Rimas Kurtinaitis po pergalės prieš CSKA: „Aš ne apgailestauju, aš juos užjaučiu“

Rimas Kurtinaitis po pergalės prieš CSKA: „Aš ne apgailestauju, aš juos užjaučiu“

Gebėjimu kalbėti ir nemažai skambių frazių sukurti mokantis Lietuvos krepšinio treneris Rimas Kurtinaitis po įspūdingos pergalės prieš Maskvos CSKA ekipą VTB lygoje leido sau šiek tiek „pasismaginti“ spaudos konferencijoje.

Kalbos talentą turintis Maskvos srities „Chimki“ klubo vedlys gan ilgokai pasakojo, kas lėmė įspūdingą pergalę prieš daugkartinius Rusijos ir Eurolygos čempionus ir kodėl taip atsitiko. „Gal todėl, kad dieną prieš turėjome valandos susirinkimą?“, – svarstė R.Kurtinaitis.

VTB lygoje pirmadienį „Chimki“ Mytiščių arenoje, kurią laiko viena iš savo namų arenų, 96:80 (20:21, 25:20, 24:17, 27:22) nepaliko jokių vilčių Maskvos CSKA krepšininkams.

„Chimki“ po dviejų kėlinių pirmavo 4 taškais, tačiau po pertraukos ėmė diktuoti savo sąlygas ir po truputį didino pranašumą.

Prieš lemiamą ketvirtį jie jau pirmavo 11 taškų, o ketvirtajame kėlinyje neleido CSKA net pagalvoti apie galimybę dar sugrįžti į rungtynes. „Chimki“ gretose žibėjo latvis Janis Timma, pelnęs 26 taškus. Vienas iš komandos lyderių Aleksejus Švedas pelnė 18 taškų, tačiau jis pataikė vos 2 tritaškius metimus iš 10-ies.

CSKA komandoje išsiskyrė 24 taškus pelnęs Darrunas Hilliardas ir 20 pridėjęs Mike'as Jamesas. Tiesa, po šio rimtų vyrų mačo „Chimki“ žaidėjui 27-erių 204 cm ūgio Anthony Gillui buvo sulaužyta nosis, o CSKA klubas prarado Danielių Hackettą – jam lūžo pirštas. „Chimki“ užtikrintai pirmauja VTB lygoje ir po 13 turų turi iškovoję 12 pergalių.

CSKA rikiuojasi antroje vietoje, tačiau jų sąskaitoje jau yra keturi pralaimėjimai. Tai jau antrasis šių Rusijos klubų mačas šiame sezone – ekipos susikirto ir Eurolygoje, kur praėjusių metų lapkritį „Chimki“ taip pat įveikė CSKA 99:86.

„Po šios pergalės reikia kalbėti apie komandos nusiteikimą dvikovai. Kai kada treneris ne visada viską gali, o didžioji dalis priklauso nuo žaidėjų, kurie turi žaisti ties savo jėgų riba, – kalbą pradėjo 59-erių R.Kurtinaitis. – Mes šiandien viską darėme ties galimybių riba ir kova buvo labai kieta. Kitą vertus – taip būna visada, kai kovoji su CSKA.

Esu patenkintas, kad pasiekėme tai, ko norėjome. Galbūt, rezultatas ir neatspindi tikrosios situacijos aikštėje, bet patikėkite, mačas buvo atkaklus. Aš užjaučiu varžovų trenerį Dimitrį Itoudį, bet toks jau mūsų darbas, vienas iš mūsų privalo laimėti, o kitas – pralaimėti. Mes švenčiame „Chimki“ ekipos gimtadienį, tai šis laimėjimas yra skirtas 23-iajam gimtadieniui.

Aš po šios pergalės ne apgailestauju, o užjaučiu varžovus. Kaip sakoma, vasarą mes visi esame draugais, o kai prasideda sezonas – jau varžovai. Mes privalome kovoti vieni prieš kitus. Ir būna taip, kad treneriai kažką po tokių kovų praranda. Arba klubai praranda trenerius. Toks jau mūsų, strategų, darbas.

CSKA – gera komanda, ji šauniai žaidžia Eurolygoje. Mes sekame jos pasirodymą. Bet esmė, kad be pralaimėjimų šiai dienai gyventi neįmanoma. Mes taip pat turėjome prieš Naujuosius metus pretenzijų, kai žaidėme šešis mačus per 13-14 dienų – buvome pervargę.

Ir juk tie patys žaidėjai kaip ir šiandien... Ir šiandien krepšininkai rodė tą patį nusiteikimą, kuris buvo tiek sezono pradžioje, tiek jam įsibėgėjus. Kaip suprantu, reikia krepšininkams paaiškinti, kur tų nesėkmių priežastis.

Manau, didžioji bėda yra ne žaidėjų nuovargyje, o jų psichologijoje, kurią niekas kitas kaip jie patys perlaužti negali. Nėra tokių vaistų, kurie įveiktų nevykusį psichologinį nusiteikimą.

Šiandien mes žaidėme su dviguba energija, su dvigubu greičiu. Pasakysiu atvirai, kad mes ne taip dažnai žaidėme pilna sudėtimi, kurioje būtų tiek Timma, tiek ir Švedas. Tai vienas serga, tai pas kitą traumos. Dabar jau keletą mačų žaidžiame visi kartu ir, manau, pagaliau susižaisime.

Šiandien išties buvo geras mačas. Ir puikus prarastų kamuolių ir atsikovotų po krepšiais kamuolių balansas. Taip, mes šiandien pralaimėjome kovą dėl atšokusių kamuolių – keturis ar penkis kamuolius daugiau susirinko CSKA, bet jei prisiminsime buvusią lapkričio mėnesio dvikovą, tai mes pralaimėjome kovą po krepšiais net 16 kamuolių.

Kai kažkas kalba apie blogą gynybą, niekas nesako nieko apie patį žaidimą – skaičiai yra viskas. Tad skaičiai labai paprasti – praėjusiame mače mes praradome 14 kamuolių ir CSKA susirinko po krepšiais 16 kamuolių daugiau.

Tai trisdešimt papildomų CSKA komandos atakų. Net ir metant tragiškai, tai papildomi 30 taškų.

Ta pati bėda pas mus yra ir Eurolygoje – tai niekam ne paslaptis. Iš tiesų, mes gerai žaidžiame gynyboje, tačiau yra dalykai, kuriuos mes tiesiog atiduodame varžovui. Mes šiandien pralaimėjome kovą po krepšiais, tačiau padarėme mažiau klaidų.

Mes puikiai įžaidinėjome kamuolį, krepšininkai darė viską, ką sakiau. Gal todėl, kad dieną prieš turėjome valandos susirinkimą“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder