Drąsios boksininkų svajonės

Drąsios boksininkų svajonės

Kelialapius į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes iškovoję boksininkai Evaldas Petrauskas bei Eimantas Stanionis nežada sustoti. Antradienį iš Turkijoje vykusio olimpinių žaidynių bokso varžybų Europos zonos atrankos turnyro sugrįžę lietuviai tikino, kad kitas jų tikslas - olimpiniai medaliai.

Antras kartas

24 metų E.Petrauskas olimpinio sporto šventėje dalyvaus antrą kartą. 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse bronzos medalį iškovojęs šilutiškis teigė, kad dabar daug geriau supranta olimpinių žaidynių reikšmę. „Kai pirmą kartą patekau į olimpines žaidynes, buvau labai jaunas, nesupratau, kad tai yra neeilinės varžybos. O dabar jau visai kitos emocijos. Be to, ir svorio kategorija yra didesnė, ir kelias į olimpiadą buvo labai nelengvas. Tad po šio atrankos turnyro vis dar esu apimtas euforijos. Tiesiog skraidau“, - Vilniaus oro uoste žurnalistams sakė E.Petrauskas.

2015 m. Europos bokso čempionato sidabrinis prizininkas olimpiniame atrankos turnyre iškovojo tris pergales, o suklupo tik finale. Svorio kategorijoje iki 64 kg antruoju skirstytas E.Petrauskas 0:3 turėjo pripažinti 2015 m. Europos žaidynių čempiono, nuo 2013 m. Azerbaidžanui atstovaujančio kubiečio Lorenzo Sotomajoro (Lorenzo Sotomayor) pranašumą. Tiesa, E.Petrausko treneris Vladimiras Bajevas įsitikinęs, kad į viršų turėjo kilti lietuvio ranka. „Po kovos prie mūsų priėjo Azerbaidžano rinktinės vyriausiasis treneris, atsiprašė ir patikino, kad pergalę turėjo iškovoti Evaldas. Kita vertus, sprendžiame ne treneriai, o teisėjai. Aš tikiuosi, kad olimpinėse žaidynėse teisėjavimas bus objektyvesnis. Vis dėlto ten ir dėmesys bus gerokai didesnis, bus stebimas kiekvienas jų sprendimas, tad tikiuosi, kad jie nenorės rizikuoti“, - samprotavo V.Bajevas.

Nesijautė pralaimėjęs ir E. Petrauskas. „Tai buvo gera kova. Kadangi priešininkas yra 22 centimetrais aukštesnis, jis laikė atstumą, o aš ėjau į artimą kovą. Manau, kad pagal taškus turėjau laimėti, bet teisėjai vertino kitaip. Jie nusprendė, kad pralaimėjau, bet man svarbiausia, jog turiu olimpinį kelialapį“, - konstatavo E.Petrauskas.

Vaikystės svajonė

Savo ruožtu E.Stanionis olimpiniame atrankos turnyre visą distanciją įveikė be kluptelėjimų. 21 metų kaunietis svorio kategorijoje iki 69 kg pirmas tris kovas laimėjo 3:0, o finale 2:1 buvo pajėgesnis už 2012 m. Londono olimpiados prizininką, 2015 m. Europos žaidynių vicečempioną italą Vinčencą Mandžakaprę (Vincenzo Mangiacapre).

E.Stanionio nesustabdė ir pusfinalyje patirta peties trauma. „Jaučiau skausmą, bet nenorėjau praleisti finalo. Išėjęs į ringą apie traumą pamiršau, bet po kovos ji save priminė. Dabar jaučiuosi geriau. Artimiausias kelias savaites skirsiu poilsiui, o paskui pradėsime ruoštis olimpiadai. Noriu įgyti pačią geriausią formą, nes jaučiu, kad galiu boksuotis dar geriau“, - drąsiai kalbėjo 2015 m. Europos čempionate aukso medalį iškovojęs E.Stanionis.

Per kelerius metus Lietuvos ir Europos bokso ringuose įspūdingomis kovomis pasižymėjęs E.Stanionis tikino, kad nuo mažų dienų svajojo apie olimpines žaidynes. „Tai mano didelė svajonė, ji teikė man vidinės motyvacijos ir aš esu laimingas, kad ją taip greitai įgyvendinau. Buvo labai sunkūs dveji metai, buvo sekinančių kovų profesionalų varžybose, tapau Europos čempionu, bet buvo ir tas nesusipratimas pasaulio čempionate. Aš viską atlaikiau ir savo tikslą pasiekiau, - teigė E.Stanionis. - O dabar svajoju iš naujo. Į olimpines žaidynes visi važiuoja medalių. Aš taip pat. Noriu ne tik dalyvauti, bet ir grįžti su medaliu.“

Paskutinis šansas

Olimpinėse atrankos varžybose, be E.Petrausko ir E.Stanionio, dalyvavo dar keturi Lietuvos boksininkai: Edgaras Skurdelis (svorio kategorija iki 60 kg), Tomas Pivorunas (iki 75 kg), Tadas Tamašauskas (iki 91 kg) ir Mantas Valavičius (daugiau kaip 91 kg). Pergale turnyrą pradėjo tik T.Tamašauskas, bet antroje kovoje ir jis turėjo pripažinti varžybų favorito Abdulkadiro Abdulajevo iš Azerbaidžano pranašumą. Vyrų rinktinės vyriausiasis treneris Vidas Bružas teigė, kad paskutinę galimybę kovoti dėl patekimo į olimpiadą šalies boksininkai turės birželį Azerbaidžane vyksiančiame pasauliniame atrankos turnyre. Tačiau vilčių sulaukti gerų žinių nėra daug. „Realiausių galimybių turi E.Skurdelis. Jo svorio kategorijoje yra likę dar 5 kelialapiai. Manau, kad jis dalyvaus paskutiniame atrankos turnyre, bet ir jam bus labai sunku. O sunkiasvoriai privalo tapti atrankos turnyro nugalėtojais, kad patektų į olimpines žaidynes, tad čia tikėtis sėkmės labai sudėtinga“, - samprotavo V.Bružas.

Pasak V.Bružo, du olimpiniai kelialapiai yra didelis Lietuvos bokso laimėjimas. „Atrankos varžybos buvo sunkios ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Buvo milžiniška įtampa, nes viena nesėkmė galėjo nubraukti kelerių metų darbą. O staigmenų atrankos varžybose buvo labai daug. Nė vienas Ukrainos boksininkas šiandien dar neturi olimpinio kelialapio, tik vieną turi baltarusiai, lenkai, be kelialapių yra ir mūsų kaimynai latviai. Konkurencija bokso pasaulyje yra milžiniška, tad tų kelialapių kaina yra labai didelė“, - teigė V.Bružas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder