Karantinas Klaipėdos sportui: ne tik vargai ar iššūkiai, bet ir atrastos naujovės

Karantinas Klaipėdos sportui: ne tik vargai ar iššūkiai, bet ir atrastos naujovės

Koronaviruso pandemija ir karantinas pakeitė pasaulio sportą, tačiau kai kurie pokyčiai išėjo ir į naudą. Tai galima pastebėti peržvelgus biudžetinių Klaipėdos sporto įstaigų ir sporto klubų situaciją: treneriai ir sporto įstaigų vadovai atrado naujų sportavimo formų, persikėlė į internetines erdves, sumąstė naujų varžymosi būdų ir net į savo treniruotes pritraukė pasaulinio lygio sporto žvaigždes.

Karantino metu yra užvertos sporto salių, arenų, baseinų durys, tačiau Klaipėdos treneriai nesėdi sudėję rankų ir įvairiausiais būdais stengiasi nuotoliniu būdu savo sporto treniruotėmis sudominti vaikus ir net jų tėvelius. Tai paskatino trenerius pasitelkti savo fantaziją ir pademonstruoti išmonę.

Motyvuoja sporto žvaigždės

Tiek biudžetinių Klaipėdos sporto įstaigų, tiek sporto klubų vadovai "Vakarų ekspresui" pasidžiaugė, kad karantino metu buvo sukurta visa nuotolinio ugdymo sistema. Sporto bendruomenė aktyviai bendrauja per "Facebook" privačias grupes, ZOOM programą, trenerių užduotis atlieka įrašydami vaizdo siužetus, vyksta pokalbiai, treniruočių analizės, į vaizdo pokalbius motyvacijai pakelti kviečiasi sporto lyderius.

"Sporto ugdymo procesas nesustojo. Apie 75-85 proc. mūsų įstaigos trenerių prisitaikė prie naujos sistemos ir maloniai nustebino. Mūsų treneriai ir darbuotojai yra kūrybingos asmenybės ir tuo dar kartą įsitikinau. Treneriai savo auklėtiniams sugalvojo įvairių iššūkių, tad smagu stebėti, kaip jie su užsidegimu nuotoliniu būdu įgyvendina trenerių užduotis", - sakė Klaipėdos "Viesulo" sporto centro vadovas Edmundas Klimas.

Jam antrino ir kitų biudžetinių sporto įstaigų vadovai.

"Treneriai siunčia ataskaitas, treniruočių vaizdo įrašus, nuotoliniu būdu vyksta susirinkimai. Analizuojame ir darome viską, kad sudomintume vaikus sportuoti karantino sąlygomis. Nuotoliniu būdu posėdžiaujame ir mes, sporto įstaigų vadovai. Raginame trenerius ieškoti kuo įvairesnių treniravimo formų", - sakė Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos (LAM), Klaipėdos "Gintaro" sporto centro, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos, Klaipėdos futbolo mokyklos ir Klaipėdos irklavimo centro direktoriai.

UŽDUOTYS. Sporto treneriai savo auklėtiniams prigalvojo įvairių užduočių.

Sporto įstaigų vadovai apibendrina dienos darbo rezultatus, atlikus užduotis pažymima žurnale, treneriai pildo treniruočių planavimo ir apskaitos žurnalą. Taigi, veiklos nė vienam netrūksta.

"Matau daug išryškėjusių pliusų: tiek treneriai, tiek mūsų administracijos darbuotojai tapo vieningesni, stengiasi vienas kitam padėti. Nuolatiniai susirinkimai ir bendravimas tik suartino, - pasakojo Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos direktorius Alfredas Kaniava. - Net užmezgėme glaudesnius ryšius, tarkime, su Futbolo mokyklos, Lengvosios atletikos mokyklos treneriais, dalijamės vieni su kitais fizinių pratimų atlikimo technikomis, įvairove.

Vieni treneriai sukūrė krepšinio kryžiažodžių, kiti - įvairių iššūkių, išskirtinių fizinių ar techninių pratimų. Taip ir keičiamės patirtimi vieni su kitais.

Į savo nuotolines treniruotes kviečiamės buvusius garsius auklėtinius - organizavome motyvacinį pokalbį su žalgiriečiu Roku Jokubaičiu, mūsų absolventu Laurynu Beliausku, žadame dar rengti vaizdo pokalbius su kitais savo buvusiais garsiais auklėtiniais - Artūru Gudaičiu, Martynu Mažeika, Deividu Gailiumi, Tadu Sedekerskiu, Mindaugu Girdžiūnu ir kt. Visa tai tęsime ir po karantino."

Treniruokliai - į namus

Klaipėdos irklavimo centro direktorius Liudvikas Albertas Mileška pasidžiaugė, kad jo komandos nariai rado puikią išeitį karantino metu savo sporto įstaigos lyderiams nemažinti treniruočių tempo.

"Perspektyviausiems, vadinamajam elitui, išvežiojome po namus "Cencept 2" irklavimo, taip pat stacionarius dviračių treniruoklius, svarmenis ir kitą treniruotėms reikalingą įrangą. Taigi, jie galėjo treniruotis visu pajėgumu.

Treneriams siuntė ataskaitas ir rezultatus. "Concept 2" treniruokliai rodo ir pulsą, galingumą, irklavimo laiką, tad gauni visą informaciją apie savo darbą", - pasidžiaugė L. A. Mileška.

Nuošalyje nebuvo palikti ir mažiau perspektyvūs ar pradedantieji irkluotojai.

"Kiti dirbo namuose: atliko įvairius pratimus su savo kūno svoriais ar tempimo pratimus. Treneriams darbo ir treniruočių proceso tikrai netrūko. Noriu pasidžiaugti, kad visi puikiai susitvarkė su nuotolinėmis treniruotėmis", - kalbėjo Klaipėdos irklavimo centro direktorius.

Organizavo varžybas ir žaidimus

Sukurtos nuotolinio treniravimo sistemos ir metodikos, tikėtina, gyvuos ir ne kartą pravers gyvenimui sugrįžus ir į įprastas sąlygas.

"Nuotolinio būdo sistema jau išdirbta, tad ateityje, jei treneris su vienu ar dviem Lietuvos rinktinės nariais išvyksta kelioms dienoms į užsienio šalies varžybas ar treniruočių stovyklą, drąsiai galės savo auklėtiniams teikti užduotis nuotoliniu būdu. Nereikės prašyti, kad juos pavaduotų vienas ar kitas kolega, kaip tai būdavo anksčiau", - sakė laikinai Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos direktoriaus funkcijas atliekantis Darius Raišutis.

Klaipėdos lengvaatlečiai per karantiną organizavo ir virtualias "Ekomaratono 2020" varžybas. Prie Vasaros estrados buvo paruošta "Ekomaratono" trasa miško takais su skirtingomis distancijomis: 1 ekoratas (4,2 km), 3 ekoratai (12,6 km), 5 ekoratai (21 km) ir 10 ekoratų (42 km + 200 m). Visi norintieji ją galėjo įveikti ir savo laiko rezultatus siuntė organizatoriams.

Geriausieji buvo apdovanoti prizais ir medaliais.

Varžybas nuotoliniu būdu jau rengė ir Klaipėdos "Okinavos" karatistai, surengę KATA (technikos demonstravimo) varžybas. Vėliau nuotoliniu būdu karatė čempionatą organizavo ir Lietuvos karatė kiokušin federacija.

Klaipėdos biudžetinės sporto įstaigos ir jų treneriai patys tarpusavyje meta įvairius iššūkius tiek sau, tiek savo auklėtiniams.

TILTAS Į PASAULĮ. Klaipėdos karatistai karantino metu vykdo projektą "Karatė be sienų" ir į nuotolines treniruotes kviečiasi pasaulinio lygio karatė žvaigždes. Asmeninio archyvo nuotr.

Pavyzdžiui, vienas kuris nors sportininkas per minutę padaro 50 pritūpimų ar atsispaudimų ir įkelia vaizdo įrašą bei paskelbia iššūkį: kas padarys daugiau. Taip ta grandinėlė ir vystosi. Taip kyla motyvacija aplenkti savo treniruočių draugą.

Taip pat įvairios vaizdo treniruotės yra vedamos ne tik sporto mokyklų auklėtiniams, bet kartais būna pritaikytos ir jų tėveliams, broliams ar seserims.

"Stengiamės treniruotes adaptuoti visiems šeimos nariams. Vaikams nuo to tik smagiau", - pabrėžė Klaipėdos sporto įstaigų vadovai.

Išskirtines nuotolines treniruotes organizuoja ir Klaipėdos futbolo akademija (KFA) - vieną dieną treniruotes treneriai veda su pasakiško grožio gamtos vaizdais iš Parnidžio kopos prie jūros, kitą dieną - nuo aukščiausio Klaipėdos pastato - 112 m aukštyje ar dar kurioje vaizdingoje uostamiesčio vietoje.

"Vaikai nuo ankstaus ryto nuotoliniu būdu mokosi mokyklose, būreliuose, todėl sugalvojome treniruotes ruošti vietose, kurios auklėtiniams puikiai pažįstamos, mielos, įdomios. Taip gimė treniruotės Neringoje, Parnidžio kopos terasoje, kurią akademijos auklėtiniai puikiai atsimena iš kasmetinių Nidoje vykstančių sporto stovyklų. Čia mankšta prasidėdavo kiekvieną stovyklautojų ankstų rytą. Treneriai susuko vaizdo filmukus ir prie jūros, kur vasaros metu vykdavo dienos stovyklos treniruotės ant smėlio. Jie sukūrė visą treniruočių paketą iš paukščio skrydžio, ant aukščiausio Klaipėdos pastato - 112 metrų aukštyje. Pavargus žiūrėti į trenerio rodomus pratimus, galima pasigrožėti įspūdingais Baltijos jūros, Kuršių marių ar miesto vaizdais", - pasakojo KFA vadovas Kęstutis Ivaškevičius.

Savo nuotolines treniruotes bandė paįvairinti ir Klaipėdos paplūdimio tinklinio klubo atstovai: viena geriausių Lietuvos tinklininkių klaipėdietė Ieva Dumbauskaitė nuotoliniu būdu perteikė savo patirtį Klaipėdos paplūdimio tinklinio klubo nariams, ruošė įvairius iššūkius ir užduotis, o geriausiems įsteigė prizą - naujutėlaitį tinklinio kamuolį su savo ir kitų geriausių šalies tinklininkų parašais.

Sujungė skirtingas šalis

Išradingumu per karantiną pasižymi ir Klaipėdos karatė kiokušin klubo "Shodan" atstovai, sumąstę projektą "Karatė be sienų". "Shodan" klubo prezidentas Lukas Kubilius į nuotoliniu būdu rengiamas treniruotes nuolat kviečiasi pasaulinio lygio karatė žvaigždes, tarp kurių buvo belgas 6 dano meistras Koenas Spitaelsas, ispanas 6 dano meistras Jesusas Talanas ir brazilas 5 dano meistras Denivaldo Carvalho su sūnumi Djemisonu. Pats L. Kubilius vedė treniruotę ispanams.

"Internetas neturi sienų, Pasaulio karatė organizacija WKO vienija per 100 šalių, tad ir kilo mintis, kad kitų šalių instruktoriai galėtų kartais vesti treniruotes mūsų auklėtiniams, o mes - jų, - pasakojo L. Kubilius. - Vaikai pripratę prie savo trenerių, o čia viskas būna kitaip: kitas mentalitetas, kitoks darbo stilius, kitokie pratimai. Aš ir kiti treneriai patys žiūrime, mokomės. Pavyzdžiui, brazilai parodė visiškai naujų, mums nematytų pratimų, buvo labai įdomu ir naudinga."

Šiandien "Shodan" auklėtiniai sulauks pamokos iš dar vieno tolimo krašto - Australijos. Sportininkams treniruotę ves 5 dano meistras Danielis Trifu.

"Tai yra geras atradimas tokioje situacijoje, kai visi sėdime namie, o ateityje tai galėtų tęstis seminarų, stovyklų metu", - sakė L. Kubilius.

Laukia Vyriausybės žalios šviesos

Laikinai Klaipėdos futbolo mokyklos direktoriaus funkcijas atliekantis Audrius Žuta pastebėjo, kad karantinas itin neparankus komandinėms sporto šakoms.

"Jei individualių sporto šakų atstovai dar po vieną gali treniruotis lauke, komandinių veiksmų kartu neatliksi. Visgi, nepaisant to, mūsų treneriai prisitaikė prie karantino - ruošė įvairias kamuolio žongliravimo, technikos tobulinimo užduotis. Nuo gegužės 18 dienos pagal Vyriausybės saugumo reikalavimus bandysime kibti į sportą. Visi to išsiilgome", - pabrėžė jis.

Anot jo, Lietuvos futbolo federacija pranešė, kad vaikų ir moksleivių futbolo varžybos vyks liepos mėnesį. Klaipėdos futbolo mokyklos treneriai nusprendė atostogauti ne, kaip įprasta, liepos mėnesį, o atostogavo balandžio mėnesį.

"Nors treneriai ir atostogavo, tačiau savo auklėtinių be užduočių nepaliko - teikė užduotis nuotoliniu būdu", - trenerių atsakingumu pasidžiaugė A. Žuta.

Apie tikėtiną galimybę nuo kitos savaitės atnaujinti treniruočių procesą kalbėjo LAM vadovas D. Raišutis.

"Įsigijome dezinfekcinio skysčio, kaukių, pirštinių, specialų termometrą, kuris matuoja sportuojančiojo kūno temperatūrą. Tad pagal visus Vyriausybės reikalavimus, tik leidus, galėsime įsileisti sportininkus į treniruoklių salę", - pabrėžė D. Raišutis.

Karantiną išnaudoja atsinaujinimui

Kol kas Klaipėdos maniežo takuose sportininkai bėgioti negalės.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla atsinaujina: keičiama maniežo danga, į pabaigą eina treniruoklių salės atnaujinimo darbai, keičiami avarinės būklės gaisrinio vandentiekio vamzdynai. Manieže burzgia traktoriai, pluša darbininkai - yra lupama prieš 13 metų patiesta jau susidėvėjusi maniežo danga "Mondo" ir tiesiama nauja danga "Conica".

Pasak maniežo dangos keitimo darbus atliekančios UAB "Rolana" direktoriaus pavaduotojo Irmanto Plytniko, patiesta danga atitiks aukščiausius standartus ir Klaipėda bus pirmoji Lietuvoje, galinti didžiuotis tokia danga.

Ant Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos stogo rudenį planuojama įrengti saulės elektrinę, generuojančią net 92 procentus mokyklos elektros energijos poreikio.

"Karantino laiką stengiamės išnaudoti naudingai. Gaminsime žalią energiją, taupysime ir mažinsime CO2 emisiją", - pasidžiaugė D. Raišutis.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija iš Klimato kaitos programos skyrė daugiau nei 10 mln. eurų subsidijas atsinaujinantiems energijos ištekliams (saulės, vėjo, geoterminės energijos, biokuro ir kt.) panaudoti visuomeniniuose ir įvairių socialinių grupių asmenims skirtuose gyvenamuosiuose pastatuose. Ši suma konkurso būdu paskirstyta 191 projektui. Tarp jų pateko ir Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos projektas.

"Treneriai operatyviai prisitaikė"

Rasa RUMŠIENĖ, Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja


Klaipėdos mieste sporto ir fizinio aktyvumo veiklos karantino metu nenutrūko. Sporto organizacijos, ugdančios vaikus ir jaunimą, nestabdė darbų. Treneriai dirbo ir operatyviai prisitaikė prie pasikeitusių sąlygų.

Sporto skyrius parengė tarybos sprendimą, kuriam Klaipėdos miesto taryba pritarė, kad mokestis už neformaliojo ugdymo Klaipėdos miesto biudžetinės sporto mokymo įstaigose teikiamas paslaugas būtų nemokamas paskelbus karantiną ir (ar) ekstremaliąją situaciją Lietuvos Respublikoje. Atsižvelgiant į susidariusią situaciją bei vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro rekomendacijomis, biudžetinės sporto įstaigos organizuoja neformalųjį ugdymą bei formalųjį švietimą papildantį ugdymą tiek, kiek tai įmanoma vykdyti nuotoliniu ugdymo proceso būdu. Šiuo sprendimu buvo siekiama motyvuoti paslaugų gavėjus ir nenutraukti neformalaus ugdymo proceso biudžetinėse sporto mokymo įstaigose.

Tik prasidėjus karantino laikotarpiui vyko trenerių, visų mokinių ir jų tėvelių apklausa, kokias jie turi sąlygas dirbti namuose, ar turi kompiuterį, interneto ryšį, kameras, mikrofonus ir t. t.

Kas neturėjo, buvo ieškoma galimybių, kaip vykdyti sporto užsiėmimus nuotoliniu būdu ir gauti atgalinį ryšį.

Sporto skyrius visokeriopai padėjo mokykloms susitelkti ties nauja ugdymo forma, kuri reikalauja didelių intelektinių ir laiko išteklių.

Įstaigų vadovams buvo rekomenduojama vadovautis galiojančiomis teisės aktų nuostatomis ir organizuoti darbuotojų darbą atsižvelgiant į jų funkcijų pobūdį. Teikiami išaiškinimai, kokių priemonių galima imtis (nuotolinis darbas, prastova, dalinė prastova, kasmetinės atostogos, darbo laiko normos pakeitimas) organizuojant darbuotojų darbą, dėl kurių turėjo nuspręsti tik pats vadovas.

Siekiant gauti išsamią informaciją apie nuotolinio ugdymo organizavimo eigą, sporto įstaigų buvo paprašyta užpildyti anketas nurodant papildomus duomenis.

Vienintelė biudžetinė įstaiga, kuri nevykdo ugdomojo proceso, t. y. Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras, daliai darbuotojų suteikė atostogas, nuotolinį darbą arba prastovas.

Sporto organizacijos, vykdančios neformalaus sportinio ugdymo programas, vykdo sutartinius įsipareigojimus ir taip pat organizuoja veiklas nuotoliniu būdu. Kol kas tik viena sporto organizacija nutraukė veiklą ir kreipėsi dėl sutarties nutraukimo. Įstaigos konsultuojamos el. paštu ir telefonu.

Visi sporto renginiai, esantys mūsų skyriaus žinioje, yra sustabdyti nuo pačios karantino pradžios. Su sporto organizacijomis, kurios jau įvykdė renginius iki kovo 16 d., yra sudaromos finansavimo sutartys ir pervedamos konkurso būdu skirtos lėšos. Dėl kitų sporto renginių vykdymo yra organizuojamos apklausos, bendraujama telefonu dėl galimybės renginius perkelti į kitas datas arba išvis atsisakyti juos vykdyti.

Nuo kovo 16 d. oficialiai visos aukščiausių lygų čempionatų varžybos buvo laikinai sustabdytos. Sporto organizacijų komandos treniravosi individualiai sportinei formai palaikyti.

Šiuo metu, mūsų žiniomis, tik Lietuvos rankinio ir Lietuvos ledo ritulio federacijos oficialiai paskelbė uždarančios lygos pavasario čempionatą. Klubai teikia ataskaitas už 2020 m. I ketvirčio programos įgyvendinimą bei duomenis apie programos vykdymo tolimesnes galimybes.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder