Lyg užkeiktas: nacionalinis stadionas vėl stringa

Lyg užkeiktas: nacionalinis stadionas vėl stringa

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) iš dalies tenkino ieškovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ieškinį, panaikino sprendimus, kuriais bendrovei neleista dalyvauti stadiono statybų konkurse, ir uždraudė Vilniaus miesto savivaldybei pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusia bendrove „Axis Industries“.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija bei Kūno kultūros ir sporto departamentas vykdė viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ įgyvendinimo koncesijos suteikimo konkursą.

Kaip pažymi LAT, paskelbus koncesininko atranką konkurso kriterijus atitiko bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ir „Axis Industries“. Šios įmonės turėjo pateikti pasirašytą elektroninį pasiūlymą. „Vilniaus nacionalinis stadionas“ į elektroninę sistemą įkėlė savo preliminarų pasiūlymą, tačiau nesugebėjo jo pasirašyti elektroniniu parašu. Tuo pačiu metu, kai ieškovė sprendė technines pasiūlymo įkėlimo į elektroninę sistemą ir jo pasirašymo problemas, ji iki nustatyto termino pabaigos pateikė pasiūlymo popierinę versiją, tačiau savivaldybė ir departamentas priėmė ginčijamą sprendimą, kuriuo iš esmės pripažinta, kad „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pateiktas pasiūlymas neatitinka konkurso sąlygų ir nepriimamas.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ prašė teismo panaikinti atsakovų sprendimus, kuriais nuspręsta nepratęsti termino ieškovės preliminariam pasiūlymui pateikti; laikyti ieškovės pateiktus dokumentus neatitinkančiais pasiūlymo pateikimui keliamų reikalavimų, o ieškovės popierine forma pateiktą preliminarų pasiūlymą - nepateiktu ir grąžinti ieškovei.

Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ieškinį atmetė.

LAT tenkino ieškovės ieškinį iš esmės, panaikino ginčijamus sprendimus, įpareigojo atsakovus priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą bei spręsti dėl tolesnio jos dalyvavimo konkurse; priteisė ieškovei iš atsakovų bylinėjimosi išlaidų atlyginimą.

Kasacinis teismas taip pat savo iniciatyva pritaikė laikinąją apsaugos priemonę - įpareigojo savivaldybę nesudaryti koncesijos sutarties su „Axis Industries“, iki nebus priimtas ir įvertintas ieškovės pasiūlymas bei priimtas galutinis sprendimas dėl konkurso rezultatų, praneša LAT.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad teismai pernelyg siaurai nagrinėjo šalių ginčą.

Kasacinis teismas nurodė, kad leidimas ūkio subjektui ištaisyti formalų elektroninio pasiūlymo pasirašymo ir pateikimo tvarkos trūkumą nepažeidžia tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principų. Ieškovė visą laiką nuosekliai įrodinėjo, kad nesiekia pateikti turinio prasme naujo pasiūlymo, o tik nori, kad jai būtų leista pasirašyti jau į sistemą įkeltą dokumentą. Teismas pažymėjo, kad toks leidimas nesuponuotų neleistino konkurso nuostatų pakeitimo ir procedūrų neskaidrumo.

Teisėjų kolegija, be kita ko, atkreipė dėmesį į tai, kad ginčijamas atsakovų sprendimas yra formalus, neatitinka siekiamų tikslų ir yra neproporcingas. Jei atsakovai kokiu nors būdu būtų patenkinę ieškovės prašymą ir priėmę jos pasiūlymą, tai savaime nebūtų lėmę kito konkurso dalyvio interesų pažeidimo, juolab kad šie ūkio subjektai nebuvo atsidūrę vienodoje situacijoje („Axis Industries“ pavyko įkelti pasiūlymą į sistemą ir jį pasirašyti elektroniniu parašu).

Kasacinis teismas konstatavo, kad dėl neteisėtų atsakovų veiksmų buvo pažeisti ne tik ieškovės teisėti interesai, bet ir apskritai suvaržyta tiekėjų konkurencija. Be to, buvo pakenkta laisvam ir rinkos ekonomikos principus atitinkančiam šalių varžymuisi.

LAT teigimu, kyla pagrįstų abejonių dėl atsakovų galimybių pasiekti geriausią rezultatą ir dėl to racionaliai panaudoti lėšas, kai į derybas pakviestas ūkio subjektas nejaučia konkurencinio spaudimo iš kito dalyvio ir dėl to neišvengiamai sumenksta pačių suteikiančiųjų institucijų derybinė galia ir pasirinkimo laisvė.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

ELTA primena, kad prieš savaitę paskelbta, jog baigėsi pusmetį trukusios Vilniaus savivaldybės, Vyriausybės ir potencialaus koncesininko „Axis Industries“ derybos dėl nacionalinio stadiono. Sutarta ne tik dėl finansinių, techninių ir teisinių Daugiafunkcio centro projektų aspektų, bet ir įvairių smulkmenų, tokių kaip stadiono dangos.

Daugiafunkcis kompleksas, kaip tada sakė Vilniaus meras, bus atidarytas 2022 m.

Derybų metų buvo sutarta, kad nacionaliniame stadione, kuriame varžybas stebės iki 15 tūkst. žiūrovų, bus įrengta aukščiausio lygio hibridinė danga, ant kurios buvo žaidžiamas šių metų pasaulio futbolo čempionatas ir kuri yra naudojama aukščiausio lygio Anglijos ar Ispanijos nacionalinių čempionatų varžybose.

Šalia stadiono iškils trys futbolo aikštynai treniruotėms, šešios krepšinio aikštelės, rankinio, gimnastikos, bokso aikštynai. Bus pastatytas ir atskiras lengvosios atletikos aikštynas.

Bendra projekto vertė - 80 mln. eurų, o nacionalinio stadiono vertė - apie 33 mln. eurų. Daugiafunkcis kompleksas ant Šeškinės kalvų bus skirtas sveikatinimui, ugdymui ir užimtumo skatinimui.

22 ha teritorijoje taip pat bus įrengtas kultūros centras, biblioteka, 300 vietų vaikų darželis ir sporto muziejus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder