Jaunimas į viršūnę užkopė kaip namuose

Jaunimas į viršūnę užkopė kaip namuose

Vėlų sekmadienio vakarą Lietuvos krepšinio istorija pasipildė solidžiu įrašu - mūsų šalies rinktinė pirmą kartą tapo pasaulio jaunių iki 19 metų čempione. Latvijos sostinėje Rygoje lemiamą mačą su serbais lietuviai žaidė kaip namie, palaikomi tūkstantinės sirgalių armijos.

Po gražaus finalo mūsiškiai iškovojo pergalę rezultatu 85:67 (18:13, 21:19, 23:15, 23:20) ir įrodė, jog prieš čempionatą ne veltui buvo laikomi favoritais.
Rinktinės lyderis Jonas Valančiūnas finale pelnė 36 taškus ir atkovojo 8 kamuolius, tai buvo pirmosios čempionato varžybose, kuriose vidurio puolėjui nepavyko pasiekti dvigubo dublio.


"Aš galėjau neįmesti taškų nė vieno, nė vieno kamuolio neatkovoti, bet jeigu komanda būtų laimėjusi, jausmas būtų toks pat, tokios pačios emocijos", - sakė rinktinės kapitonas, žurnalistams pasakęs, jog ši komanda būtų pajėgi laimėti ir be jo.
Naudingiausias ir rezultatyviausias čempionato žaidėjas buvo išrinktas į simbolinį pirmenybių penketuką.

Ši lietuvaičių rinktinė pasiekė beveik viską, kas įmanoma - branduolį sudarantys krepšininkai kartu žaidžia nuo 15 metų, iki triumfo pasaulio čempionate jie dukart tapo Europos čempionais (U-16 ir U-18 pirmenybėse).

Prie čempioniškosios ekipos šiemet prisijungė ir pasaulio pirmenybėse neblogai pasirodė klaipėdietis Arnas Butkevičius. Finale 9 taškus įmetęs vaikinas pernai baigė V. Knašiaus krepšinio mokyklą, jį žaidimo paslapčių mokė treneris Linas Kazilionis. Neoficialiais duomenimis, jo auklėtinis kviečiamas ir į šalies vaikinų iki 20 metų rinktinę, kuri liepos 14-24 dienomis dalyvaus Europos čempionate Ispanijoje.

A. Butkevičius - ne vienintelis mūsų regiono atstovas auksinėje komandoje: vyriausiasis komandos treneris Kazys Maksvytis gimė ir užaugo Darbėnuose.

Šią savaitę klaipėdiečiai savo akimi galės išvysti pasaulio čempioną Tautvydą Sabonį, kuris su tėvu, broliais ir kitais giminaičiais dalyvaus penktadienį prasidedančiame šeimų krepšinio turnyre dėl Kazimiero Budrio taurės.

Užvakar taip pat buvo žaidžiamos rungtynės dėl trečiosios vietos. Jose bronzos medalius iškovojo Rusijos rinktinė, kurioje trenerio asistentu dirba lietuvis Rolandas Radvila. Rusai po atkaklios kovos laimėjo 77:72 (19:19, 16:21, 15:13, 27:19) įveikė Argentinos krepšininkus. Penkti liko favoritais laikyti amerikiečiai, šešti - australai.


Žalia Ryga

Čempionato organizatoriai galėjo tik trinti rankas dėl to, kad svarbiausias rungtynes žaidė lietuviai. Kažin, ar tribūnos būtų pilnos, jeigu finale būtų žaidusios, pavyzdžiui, JAV ir Argentinos komandos.

Tuo tarpu prie kelių tūkstančių Lietuvos komandos sirgalių Rygoje sekmadienį prisijungė dar nemažas būrys fanų ir žalia spalva nusidažė visos arenos tribūnas, vieningai banguojančios ir dainuojančios Marijaus Mikutavičiaus "Tris milijonus". Niekur kitur lietuviai tokie vieningi nebūna.

Tautine atributika išsipuošę sirgaliai pinigų negailėjo ne tik alui (arenoje bokalas kainavo apie 7,3 lito). Jie Latvijos sostinėje savaitgaliui nuomojosi būstus, o prieš rungtynes prie Rygos arenos palikti automobilį valandai kainavo net 4 latus (apie 19,6 lito). Tačiau niekas neskaičiavo - proga išvysti istorinę pergalę tokioje atmosferoje yra neįkainojama.

Tiesa, organizatoriai tokiai aistruolių miniai nebuvo pasiruošę kaip reikiant - prieš varžybas buvo atvertos tik dvejos arenos durys, pro kurias įeinantys sirgaliai buvo kruopščiai tikrinami apsaugininkų, todėl kol žaliai balta armija sugužėjo į vidų, praėjo net kelios valandos. Išeiti niekas neskubėjo.

Dėkojo šeštajam žaidėjui

J. Valančiūnas po finalinio susitikimo teigė, kad sirgaliai atliko 50 arba 40 procentų darbo, o komandai tiesiog teko jį užbaigti.

Vos nuskambėjus rungtynių pabaigą skelbiančiai sirenai euforijos apimtas aukštaūgis pirmasis skubėjo pasisveikinti su sirgaliais, bėgdamas palei tribūnas jis suklupo vos nepargriuvo. Aikštelėje per devyniarias rungtynes Lietuvos krepšinio viltis nesuklupo nė karto žaidė daugiau nei užtikrintai.

Sirgalius išskyrė ir čempionų treneris Kazys Maskvytis, pažymėjęs tai, kad už nugaros jausti tokį palaikymą yra "nuostabu".

Pagrindinis rinktinės įžaidėjas Vytenis Čižauskas po finalo sakė, jog jautėsi taip pat, kaip ir prieš metus Vilniuje - tuomet mūsiškiai pilnutėlėje "Siemens" arenoje sutriuškino Rusijos ekipą Europos jaunių iki 18 metų krepšinio čempionato finale.

Latviai neišsimiegojo

Nežinia kiek žmonių po istorinės lietuvių pergalės išėjo į Lietuvos miestų gatves, tačiau Latvijos sostinėje jų buvo tūkstančiai. Vėliavėlėmis papuoštų automobilių kolona pypsėdama nuo arenos palei Dauguvą namo patraukė po vidurnakčio. Atsiprašome už triukšmą, rygiečiai, bet nešvęsti tokios pergalės negalima.

Latvijos naujienų portaluose, prie pranešimų apie Lietuvos rinktinės pergalę pirmadienį buvo nemažai komentarų, kuriuose žmonės skundėsi didžiuliu triukšmu naktį prieš darbo savaitės pradžią.

Sutiko kaip didvyrius

Pasaulio auksą iškovoję jaunieji didvyriai į gimtinę sugrįžo pirmadienį, Vilniuje, Rotušės aikštėje juos sutiko tūkstantinė minia žmonių.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba vakar informavo, kad pasaulio čempionams bus įteikti valstybiniai apdovanojimai.

Čempionai po sutikimo Vilniuje išvyko į Kauną, kuriame jų laukė dar vienos sutiktuvės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder