Pavojus prie arenos politikams dar nerūpi

Pavojus prie arenos politikams dar nerūpi

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) reikalauja iš miestų, kuriuose vyks Europos krepšinio čempionato pogrupio varžybos, parengti ekstremalių situacijų valdymo planą iki čempionato likus ne mažiau kaip pusei metų. Šiaulių miesto ekstremalių situacijų valdymo komisija vis tūpčioja vietoje — iki šiol nėra nei plano, nei pratybų.

Nieko konkretaus

Europos krepšinio čempionatas taps rimtu išbandymu ir svečius priimančioms įstaigoms, ir greitojo reagavimo tarnyboms. Dėl saugumo bus tikrinama Šiaulių arena, viešbučiai, kuriuose apsistos sportininkai ir sirgaliai, visos įstaigos, kurių pagalbos gali prireikti. Ypač atidžiai bus tikrinama sveikatos įstaigų parengtis.

Civilinės saugos specialistai tvirtina, kad svarbu ne tik ekstremalių situacijų valdymo planas, bet ir numatytos žmonių evakavimo galimybės, apsirūpinimas materialiniais ištekliais, specialistų kvalifikacija.

Šiauliuose Ekstremalių situacijų valdymo komisijai vadovauja miesto savivaldybės Administracijos direktorius Vladas Damulevičius, tačiau komisijos posėdžiuose, Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos civilinės saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Alfonso Račinsko žodžiais, nieko konkretaus nenusprendžiama.

Specialistas tvirtina, kad jau nuo kovo mėnesio turėtų prasidėti parengiamieji darbai saugumui užtikrinti.

Darbai esą stringa ir dėl to, kad Šiaulių miesto savivaldybėje panaikintas Civilinės saugos skyriaus, o likęs vienas šios srities specialistas nespėja visko aprėpti.

A. Račinsko žodžiais, numatyti reikėtų ne tik terminus, priemones, bet ir atsakingus žmones.

Pratybos — birželį

Jau dabar aišku, kad iki čempionato reikės organizuoti dvejas pratybas. Vienų pratybų metu bus tik aptarti bendri įvairių tarnybų veiksmai, o kitos vyks praktiškai. Didelės apimties pratybose birželio mėnesį dalyvaus visos greitojo reagavimo tarnybos. Savo jėgas jos išbandys potencialioje nelaimių vietoje — Šiaulių arenoje.

A. Račinskas sako, kad prieš organizuojant pratybas reikėtų numatyti galimas grėsmes, būtina tiksliai žinoti tiksliai, kokie renginiai vyks prie Šiaulių arenos, kur bus prekybos vietos ir panašiai.

Čempionato metu vyks ir Šiaulių dienų renginiai. Prie Šiaulių arenos įsikūrę prekiautojai neturi užstoti privažiavimo, trukdyti gelbėjimo tarnyboms prireikus patekti į Šiaulių areną ar evakuoti žmones, teigė A. Račinskas.

Padės kaimynai

Henrikas Šliažas, Lietuvios krepšinio federacijos Saugumo grupės vadovas, „Šiaulių kraštui“ sakė, kad Lietuvai FIBA reikalavimai yra tokie pat, kaip ir kitoms šalims, kuriose vyko krepšinio čempionatai. Jau anksčiau skelbta, kad sirgaliai rungtynėse negalės vartoti alaus, juo arenose nebus leidžiama prekiauti.

Anot H. Šliažo, padidintas dėmesys saugumui bus skiriamas pradedant dalyvių ir sirgalių atvykimu, jų apgyvendinimu, vidaus tvarka arenose ir jų prieigose. Bus pasitelktos privačios saugos tarnybos, policija, sveikatos apsaugos įstaigos, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos.

Lietuva pagalbos sulauks ir iš kitų šalių. Sutarta, kad Lietuvai saugumą užtikrinti padės Latvijos pareigūnai. Dėl pagalbos tariamasi ir su kitomis šalimis — čempionato dalyvėmis.

Atskirų miestų saugumą ir pasirengimą čempionatui kontroliuos paskirtas FIBA konsultantas saugumo klausimais.

Šimtui sužeistųjų fondas sukauptas

Eugenija Kukaitienė, Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja:

— Turime medicinos priemonių atsargų šimtui sužeistų. Esame parengę krizių valdymo planą — tiksliai žinome, ką darysime nelaimės atveju.

Darome ir teorines, ir realias pratybas. Šiaulių miesto savivaldybė palapinę žada nupirkti — kad būtų, kur ligonius sunešti, jeigu reikės.

Kiek padidės iškvietimų skaičius, sunku pasakyti, nes tokio masto renginio Šiauliuose dar nebuvo.

Šiuo metu Šiauliuose dirba 10 greitosios pagalbos brigadų, jeigu reikės, suformuosime dar 8 papildomas brigadas. Turime pakankamai žmonių — jie dirba kas ketvirtą parą. Čempionato metu dirbs kas antrą parą. Žmones jau įspėjome, kad per žaidynes jie nebus išleidžiami atostogų.

Jeigu pritrūktų pajėgumų, turime sutartis su rajonais, kurie priklauso Šiaulių zonai. Prireikus greitoji pagalba atvyks iš Radviliškio, Pakruojo ar Kelmės. Yra sutartis ir su Jelgava, galėsime pasitelkti ir greitosios brigadas iš Latvijos.

Europos krepšinio čempionatas tik generalinė repeticija prieš 2012 metais Šiauliuose vyksiančias sporto visiems — TAFISOS žaidynes. Jose laukiama 30 tūkstančių dalyvių: 10 tūkstančių užsieniečių ir 20 tūkstančių lietuvių. Šioms žaidynėms planuojame įsigyti masinėms gelbėjimo operacijoms pritraikytą greitosios automobilį su įranga ir medicinos priemonių atsargomis. Nors toks automobilis kainuoja apie 700 tūkstančių litų, tikimės, kad Kūno kultūros ir sporto departamentas ir Sveikatos apsaugos ministerija skirs lėšų jam įsigyti.

Teks atidėti atostogas

Kęstutis Bautronis, Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas, atsakingas už saugumo užtikrinimą čempionato metu:

— Renginio metu bus sustiprintas ugniagesių gelbėtojų budėjimas, atšauktos darbuotojų atostogos.

Manome, kad technikos ir rezervo užtenka, žmonių — irgi. Mobilzuosimės, pasispausime ir turėtumėme užtikrinti šiauliečių ir svečių saugumą čempionato metu.

Svarstėme prireikus pasitelkti aplinkinių apskričių, kurios neorganizuoja čempionato, priešgaisrines pajėgas, pavyzdžiui, iš Telšių apskrities. Tauragės apskritį, greičiausiai, pasitelks Klaipėda. Manome, kad latvių pagalbos nereikės prašyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder