Kauno „Žalgirio“ žaidėjai sportuoja ir laiptinėse: patarimus jiems dalija fizinio rengimo treneriai

Kauno „Žalgirio“ žaidėjai sportuoja ir laiptinėse: patarimus jiems dalija fizinio rengimo treneriai

Eurolygos sezonas sustabdytas, tačiau nenutrauktas. Tai reiškia, kad šiame turnyre žaidžiantys Kauno „Žalgirio“ krepšininkai turi būti pasirengę bet kada, kai tik oficialiai bus paskelbta apie turnyro tęsimą, sugužėti į klubo bazę ir rengtis likusiai sezono daliai: sužaisti šešerias reguliariojo sezono rungtynes, o sėkmės atveju – ir atkrintamąsias varžybas.

Kai kovo 12 d. Eurolyga paskelbė neribotam laikui stabdanti savo pirmenybes, o kitą dieną Lietuvos krepšinio lygos (LKL) valdybai priėmus sprendimą nutraukti čempionatą, „Žalgirio“ vadovai leido komandos žaidėjams ir treneriams neribotam laikui palikti komandą.

Šis leidimas galioja iki tol, kol paaiškės, kaip ir kada bus atnaujintas 2019–2020 m. Eurolygos čempionatas. Eurolygai pranešus apie tolimesnius sprendimus, apie juos bus informuoti ir „Žalgirio“ žaidėjai bei treneriai, kurie per kelias dienas turės sugrįžti į komandą.

Komandos amerikiečiai Thomasas Walkupas, Zachas LeDay, K.C. Riversas ir Nigelas Hayesas išvyko į JAV, į gimtąją Australiją grįžo Jockas Landale‘as, o Martinas Gebenas iškeliavo į JAV pas ten gyvenančią žmoną.

Visi žalgiriečiai supranta, kad, norėdami deramai tęsti Eurolygos kovas, jie turės būti geros sportinės formos. O ją išlaikyti nėra taip paprasta: treniruočių centrai ir salės uždarytos, visi gyvena karantino režimu, tad lieka tik viena galimybė – sportuoti namie.

Namų sąlygomis žaidėjams palaikyti organizmo darbingumą padeda „Žalgirio“ fizinio rengimo treneriai. Žaidėjai į telefonus yra atsisiuntę išmaniąsias programėles, pagal jas treneriai krepšininkams parenka pratimus ir tikrina, kaip žaidėjai jaučiasi.

– Ar su visais komandos žaidėjais bendraujate ir siunčiate programėles? – Alfa.lt pasiteiravo „Žalgirio“ fizinio rengimo trenerio Justino Grainio.

– Dauguma žaidėjų patys savo noru susisiekė su mumis, fizinio rengimo treneriais, dėl treniruočių proceso karantino metu. Kiekvienam norinčiam išsiuntėme planus treniruotis namų sąlygomis. Tiems, kuriems nesiuntėme planų, pasišnekėjome, kaip turėtų atrodyti jų fizinis aktyvumas karantino metu.

– Kuo tos programėlės ypatingos?

– Jos tikrai nėra ypatingos. Pagrindinis akcentas turi būti krūvio individualizavimas. Stengiantis sustiprinti vietas, kurioms sezono metu nebuvo galima skirti tiek daug laiko dėl įtempto grafiko. Tiesa, turėti dvi savaites laisvesnes ir jas skirti mikrotraumoms gydyti yra naudinga, tačiau trys ir daugiau savaičių be specifinio krūvio tikrai nėra gerai. Tuomet sugrįžti į buvusį ritmą nebus lengva.

– Kaip supratome, viskas vyksta savanoriškais pagrindais, versti namie sportuoti žaidėjų negalite?

– Manau, kad Eurolygoje žaidžiantys krepšininkai yra profesionalai, jiems jokios prievartos nereikia. Jie pažįsta savo kūnus, žino, kaip svarbu palaikyti organizmo darbingumą.

– Kurie žaidėjai prašė jūsų pagalbos dėl sportavimo individualiai?

– Žaidėjams prašant sutarėme, kaip reiktų sportuoti. Vieni prašė rašytinių planų, kiti norėjo prisijungti prie išmaniosios programėlės. Kiekvienam bandėme padėti, kad jiems būtų patogiau ar kaip jie buvo įpratę sezono metu.

– Ar pratimus rekomenduojate vienodus ir aukštaūgiams, ir gynėjams?

– Šiuo laikotarpiu – dirbant namų sąlygomis – neskirstome žaidėjų į aukštaūgius ir gynėjus. Kaip ir minėjau, žaidėjai prašo individualizuoti krūvį pagal silpnąsias vietas. Dar vienas svarbus aspektas, kurio reikia nepamiršti, – kiekvienas iš jų turi skirtingas sąlygas sportuoti. Kiek teko bendrauti su mūsų užsieniečiais, kai kurie žaidėjai sportuoja laiptinėje, turi laiptus, kiti turi kiemą, todėl krūvis – skirtingas.

– Kurie žaidėjai reikliausi ir reikalauja kuo daugiau įvairių pratimų?

– Negalėčiau išskirti.

– Ar esate nurodęs žaidėjams, kiek kartų per dieną reikėtų individualiai treniruotis?

– Jokių nurodymų nėra ir jų negali būti, tiesiog siūlome sportuoti vieną kartą per dieną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder