Kazimiero Budrio planuose - Europos ir Pasaulio šeimų krepšinio čempionatai

Kazimiero Budrio planuose - Europos ir Pasaulio šeimų krepšinio čempionatai

Greitai 82-ąjį gimtadienį švęsiantis Europos ir pasaulio krepšinio veteranų prizininkas, Klaipėdos miesto garbės pilietis ir nenuilstantis šeimų krepšinio turnyrų puoselėtojas Kazimieras Budrys šiomis dienomis vėl gyvena ką tik prasidėjusio 42-ojo šeimų krepšinio turnyro rūpesčiais ir nuotaikomis.

Sausio 28-ąją įvairiuose Lietuvos ir užsienio miestuose prasidėjo atrankinės šeimų turnyro varžybos. Finalinės varžybos, kuriose ir paaiškės nugalėtojai, vyks gegužės 25-27 dienomis Klaipėdoje, kai dėl nugalėtojo titulo varžysis 10 komandų. Trys jų iš užsienio: Latvijos, Ukrainos ir Didžiosios Britanijos.

"Kai pradėjau organizuoti pirmuosius šeimų krepšinio turnyr,us tikrai nesitikėjau, kad mano pradėtas sumanymas gali taip įsibėgėti ir išsirutulioti, - pasakoja Kazimieras Budrys. - Dabar supratau, kad kažkada pradėjau prasmingą darbą, kuriam atidaviau pusę savo gyvenimo."

Kazimieras džiaugiasi, kad po 40 metų aktyvios veiklos matosi ir geri rezultatai. Šeimų turnyruose per visą laiką dalyvavo apie 1000 komandų. Kai kuriose šeimose estafetę iš tėvų jau perėmė vaikai ir net anūkai.

K. Budrys atvirauja, kad ne kartą buvo apsisprendęs viską mesti ir pailsėti nuo organizacinių rūpesčių.

"Negaliu sustoti tik todėl, kad po turnyrų nuolat susilaukiu palaikymo ir padėkų. Kai dalyviai ir jų artimieji džiaugiasi ir dėkoja už puikią šventę. Labiausiai didžiuojuosi tada, kai iš jų išgirstu, kad krepšinis labai suvienija šeimas ir visą giminę. Būnu devintame danguje, kai man pasako: "Kazimierai, žinok, mūsų šeimoje nebuvo skyrybų, nepasitaikė alkoholizmo, narkomanijos atvejų. Net rūkalių nėra", - didžiuojasi pašnekovas.

K. Budrys įsitikinęs, kad sportas ir sveikata - neatsiejami dalykai. Jo nuomone, jei vaikai nuo pat mažens mato savo sportuojančius tėvus, po to jie dalyvauja šeimų krepšinio turnyre kartu su tėvais, o dar vėliau - jau su savo vaikais. Asmeninis pavyzdys yra užkrečiamas ir įkvepiantis.

Dabar tėvams pritrūksta laiko bendrauti. O dėl krepšinio jie labiau pažįsta savo vaikus, su jais daugiau ir dažniau bendrauja. O ir vaikams daug mažiau laiko lieka sėdėti prie kompiuterinių žaidimų.

Kai kurie šeimų turnyro dalyviai pripažįsta, kad krepšinio varžybos puiki papildoma proga susirinkti ir pabendrauti su visa gimine. O ne tik artimų žmonių laidotuvėse.

"Mūsų šeimų turnyras suburia ir senelius, ir tėvus, ir vaikus, ir anūkus. Tokio tarptautinio šeimų krepšinio analogo pasaulyje nėra!" - džiaugiasi krepšinio entuziastas.

K. Budrys su savo talkininkais yra įsteigę prizą "Šeima, Lietuva, krepšinis", kurį įteikia šeimoms, ką tik susilaukusioms vaikų. Prizo įraše linkima, kad gimę vaikai taptų krepšininkais ir tęstų tėvų tradicijas.

Turnyro krikštatėvio nuomone, šeimų turnyrai skatina ir gimstamumą.

"Atvažiavo neseniai į turnyrą dalyvauti komanda, kuri ką tik susilaukė sūnaus. Praeina keli metai ir mažylis jau bėginėja po salę, pratinasi. O jo tėvas prieš varžybas prieina prie manęs ir sako - mūsų šeimos komanda gausėja, man ką tik dukra gimė. Aš noriu, kad gimtų tiek vaikų, kad galėtume sudaryti savo šeimos komandą. Kai kurie šeimų turnyro dalyviai kartais netgi varžybų dienomis vestuves spėja atšvęsti. Kauniečiai Šliogeriai gal prieš kokius 15 metų manęs paklausė, ar galėtų šeštadienį nežaisti. Paklausiau, kodėl? Jie sako, kad šeštadienį jų vestuvės. Gerai, sakau. Jie šeštadienį išlėkė į Kauną, susituokė, o sekmadienį jau vėl atvyko į Klaipėdą ir žaidė finale. Dabar šioje šeimoje auga du sūnūs, vienas iš jų jau žaidžia pagrindinėje komandoje", - prisiminimais dalijasi pašnekovas.

Kazimieras džiaugiasi tokiomis šeimomis kaip Nausėdos iš Švėkšnos, kurie labai emocingai reaguoja į nesėkmes ir džiaugiasi pergalėmis. Užpernai atrankos turnyre jie pralaimėjo Kiūpeliams ir nepateko į finalą. Tačiau, kai viena šeima iš Vokietijos dėl svarbių priežasčių negalėjo dalyvauti finalinio etapo kovose, Kazimieras, likus tik mėnesiui, paklausė švėkšniškių, ar suspėtų pasiruošti finalui, ir jie labai apsidžiaugė. Du jų sūnūs parvyko iš Čikagos ir jų, Nausėdų, komanda laimėjo šeimų krepšinio turnyro finalą. Tai buvo tikra šventė.

Nausėdų giminė prie Švėkšnos esančioje sodyboje pergalę šventė net tris dienas.

Šiauliuose tokius turnyrus patys organizuoja Žukauskų, Giedraičių ir kitos šeimos.

"Pasitaiko ir taip, kad merginos, norėdamos išsaugoti galimybę dalyvauti šeimų turnyre, ištekėjusios nekeičia pavardžių", - juokiasi pašnekovas.

Paklaustas apie valdžios paramą, Kazimieras neslepia apmaudo. Valdžia, kaip visada, pagiria ir tuo viskas baigiasi.

Savo akimis pamatyti mūsų šventę valdininkus kviečia nuolat. Olimpinio komiteto vadovus, įvairių ministerijų atstovus.

"Siūlau - atvažiuokite, patys pamatysite, kaip sveiką gyvenimo būdą propaguoja ir sportuoja šeimos. Bet vieni labai užsiėmę, neranda laiko, kitiems iš Vilniaus važiuoti į Klaipėdą yra per toli. Aš ne kartą jau sau sakiau: viskas - laikas baigti. Bet negaliu sustoti. Kai gatvėje, autobuse sutinku nepažįstamų vaikučių, kurie su manimi sveikinasi, suprantu, kad viskas, kas pasiekta, nuveikta ne veltui. Atrankos turnyrai, vykstantys šešiuose Lietuvos miestuose, leidžia pagerbti ir prisiminti jau anapilin iškeliavusius krepšinio grandus. Klaipėdoje pagerbiamas Vlado Knašiaus atminimas, Kaune - Petro Buzelio, Šiauliuose - Rimanto Imenavičiaus, Švėkšnoje - Sigito Urmulevičiaus, Panevėžyje - Sauliaus Paškausko. Trakuose - Rimo Girskio. Dažnai žymūs treneriai po mirties būna pamirštami, o mūsų turnyras kaip tik padeda atstatyti istorinį teisingumą", - sakė sporto veteranas.

Šiandien Kazimieras Budrys galvoja ne apie poilsį. Jo mintys sukasi apie galimybę organizuoti Europos ir Pasaulio šeimų krepšinio čempionatus tokiu principu, kokiu vyksta veteranų krepšinio čempionatai. Tai yra, kad šeimų krepšinio turnyro dalyviai patys susimokėtų už dalyvavimą ir varžybų organizavimas netaptų sunkia finansine našta.

"Kol kas turnyrus organizuojame keliese, tačiau, tikimės, gal ateityje Klaipėdos arba Lietuvos sporto organizacijose atsiras etatinis darbuotojas, kuris padėtų susirašinėti su užsienio šalimis ir suorganizuotų tokias varžybas. Atvažiuotų komandos, skatintume turizmą, reklamuotume savo miestą - laimėtume visi", - įsitikinęs K. Budrys.

Komandų yra daug, tik reikia su jomis aktyviau bendrauti.

"80-mečiu tikrai nesijaučiu. Esu lyg 20 metų jaunesnis, todėl dar daug ką planuoju nuveikti. Ypač šeimų labui, - šypsosi K. Budrys. - Šeima yra pats brangiausias turtas. Dabar pas mus apie tai tik šnekama ir nieko nedaroma. Juk kuo daugiau darnių ir sveikų šeimų gyvens valstybėje, tuo ji bus stipresnė. Viso to galima pasiekti per krepšinį, kuris Lietuvoje taip pat yra vertybė."

Krepšinio patriarchas

Dar 1957 metais, būdamas 17 metų amžiaus, K. Budrys pradėjo žaisti už Klaipėdos krepšinio rinktinę ir iki šios dienos žaidžia krepšinį.
Krepšinio patriarchu vadinamas K. Budrys sportuoja nuo 1949-ųjų iki šiol ir yra gyvas pavyzdys kitiems. Klaipėdoje gimęs ir augęs žaidė rankinį, ledo ritulį, futbolą, daugiausiai - krepšinį, nemažai metų skyrė lengvajai atletikai, jį kasmet galima išvysti ir tradicinėse "Gintarinės jūrmylės" bėgimo varžybose.
Baigęs Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą, K. Budrys įsidarbino "Lietuvos jūrų laivininkystėje" sporto metodininku, ten įkūrė "Meridiano" sporto klubą. Vėliau beveik dešimt metų, dirbdamas pirmuoju kapitono padėjėju prekybiniame laive, kurio įgula 26-28 žmonių, rengdavo tikras sporto žaidynes.
K. Budrys labiausiai žinomas kaip vienintelio pasaulyje šeimų krepšinio turnyro įkūrėjas. Turnyras rengiamas nuo 1977 metų ir seniai išaugo iki tarptautinio lygio.
Jo iniciatyva įkurtas krepšinio veteranų klubas "Neptūniečiai" nuolat rengia Lietuvos miestų veteranų turnyrus ir dalyvauja Lietuvos bei Europos ir pasaulio veteranų čempionatuose.
2012 metais K. Budrys nešė Olimpinių žaidynių ugnį Anglijoje. Šią teisę jis gavo po atrankos iš didžiulio būrio pretendentų ir pritarus Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui.
K. Budrys apdovanotas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento medaliu "Už nuopelnus Lietuvos sportui", Sporto garbės kryžiumi, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Olimpine žvaigžde, Lietuvos prezidento dekretu apdovanotas medaliu "Už nuopelnus Lietuvai".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder