos žaidynių mastelis pradėjo mažėti, joms dar net nespėjus išsikovoti tvirtos vietos sporto renginių pasaulyje? „Nemanau, kad tai tendencija. Dar viskas gali keistis, nes nėra senų tradicijų, nusistovėjusių kalendorių, kad viena ar kita federacija galėtų žaidynes pritaikyti prie savo atrankos į olimpines žaidynes. Kažkada ateis laikas, kai tradicijos nusistovės“, - vylėsi D.Gudzinevičiūtė.

Žaidynės Minske vyks birželio 21-30 d. Vakar Vilniaus geležinkelio stotyje į Baltarusiją išlydėta tik mažoji Lietuvos delegacijos dalis - krepšinio 3x3 vyrų komanda ir šaudymo iš lanko atstovė Inga Timinskienė. Iš viso Lietuvai atstovaus 73 sportininkai. Jie varžysis 13-oje sporto šakų.

Vėliava čempionui

Lietuvos delegacija marga - nuo mažai žinomų atletų iki tokių garsių sportininkų kaip dviratininkė Simona Krupeckaitė, ieties metikė Liveta Jasiūnaitė ar H.Žustautas. Pastarasis 2015 m. Baku laimėjo vienvientės kanojos 200 m irklavimo varžybas. Vakar H.Žustautas atvyko į geležinkelio stotį palydėti kitų sportininkų, D.Gudzinevičiūtė įteikė jam Lietuvos trispalvę.

Ši garbė neatsitiktinai suteikta būtent H.Žustautui. Prieš ketverius metus Baku lietuviai iškovojo 7 medalius: 2 aukso, 1 sidabro ir 4 bronzos. Iš visų prizininkų tik H.Žustautas atstovaus Lietuvai ir šiemet. Jis gins čempiono titulą irkluodamas vienvientę valtį ir kartu su Ilja Davidovskiu dalyvaus dviviečių valčių 1000 m nuotolio varžybose. Į olimpinių žaidynių programą įrašyta tik antroji rungtis, todėl ji - svarbesnė.

„Pagrindinis startas bus 1000 metrų dvivietės varžybos. Antradienį vyks atrankos varžybos ir pusfinalis. Žiūrėsime, pirmiausiai reikia patekti į pusfinalį. Per paskutines varžybas nepavyko į jį patekti. Negalvoju apie jokias vietas, tiesiog bandysime irkluoti kaip įmanoma geriau. O 200 m nuotolyje visada startuoju, jei tik jis yra. Bet šiaip akcentuojame kilometrą“, - sakė H.Žustautas.

Paklaustas apie žaidynių svarbą, kanojos irkluotojas atsakė santūriai: „Vasaros sezonas tik prasideda, taigi žaidynės yra pirmosios rimtos šių metų varžybos. Reikia pažiūrėti, kiek davė darbas stovyklose, kokia yra sportinė forma. Tai bus repeticija prieš pasaulio čempionatą. O pasaulio čempionate vyks atranka į olimpines žaidynes. Taigi pasaulio čempionatas bus svarbiausias metų startas.“

Atrankos faktorius

D.Gudzinevičiūtė džiaugėsi, kad žaidynės vyks Minske. Tai, jog Baltarusijos sostinę patogu pasiekti traukiniu, nėra vienintelis privalumas. Kitas pliusas - pažįstama vieta. „Tikrai ne vienas mūsų sportininkas ten jau yra išbandęs sporto bazes“, - sakė LTOK prezidentė.

Kalbėdama apie Lietuvos komandos lyderius, ji paminėjo H.Žustautą: „Yra garsių pavardžių, bet niekada nenoriu įvardinti konkrečiai, nes tai yra papildomas spaudimas. Tačiau vienas sportininkas yra pasakęs, jog nori laimėti dar vieną aukso medalį Europos žaidynėse. Turbūt nereikia patikslinti, kad tai yra H.Žustautas. To jam ir linkiu.“

Įvairus bus ne tik sportininkų pajėgumas, bet ir jų tikslai. Kai kuriems varžybos Minske bus galimybė nusitiesti kelią į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes arba bent jį palengvinti.

„Aštuoniose sporto šakose vyks atranka į olimpines žaidynes. Tikimės, kad būti atrinktam pavyks ne vienam mūsų sportininkui, tai ir yra pagrindinė šių metų užduotis. Žinoma, tai tik antrosios žaidynės. Galbūt dar ne visi įvertina jų svarbą, galimybę dar kartą pasirodyti, pasivaržyti su geriausiais Europos sportininkais. Bet viliuosi, kad ateityje, galbūt trečiosiose ar ketvirtosiose žaidynėse vyks aukščiausio rango varžybos“, - svarstė D.Gudzinevičiūtė.

Kitokios varžybos

Iš tiesų sunku tikėtis, kad Minske pabirs kelialapiai į Tokijo žaidynes. Tiesioginius kelialapius Europos žaidynėse gaus tik trijų sporto šakų - šaudymo, šaudymo iš lanko ir stalo teniso - atstovai. Šiose sporto šakose lietuvių pajėgos nėra gausios. Dviračių sporte, baidarių ir kanojų irklavime, lengvojoje atletikoje, krepšinyje 3x3 ir karatė bus galima užsidirbti reitingo taškų, bet tiesioginių olimpinių kelialapių niekas negaus.

Žaidynių rezultatai daugeliu atvejų bus neprognozuojami. Juo labiau kad varžybos jose skirsis nuo įprastų. Pavyzdžiui, kai kuriose lengvosios atletikos rungtyse dalyvaus mišrios vyrų ir moterų komandos.

Be abejo, lietuvių dėmesį trauks krepšinis, bet tai bus kitoks krepšinis. Trijulių krepšinyje Lietuva dar nėra užėmusi tokių tvirtų pozicijų kaip žaidime penki prieš penkis. Pasak Lietuvos ekipos trenerio Dainiaus Novicko, žaidimo specifika labai skiriasi. Jo paklausėme, ar Europos žaidynių medalis būtų garantuotas, jei komandoje žaistų didžiojo krepšinio žvaigždės, pavyzdžiui, Mantas Kalnietis, Marius Grigonis ir Mindaugas Kuzminskas.

„Atsakyti atvirai? Tikrai negarantuotų. Jeigu jie pasportuotų visą vasarą, tada - taip. Bet jei dabar ateitų iš didžiojo krepšinio į varžybas trys prieš tris, negarantuotų. Galiu tai pasakyti atsakingai“, - teigė D.Novickas.

Lietuvos sportininkai

Badmintonas: Vytautė Fomkinaitė, Gerda Voitechovskaja.
Baidarių ir kanojų irklavimas: Vadimas Korobovas, Rūta Dagytė, Ričardas Nekriošius, Andrejus Olijnikas, Artūras Seja, Henrikas Žustautas, Ilja Davidovskis.
Boksas: Edgaras Skurdelis, Vytautas Balsys, Robertas Jokulys, Mantas Valavičius.
Dviračių sportas: Simona Krupeckaitė, Miglė Marozaitė, Olivija Baleišytė, Vasilijus Lendelis, Svajūnas Jonauskas, Viktorija Šumskytė, Gediminas Bagdonas, Ramūnas Navardauskas, Justas Beniušis, Venantas Lašinis, Rojus Adomaitis, Rasa Leleivytė, Silvija Pacevičienė.
Dziudo: Sandra Jablonskytė, Santa Pakenytė, Karolis Bauža, Kęstutis Vitkauskas, Andrejus Klokovas.
Gimnastika - Robertas Tvorogalas.
Imtynės: Danutė Domikaitytė, Kamilė Gaučaitė, Kornelija Zaicevaitė, Auksė Rutkauskaitė, Lukas Krasauskas, Eividas Stankevičius, Romas Fridrikas.
Krepšinis 3x3: Medas Kuprijanovas, Paulius Semaška, Mintautas Bulanovas, Aurelijus Pukelis.
Lengvoji atletika: Karolina Deliautaitė, Kostas Skrabulis, Rapolas Saulius, Rasa Mažeikaitė, Liveta Jasiūnaitė, Jogailė Petrokaitė, Adrijus Glebauskas, Erika Krūminaitė, Modesta Morauskaitė, Artūras Janauskas, Rokas Pacevičius, Benediktas Mickus, Eglė Balčiūnaitė, Gediminas Truskauskas, Eva Misiūnaitė, Mindaugas Striokas, Akvilė Andriukaitytė, Martynas Vrašinskas, Gabija Galvydytė, Monika Elenska, Augustė Ragalaitė.
Sambo: Karina Stefanovič, Gintaras Katkus.
Stalo tenisas - Medardas Stankevičius.
Šaudymas: Gabrielė Rankelytė, Alisa Bogdanova, Rolandas Račinskas, Karolis Girulis, Jekaterina Ždanova.
Šaudymas iš lanko - Inga Timinskienė.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder