Rubrikoje "Iš sporto istorijos lobynų" - garsioji Jadvyga Putinienė ir jos ietis

Rubrikoje "Iš sporto istorijos lobynų" - garsioji Jadvyga Putinienė ir jos ietis

Kol daugelio pasaulio šalių sportą yra paralyžiavęs koronavirusas ir nevyksta sporto varžybos, galima atsigręžti į praeitį ir labiau pasigilinti į sporto istoriją. Tęsiame rašinių ciklą "Iš sporto istorijos lobynų", kuriame išsamiau apžvelgiame Klaipėdos sportininkų namuose sukauptus įdomius, o kai kam ir neregėtus eksponatus. Šįkart mūsų dėmesio centre - klaipėdietė Jadvyga Putinienė ir jos ietis, su kuria 1978 metais pagerino 20 metų senumo Lietuvos rekordą iki 59 m 10 cm.

Tą ji padarė Liepojoje (Latvija) vykusiose varžybose. Tuomet J. Putinienė pranoko ne bet ką, o net 14 kartų Lietuvos rekordus gerinusią ieties metikę Birutę Zalagaitytę. Įdomu ir tai, kad paskutinis B. Zalagaitytės rekordas pasiektas 1958 metais Tbilisyje (57 m 49 cm) beveik dvejus metus išsilaikė pasaulio rekordų lentelėje, o Lietuvoje šis rekordas nebuvo pagerintas net 20 metų, kol to nepadarė mūsų garsioji J. Putinienė.

Olimpiados jaudulys

Būtent Jadvyga - pirmoji Klaipėdos moteris sportininkė, dalyvavusi olimpinėse žaidynėse. Ji varžėsi 1980 metų Maskvos (Rusija) olimpinėse žaidynėse ir tuomet iškovojo 11 vietą.

Tiesa, startinis olimpinių žaidynių jaudulys J. Putinienei pakišo koją - olimpiadoje ietis buvo nusviesta 59 m 94 cm, nors dar porą savaičių iki olimpinių žaidynių (liepos 5 dieną, o Maskvos olimpinių žaidynių pradžia - liepos 19 d.) taip pat Maskvoje brolių Znamenskių memorialo varžybose ji ietį numetė net 67 m 84 cm.

"Ko gero, didžiulė įtampa, pilnos stadiono tribūnos padarė įtakos, kuri neleido pasiekti norimo rezultato", - pastebima Algirdo Plungės knygoje "Klaipėdos sportininkai olimpinėse žaidynėse".

Taip pat šioje knygoje rašoma, kad patekusi į auksinį viduriuką tarp 21 dalyvės Jadvyga pateisino olimpietės vardą ir tvirtai įėjo į miesto ir Lietuvos sporto istoriją. Pelnytai ji įrašyta į Lietuvos geriausiųjų XX amžiaus Lietuvos lengvaatlečių dešimtuką.

Iki šiol skina pergales

1999 metais pakeitus ieties konstrukciją, rekordai pradėti fiksuoti iš naujo. J. Putinienės pasiektas Lietuvos rekordas senos konstrukcijos ietimi liko nepagerintas.

Įdomu tai, kad ir sulaukusi 75-erių metų J. Putinienė toliau skina pergales veteranų varžybose ir žaidynėse. Ji yra Klaipėdos veteranų sporto klubo "Ąžuolas" narė.

Jadvyga nuo 1990 metų dalyvauja pasaulio, Europos lengvosios atletikos veteranų varžybose, žaidynėse, iš kurių grįžta arba nugalėtoja, arba prizininkė. Ji pasaulio ir Europos veteranų čempionatuose yra iškovojusi 28 įvairių spalvų medalius.

"Juk jei nesportuosi, o į pasaulio arenas atvyksi tiesiai nuo sofos, nieko nepasieksi. Dėl šių titulų yra išlieta išties daug prakaito. Juk kovoji ne su bet kuo, o su geraisiais savo bendraamžiais iš viso pasaulio. Tarsi save pasveri ant pasaulio svarstyklių..." - "Vakarų ekspresui" sakė J. Putinienė.

Ragina rinkti eksponatus

"Vakarų ekspresas", bendradarbiaudamas su Klaipėdos sportininkų namų siela, istoriku Algirdu Vaicekausku, planuoja apžvelgti ir daugiau įdomių Klaipėdos sporto istorijos detalių. Kitą savaitę rubrikoje "Iš sporto istorijos lobynų" skaitykite apie daugiau nei 50 metų motokroso sportui atidavusį klaipėdietį Algį Šerkšną ir Sportininkų namuose eksponuojamą jo jaunystės laikų motociklą.

"Kviečiu visus, kurie turi vertingų Klaipėdos sporto istorijos trofėjų, pasirausti po savo spintas. Juk karantino metu daugelis turi laisvo laiko ir gali tuo užsiimti. Atrinkime vertingiausius Klaipėdos sporto istorijai daiktus. Papildykime muziejų naujais eksponatais. Juos į Klaipėdos sportininkų namus (adresas: S. Daukanto g. 24) prašome atnešti po karantino. Prisidėkime prie savo miesto istorijos", - ragino A. Vaicekauskas.

Informacija
Jadvyga Putinienė gimė 1944 metų spalio 2 dieną Baltakiškėje, Telšių apskrityje. Užaugo gausioje 9 vaikų šeimoje. Broliams ir seserims išėjus iš namų, Jadvyga buvo pagrindinė pagalbininkė visuose darbuose. Taip išsiugdė ištvermę, valią, užsispyrimą. Mokydamasi Luokės vidurinėje mokykloje slidinėjo, žaidė krepšinį ir stalo tenisą. Žinojo, kad bus sportininkė. Vėliau gimė svajonė - tapti ieties metike. Svajonė išsipildė. Ne vieną kartą gerino Lietuvos rekordus, paskutinio iki šiol niekas nesugeba pagerinti.
SSRS sporto meistrė (1966 m.), SSRS tarptautinės klasės sporto meistrė (1980 m.), 1981-1985 m. Klaipėdos "Žalgirio" sporto mokyklos trenerė, nuo 1985 metų - Klaipėdos specialiosios internatinės mokyklos kūno kultūros mokytoja. Taip ji ir liko gyventi Klaipėdoje iki šiol.
J. Putinienė yra itin aktyvi. "Jei dar 2-3 kartus per savaitę galiu sportuoti, grybauti miške, išplaukti į Kuršių marias žvejoti, tai yra viskas gerai. Dėkoju Dievui, kad sveikata gera ir galiu mėgautis visais gyvenimo teikiamais malonumais", - pernai rudenį švęsdama 75-ąjį gimtadienį dienraščiui sakė J. Putinienė.

TROFĖJAI. Klaipėdos sportininkų namuose yra eksponuojami svarbiausi Jadvygos Putinienės iškovoti medaliai.

IETIS. Klaipėdos sportininkų namuose sienoje įtaisyta kabo garsioji Jadvygos Putinienės ietis, su kuria ji 1978 metais pagerino 20 metų senumo rekordą iki 59 m 10 cm.

Algirdo VAICEKAUSKO nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder