Sportininkų namuose - meno ir krepšinio parodos

Sportininkų namuose - meno ir krepšinio parodos

Klaipėdos sportininkų namuose (Daukanto g. 24) atidarytos dvi su sportu susijusios parodos. Viena - skirta 80 metų jubiliejui, kai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė 1939 metais III Europos krepšinio pirmenybėse Kaune tapo nugalėtoja, kita paroda atspindi meno ir sporto sintezę.

Bemaž visą vasarą visi Sportininkų namų lankytojai nemokamai galės pasigrožėti Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos ir Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos organizuoto edukacinio projekto - plenero "Meno ir sporto savaitė" dalyvių darbų ekspozicija.

"Sportuoja ir mūsų Adomo Brako dailės mokyklos vaikai, sportuoja ir miesto vaikai. Kilo mintis, sujungti mintis ir per piešinius atskleisti Klaipėdos sportą, - pasakojo Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos tapybos mokytojas Alfonsas Lekavičius.

- Vaikai tapė ant drobės akriliniais dažais. Dirbo visą savaitę komandomis, taip, kaip būna ir komandiniame sporte. Iš viso nutapyti šeši su sportu susiję paveikslai, dirbo dešimt vaikų. Daugiausia pasirinkta vandens sporto tematika, kadangi Klaipėdoje, kur yra Baltijos jūra, Kuršių marios, Danės upė, tai yra labai aktualu."

Šio projekto idėją sumanė su tapybos mokytoju A. Lekavičiumi pažįstamas Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos sporto renginių organizatorius Dairius Raišutis.

"Pagrindinis mūsų tikslas - sporto viešinimas ne tik per rezultatus ir pasiekimus, bet ir per meną, piešinius, fotografijas. Praėjusiais metais labai pasiteisino Klaipėdos sporto fotografijų paroda. Sportas turi būti matomas, apie sportą turi kalbėti ne tik sportininkai, bet ir menininkai ir eiliniai miestiečiai", - pabrėžė D. Raišutis.

Tiek A. Lekavičius, tiek D. Raišutis akcentavo, kad sportas - savotiškas menas.

"Tiek sporte, tiek mene yra siekiama aukščiausių rezultatų, tobulybės. Juk ir sporte, ir mene yra reikalingas tiek talentas, tiek juodas darbas. Tiek sporto, tiek meno paskirtis - sužadinti žmonių emocijas. Sąsajų - daug", - kalbėjo parodos organizatoriai.

Prie šios parodos atsiradimo prisidėjo ir Adomo Brako dailės mokyklos tapybos mokytojas Vytautas Sajauskas bei šios mokyklos ugdymo skyriaus vedėja Rita Budvytytė.

Tikimasi, kad ateityje vyks ir tęstinis projektas, susijęs su šios mokyklos menininkais ir Klaipėdos sportu."Dabartinė piešinių ekspozicija kol kas bus čia, Sportininkų namuose, o kai vyks koks didesnis sporto renginys "Švyturio" arenoje ar Klaipėdos sporto bazėse, paveikslus galime nuvežti ir ten. Tegul sporto bendruomenė grožisi šiais darbais", - teigė D. Raišutis. 

Taip pat Sportininkų namuose atidaryta ir su krepšiniu susijusi nuotraukų paroda. Joje eksponuojamos 1939 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės, kuri iškovojo Europos krepšinio čempionų titulus, sustabdytos foto akimirkos. Taip pat tais pačiais metais buvo pastatyta ir Kauno sporto halė.

Taigi, minima 80-ties metų sukaktis. Ši paroda - bendras Klaipėdos sportininkų namų - muziejaus ir Joniškio krepšinio muziejaus (vadovas Leonas Karaliūnas) projektas.

Parodoje yra įvairių autorių bei Klaipėdos sportininkų muziejaus archyvo nuotraukų, kurios atspindi tų laikų krepšinio dvasią.

Visi norintieji darbo dienomis gali ateiti ir nemokamai pasižiūrėti šias ekspozicijas, susipažinti su kitais Sportininkų namų eksponatais, Klaipėdos sporto istorija.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder