Kazimieras Budrys: "Viskas prasideda nuo šeimos"

Kazimieras Budrys: "Viskas prasideda nuo šeimos"

Garsiojo šeimų krepšinio turnyro organizatorius Kazimieras Budrys ateinantį antradienį švęs 80-ajį gimtadienį, tačiau tai ne vienintelė su juo susijusi apvali sukaktis šiais metais. Jubiliejinis - 40-asis - bus ir birželio pradžioje vyksiantis turnyras.

K. Budrys didžiuojasi, kad sukūrė renginį, suburiantį giminaičius ir leidžiantį paprastam vaikui pažaisti prieš patį Arvydą Sabonį.

"Net nežinau, kiek šeimų per tuos 40 metų dalyvavo šiame turnyre. Ir nesu girdėjęs, kad kuri nors iš tų šeimų būtų suirusi", - teigė klaipėdietis.

Didžiausia vertybė

"Aišku, būtų geriau, jei būtų mažiau metų, bet ką darysi. Kiek yra, tiek yra. Pusę savo gyvenimo metų atidaviau šeimų turnyrui. Tai ir džiaugiuosi, kad ne veltui praėjo laikas, padariau kažką gero, įdomaus. Tik gal nelabai dabar valdžia ir vertina šeimą. Manau, kad šeima yra didžiausia vertybė, viskas prasideda nuo jos. Jei yra tvirta, puiki šeima, ir pati valstybė yra tvirta", - sakė krepšinio veteranas.

Pirmasis šeimų turnyras vyko 1977 m. K. Budrys neslepia ne kartą ketinęs atsisakyti jo organizavimo.

"Jau po 10-ojo turnyro sakiau, kad užtenka. Tačiau finalas baigiasi ir matau, kad kai kurios šeimos net pagausėjimo sulaukia, kad surinktų komandą. Net nežinau, kiek šeimų per tuos 40 metų dalyvavo šiame turnyre. Labai svarbu, kad vaikai nuo pat mažens eitų sportuoti. Tai apsaugo nuo blogų įpročių - rūkymo, alkoholio, narkotikų. Arba net ir nuo kompiuterio. Juk dabar vaikai sėdi ir daugiau nieko nemato, o čia jie eina sportuoti su tėveliais. Manau, tai didelė vertybė", - sakė pašnekovas.

Turnyras sulaukė tokio dėmesio, kad dabar tenka organizuoti ir atrankos varžybas. Jose dalyvauja daugiau kaip pusšimtis komandų. Į finalo etapą patenka aštuonios. Atranka vyksta septyniuose miestuose ir miesteliuose. Visi atrankos turai būna skirti žymiems krepšininkams atminti. Pavyzdžiui, Kaune neseniai vyko turnyras Petrui Buzeliui atminti.

Garsenybių pavyzdžiai

Šiemet finalinis turnyro etapas Klaipėdoje vyks birželio 3-5 d. K. Budrys ketina padidinti finalo komandų skaičių iki dešimties, nes visi labai nori dalyvauti.

"Šiaip finalas visada vyksta paskutinį gegužės savaitgalį, bet į renginį nori atvykti ir Arvydas Sabonis, o jis tomis dienomis negali. Specialiai nukėliau renginį savaite vėliau. 2011 metais Sabonis ir turnyre žaidė. Dabar jau negali surinkti komandos, nes vaikai žaidžia kitose šalyse", - teigė K. Budrys.

Turnyre yra žaidę ir kiti garsūs krepšininkai.

"Modestas Paulauskas aštuonis kartus tapo čempionu. Vitoldas Masalskis irgi yra laimėjęs turnyrą. Kai pamatai, kaip devynmetis ar dešimtmetis žaidžia prieš Sabonį... Vaikui visam gyvenimui liks prisiminimas. Galės sakyti, kad žaidė prieš olimpinį čempioną, prieš žvaigždę. Kartu su tėveliu, su mama. Būna, kad ir seneliai žaidžia su anūkais", - džiaugėsi K. Budrys.

Jis tebėra ne tik renginio siela, bet ir organizatorius.

"Aš pats surenku ir komandas atrankos turnyrams. Jei vietoje gyvena koks nors draugas, jis padeda surasti salę, teisėjus. Aš ir apdovanojimus nuvežu, ir pinigų ieškau. Man, kaip senam liūtui, iš pagarbos padeda. Einu ištiesęs ranką, šiek tiek susirenku", - pasakojo klaipėdietis.

K. Budrys teigė, kad kiekvienais metais prisideda po 5-6 naujas šeimas.

"Anksčiau žaisdavo tik šeima viena pavarde, tačiau tokių vis sunkiau surasti. Dabar gali žaisti ir giminės, pusbroliai. Taip dar geriau, nes šiaip giminės retai kada susirenka. O čia būna proga. Savaitgalį vyko atrankos turnyras Švėkšnoje. Po jo visi dėkojo, sakė, kad šiaip susirenka tik į laidotuves ar vestuves. Ir Modestas Paulauskas yra pasakęs: "Kazimierai, mes niekada visi nesusirenkame. O čia priversti susirinkti. Ir tėvų kapus aplankome, ir su draugais pasimatome, ir kartu pasportuojame", - pasakojo K. Budrys.

Jis turi planų nuolat rengti ir pasaulio bei Europos šeimų čempionatus.

"Visi sako: Kazimierai, turi organizuoti ir 50-ąjį turnyrą. Ne tiek daug ir liko, 10 metelių. Visada reikia tikėtis, kad pavyks", - sakė krepšinio puoselėtojas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder