Klaipėdoje viešės Ukrainos rankinio žvaigždynas

Klaipėdoje viešės Ukrainos rankinio žvaigždynas

Jau ateinantį šeštadienį Klaipėdos sportui - svarbus įvykis: mūsų mieste vyks Europos Iššūkio taurės rankinio dvikova tarp Lietuvos čempionų Klaipėdos "Dragūno" ir Ukrainos čempionų Zaporožės ZTR rankininkų.

Rungtynių "Neptūno" sporto salėje šeštadienį pradžia - 18.30 val. Atsakomoji dvikova Ukrainoje numatoma gruodžio 1 dieną.

Tai jau antrasis Europos Iššūkio taurės etapas. Pirmajame etape "Dragūno" rankininkai ypač sėkmingai kovėsi Moldovoje: įveikė Kipro, Moldovos ir Anglijos ekipas ir B grupėje užėmė pirmąją vietą.

Klaipėdiečiai spalio mėnesį 29:21 (15:12) palaužė Kipro "SPE Strovolos" komandą, 28:24 (16:12) įveikė šeimininkus - Moldovos "Olimpus-85-USEFS" rankininkus ir 47:24 (26:13) sutriuškino "Ruislip Eagles" (Anglija) ekipą.

Daugkartiniai Lietuvos čempionai dar kartą įrodė, kad gali demonstruoti itin aukšto lygio rankinį ir yra verti kautis su žinomomis Europos ekipomis.

Šįkart jų laukia jau labai rimtas varžovas - daugkartinis Ukrainos čempionas, ne kartą kovojęs Europos čempionų lygos ketvirtfinalyje, Zaporožės ZTR klubas.

Treneri, Jūsų komandos laukia bene svarbiausios per visą klubo gyvavimo istoriją varžybos. Ką galite pasakyti apie savo varžovus - ZTR klubą? - pasiteiravome Klaipėdos "Dragūno" trenerio Artūro Juškėno.

Visų pirma, tai profesionali komanda. Šios komandos žaidėjai gyvena iš sportininko atlyginimo. Jų pagrindinė veikla - sportas, o kiti rūpesčiai - antrarūšiai. Mes to leisti sau negalime: dauguma mūsų žaidėjų ir dirba savo darbus, ir studijuoja, ir dar sportuoja.

Ukrainiečiai turi labai gilias rankinio tradicijas, puikią rankinio mokyklą.

ZTR didelį dėmesį koncentruoja į gynybą. Peržvelgus paskutinius jų varžybų rezultatus matyti, kad praleidžia mažai įvarčių. Tai pajėgi komanda, savo gretose turinti tris Ukrainos rinktinės žaidėjus.

Galbūt jums būtų buvę parankiau pirmajame Europos Iššūkio taurės etape likti ne pirmiems, o antriems, tuomet būtumėte išvengę šios ekipos, o susitikę su Izraelio "Hapoel" ekipa?

Turbūt būtų buvę parankiau, tačiau mes niekada nesirenkame varžovų, visuomet stengiamės kovoti tik dėl pergalių. Niekada neišvedinėjame tikimybių teorijų, tai daryti būtų kvaila. Panašūs strategai dažniausiai būna nubausti, jiems lazda atsisuka kitu galu.

Kokios komandoje tvyro nuotaikos prieš šias svarbias varžybas?

Per daug mąstyti apie šias rungtynes nebuvo kada, kadangi mūsų varžybų grafikas - labai įtemptas. Pastaruoju metu rungtyniavome kas trečią dieną: Lietuvoje, Estijoje, Suomijoje. Teko įveikti keliones autobusu po 600 km. Ir į Zaporožę vyksime autobusu. Ateinantį trečiadienį dar laukia svarbi Lietuvos rankinio lygos dvikova su Kauno "Granito-Gajos-Kario" ekipa. Po šios dvikovos išmiegame Kaune ir ryte autobusu keliaujame apie 1400 km į Ukrainą. Pirmadienį naktį grįžtame iš šių varžybų ir jau trečiadienį laukia dvikova su Pasvalio "Triobet". Žodžiu, rungtynių maratonas...

Praėjusį savaitgalį Baltijos rankinio lygos varžybose praradome taškus: lygiosiomis - 30:30, nors po pirmo kėlinio pirmavome 18:11, sužaidėme su Estijos "Kehra/Daisy" ekipa ir 27:31 nusileidome Suomijos "Riihimäen Cocks" rankininkams.

Žaidimas šiek tiek išsiderino, kuomet su komanda atsisveikino ir rungtyniauti į Vokietiją išvyko Arūnas Šrederis. Kol kas sunku jo vietą deramai užimti jauniems žaidėjams: Mindaugui Dumčiui ir Edvinui Vorobjovui.

Bandome šioje pozicijoje Arūną Šrederį pakeisti Karoliu Stropumi, tačiau šis vaikinas kol kas nedemonstruoja tokio žaidimo, kokį jis privalo demonstruoti. Trūksta jam charakterio savybių, kurios mums leistų ramiau atsikvėpti.

Puikiausias pavyzdys paskutinėse rungtynėse su Estijos ekipa: pirmajame kėlinyje jis žaidė gerai, tačiau kuomet pirmavome 18:11, antrajame kėlinyje atrodė visai kitaip. Jautėsi atsipalaidavimas... To sau leisti jokiu būdu negalime.

Deja, belieka konstatuoti, kad šiandien tinkamos pamainos Arūnui Šrederiui neturime.

Mes privalome gerai rungtyniauti ne 30 ar 40 minučių, o visas rungtynes - nuo pirmųjų iki paskutinių sekundžių. Išbarstytų taškų priežastys - žaidybinė komandos drausmė, kurios nesugebame laikytis.

Deja, kol kas mus labai lengva išvesti iš pusiausvyros. Tai komandos bėda.

Jei mes bent minutei pagalvosime, kad galime tai sau leisti dvikovoje su Zaparožės ZTR ekipa, tuomet varžovas mus sutriuškins.

Kokios paties mintys, ar įmanoma "Dragūnui" įveikti ZTR ekipą?

Nugalėti galime. Jokiu būdu neturime žengti į aikštelę mąstydami, jog pralaimėsime. ZTR komanda - įveikiama. Prieš dvejus metus Latvijoje vykusiame turnyre Lietuvos rankinio rinktinė, kurios pagrindą sudarė "Dragūno" žaidėjai, nugalėjo Ukrainos rinktinę. Tuomet Lietuvos rankinio rinktinė buvo nestipriausios sudėties žaidė tik Lietuvos klubams atstovaujantys žaidėjai. Tarp jų buvo dabartiniai "Dragūno" žaidėjai: Jonas Truchanovičius, Karolis Stropus, Aistis Pažemeckas, Gražvydas Juška, Darius Jasinskas.

Pažadu, kad su Zaporožės ekipa grumsimės iš širdies, jei reikės kausimės net keliais visas 60 minučių. Jei nepavyks laimėti - smerkite, tačiau tikrai galiu pažadėti, kad dėl pergalės darysime viską.

Reikia nugalėti namuose, nes išvykoje įveikti varžovus bus sudėtingiau.

Jei pavyktų nugalėti ukrainiečius, kas lauktų toliau?

<text>Tuomet būtų traukiami burtai ir paaiškėtų kitas varžovas. Noriu pabrėžti, kad mes šiose varžybose giname ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos garbę. Esame vienintelė Lietuvos vyrų rankinio komanda, kuri šiemet atstovauja Lietuvos rankiniui Europos Iššūkio taurės varžybose, nors mūsų finansinės galimybės tai daryti nelabai leidžia.

Rungtynės su Zaporožės ZTR ekipa turėtų masinti žiūrovus, juk savo akimis išvysti Klaipėdoje tokio aukšto lygio rankinį - retas reiškinys.

Noriu pabrėžti, kad bilietų kaina į šias rungtynes žiūrovams išliks tokia pat, kaip ir į eilines mūsų rungtynes, - 7 Lt. Kiekvienas surinktas litas - parama komandai. Mes nemokame jokiems tarpininkams, tad kiekvienas centas patenka į klubo sąskaitą.

Moksleiviams ir pensininkams įėjimas - nemokamas.

Tikimės gausaus žiūrovų palaikymo. Jei dabar nesurinksime pilnos žiūrovų salės, tai tuomet nežinau, kada galime surinkti.

Siūlau klaipėdiečiams šeštadienį atsitraukti nuo televizijos ekranų ir pabūti pilietiškais savo miesto atstovais - pasirgti už savo miesto sportininkus.

Negi neįdomu, kaip dėl miesto vardo garsinimo ir pergalių kaunasi saviškiai? Žaidėjai dėl pergalių aukojasi, atiduoda visas jėgas. Juk jie stengiasi dėl jūsų visų.

Kviečiame į rungtynes visus savo rėmėjus, draugus ir valdžios atstovus. Stengsimės pateisinti jūsų viltis.

 

"Reikia tik pergalės"

Benas PETREIKIS, "Dragūno" komandos žaidėjas

Žinome, kad Zaparožės ZTR ekipos rankininkai - profesionalai, tačiau jokiu būdu nežadame iš anksto nuleisti rankų. Nusiteikę tik laimėti. Nei pas vieną iš mūsų nėra kitokių minčių.

Reikia tik pergalės ir kelialapio į kitą etapą. Klaipėdoje privalome varžovus įveikti, negalime sau leisti mąstyti apie kitokį variantą. Jei ukrainiečius įveiksime namuose, tuomet bus bent psichologiškai lengviau išvykos rungtynėse.

Praėjusio savaitgalio Baltijos rankinio lygos rungtynės Suomijoje ir Estijoje mums buvo gera pamoka. Tai mus supurtė. Panašių klaidų daryti nebesiruošiame.

Informacija apie ZTR komandą

Rankinio klubas ZTR įkurtas 1992 m. Ir nuo pat gyvavimo pradžios ši komanda Ukrainos čempionate niekada nelikdavo be medalių. ZTR net keturiolika kartų tapo Ukrainos čempione, keturis - vicečempione ir tik kartą laimėjo bronzą. Du kartus ukrainiečiai pateko į Europos čempionų lygos ketvirtfinalį.

Šį sezoną ZTR demonstruoja puikų žaidimą - Ukrainos čempionate žygiuoja be suklupimų - iškovojo aštuonias pergales.

ZTR ekipoje rungtyniauja trys Ukrainos rinktinės žaidėjai: Genadijus Komokas, Michailas Krivčikovas ir Aleksejus Gančevas. Komandą treniruoja žinomas rankinio treneris Večeslavas Gidušenko. Ekipos startinį penketą sudaro patyrę žaidėjai, kurių amžius 25-29 metai. Komandoje yra net 4 vartininkai.

 

 

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder