Nesmagi moterų krepšinio realybė

Nesmagi moterų krepšinio realybė

Kitą sezoną Lietuvos moterų krepšinio lyga startuos visiškai pasikeitusi. Stipriausiame divizione kovos penkios mūsų šalies komandos ir trys Latvijos klubai. Titulo nebegins Kauno rajono „Hoptrans-Sirenos“, nebebus ir daug metų tarp favoričių buvusios Marijampolės „Sūduvos“ ekipos. „Tokia situacija susiklostė, nes nebuvo kuriama piramidė, nebuvo tęstinumo. Jos žaisdavo nuo sezono iki sezono“, - sakė naujasis Moterų krepšinio lygos direktorius Giedrius Gustas.

„LMKL - tokių raidžių kombinacijos tikrai nebebus. Šiuo metu įforminami visi reikalai su partneriais, rėmėjais, todėl dar negalime visko skelbti. Tačiau čempionatas vyks, tiesiog jis vadinsis kitaip. Darbas vyksta ir nuo kito sezono startuosime su nauja lyga“, - „Vakaro žinioms“ teigė Lietuvos krepšinio federacijos moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė.

Naujajame sezone moterų krepšinio čempionatas bus vykdomas dviem divizionais. Stipresniame A divizione dalyvaus penkios buvusios LMKL ekipos - Vilniaus „Kibirkštis“, Klaipėdos „Fortūna“, Kauno „Aistės-LSU“, Ukmergės „Vilkmegrė“ ir „Šiauliai-Universitetas“. Prie šių ekipų dar prisidės ir trys kaimyninės Latvijos komandos. Tiesa, kokios konkrečiai, dar nėra aišku. B divizione, pasak L.Brazdeikytės, žais komandos, kurios neturi noro ar finansinių galimybių rungtyniauti A divizione. Tai pradžiai būtų buvusios „Akvilės“ lygos ekipos.

„Su Latvijos klubais dar vyksta derybos, tad konkrečiai jų negalime įvardyti. Aišku, kad vienas jų tikrai bus Rygos TTT. Išėjus už Lietuvos ribų, padidės rungtynių skaičius, prisidės tarptautinė patirtis“, - pridūrė G.Gustas.

Tiek L.Brazdeikytė, tiek
G.Gustas sakė, kad būsimajame sezone bus bendradarbiaujama tik su latvėmis, o ateityje neatmetama galimybė dar praplėsti žemėlapį.

„Su latvėmis esame tokioje pačioje situacijoje, mirkstame savose sultyse. Mūsų šalys yra mažos. Žaidi visą laiką su tomis pačiomis komandomis, visas žaidėjas žinai mintinai. Nei žaidėjoms nebėra didžiulio stimulo, nei žiūrovams įdomumo. Reikia kažko šviežio, naujo - tos tarptautinės patirties, kitokio lygio varžybų, kitokių žaidėjų. Latvija turi labai stiprią komandą, kuri netgi dalyvaus Eurolygos atrankos turnyre. Mums tiesiog būtina rungtyniauti su tokiomis komandomis tam, kad mūsų žaidėjos pamatytų kitokį lygį, kad jos tobulėtų, o ne mirktų savose sultyse, kaip viskas buvo iki šiol. Latvėms lygiai tokia pati situacija, jos irgi žaidžia tarp savęs. Kadangi bėdos vienodos, tad nusprendėme susijungti, - pasakojo L.Brazdeikytė. - Pradžioje galvojome tikrai tik apie Latviją. Tiesiog iš karto išauga komandų kelionių kaštai. Mums ir latvėms yra labai patogu, nes mes visi esame labai šalia. Tos pagrindinės komandos yra Rygoje arba Liepojoje, viskas arti. Jeigu plėstis ir žiūrėti į kitas šalis, komandoms reikia skaičiuoti kelionėms skirtą biudžetą, iškart viskas problematiška. Galbūt su laiku, kai sustiprės mūsų klubai, bus galima plėstis, bet šiuo metu tikrai ne.“

LKF atstovė pripažino, jog idealiausia būtų, kad lygoje žaistų 10 komandų. Tokia mūsų siekiamybė. Tačiau kitam sezonui tokį planą įgyvendinti dar būtų per anksti: „Tiesiog reikia nuo kažko pradėti. Tik nežinau, ar Lietuvai turėti 10 lygiaverčių komandų yra realu, juk nesame dideli.“

Kitame sezone dėl pagrindinių Lietuvos moterų krepšinio titulų tikrai nekovos vienos iš lyderių „Hoptrans-Sirenos“ ir „Sūduva“. Jos susidūrė su finansinėmis problemomis. Tiesa, „Sūduvos“ vardą bus galima išvysti B divizione. Pasak G.Gusto, Marijampolės klubas augins jaunas, perspektyvias krepšininkes ir sieks vėl sugrįžti į stipriausią divizioną.

„Situacija, kad vieni stipriausių klubų kitame sezone nebestartuos, susiklostė todėl, kad nebuvo priimti lygos strateginiai sprendimai, užtikrinantys jų tolesnį dalyvavimą. Nebuvo kuriama piramidė, nebuvo auginamos savos žaidėjos. Nebuvo tęstinumo. Jos žaisdavo nuo sezono iki sezono. Jei būtų buvusi piramidė, tuomet žaidėjos užaugtų ir ateitų į pagrindinę komandą. Jei taip ateitų 4-6 žaidėjos, manau, tokios situacijos nebūtų. Dabar situacija tokia, kad šiandien visos žaidėjos yra, rytoj - nė vienos“, - kalbėjo G.Gustas.

„Negali sakyti, kad baugu ar nebaugu, jog pagrindinės komandos nedalyvaus. Nieko nepakeisi.

Tokia Lietuvos moterų krepšinio realybė. Ji nėra iš smagiųjų. Tačiau pradedame kurti kažką naujo, su tvirtu pagrindu ir tikrai nenusimename, kad pirmais metais kažko nebėra. Svarbiausia tvirti pagrindai, tada jau ir patys klubai tvirtai jausis, ir savivaldybių požiūris bus kitoks, ir galbūt tas investavimo procentas bus kitoks į moterų krepšinį. Žmonėms reikia parodyti, kad galime padaryti kokybišką, patrauklų produktą. Pradžia nebus lengva, nes viską reikia pradėti nuo nulio. Tikimės, kad viskas bus gerai. Turime sutvarkyti tą aukščiausią lygį, kad vaikai turėtų kur ateiti“, - antrino L.Brazdeikytė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder