Dalius Ubartas apie vaikų stovyklas ir moterų krepšinį

Dalius Ubartas apie vaikų stovyklas ir moterų krepšinį

Prieš koronaviruso pandemiją ketverius metus Kinijoje dirbęs krepšinio specialistas Dalius Ubartas puikiai įsiliejo į krepšinio veiklą gimtojoje Klaipėdoje - treniruoja vaikus, vasarą organizavo krepšinio stovyklas, o praėjusį savaitgalį pergalingai pradėjo ir Lietuvos moterų krepšinio lygos čempionatą su Klaipėdos "Neptūno" moterų komanda.

"Vakarų ekspresas" nusprendė išsamiau pasikalbėti su neseniai 50-ąjį jubiliejų paminėjusiu D. Ubartu ir išsiaiškinti, kaip po klajonių ir krepšinio trenerio darbo patirties užsienio šalyse - Kinijoje, Katare, Rusijoje ir Lenkijoje, jo akimis, atrodo Klaipėdos krepšinis.

Minėtose užsienio šalyse praleidote 10 metų. Dirbote profesionaliuose klubuose ir vadovavote vaikų krepšinio akademijoms. Kaip sekasi įgytą patirtį perteikti Klaipėdoje? - pasiteiravome D. Ubarto.

Esu darbų sūkuryje - dirbu su vaikais ir "Neptūno" merginų krepšinio komanda.

Grįžus į Lietuvą, gimė mintis sujungti įgytą patirtį ir, paėmus geriausius dalykus iš skirtingų šalių, Klaipėdoje įkurti vaikų sporto klubą "Oranžinis kamuolys". Dauguma mūsų sporto mokyklų jau nuo jauniausio amžiaus orientuojasi į aukštą sportinį meistriškumą ir vaikai ruošiami kaip profesionalūs sportininkai. Mano klubo filosofija tokia, kad sportuoti priimami visi vaikai ir jie mokomi būti aktyvūs per fizinę veiklą ir judriuosius žaidimus, naudojant krepšinio elementus.

Tik po kelerių metų gabiausieji bus nukreipiami į aukštesnio meistriškumo grupes, kur jau specializuosis krepšinio srityje. Visi kiti vaikai tęs aktyvaus sporto treniruotes.

Kitas skirtumas nuo įprastų sporto mokyklų yra tai, kad mergaitės ir berniukai sportuoja kartu. Teko dirbti vienoje Kinijos krepšinio mokykloje konsultantu ir matyti jų vaikų ugdymo ir paruošimo ypatybes. Ten berniukai ir mergaitės kartu žaidžia krepšinį iki 16 metų, taip mergaitės tampa fiziškai stipresnės, geba sėkmingai žaisti ir dažnai nugalėti vaikinus.

Aš skiriu didelį dėmesį merginoms ir planuoju labai aktyviai kviesti jas sportuoti. Viena iš pagrindinių klubo misijų - rinkti vaikus, kurie mažai juda ar sportuoja nereguliariai.

Norisi vaikus įtraukti į aktyvią sportinę veiklą, judriuosius žaidimus ir taip ugdyti įprotį reguliariai sportuoti, kuris, kaip žinia, išlieka ir suaugus.

Socialiniuose tinkluose teko sekti, kaip jūs aktyviai leidote vasarą - viena stovykla keitė kitą stovyklą, be to, darbas su moterų krepšinio komanda. Kaip viską spėjate?

Kai tvarkingai susidėlioju dienotvarkę ir planuoju darbus - galiu nuveikti išties daug. Sėdėti sudėjus rankas - ne mano būdui.

Vasarą "Oranžinis kamuolys", gavęs Klaipėdos savivaldybės dalinį finansavimą, organizavo 5 sporto stovyklų pamainas. Jose dalyvavo apie 120 vaikų iš Klaipėdos miesto mokyklų. Kartu su Klaipėdos miesto krepšinio klubu "Neptūnas" vykdėme akciją ir dovanojome nemokamus kelialapius socialiai remtinų šeimų vaikams ir vaikų globos namų "Rytas" auklėtiniams. Taip pat skyrėme vieną pamainą vien merginoms, kurios stovykloje dalyvavo nemokamai. Iš viso nemokamai mūsų stovyklose dalyvavo net 42 vaikai.

Stovykloje vaikai buvo mokomi krepšinio pagrindų, taisyklingo bėgimo ir sveikos gyvensenos pagrindų, žaidė įvairius sportinius žaidimus. Taip pat vyko įvairių kalbų (anglų, rusų, lenkų ir net kinų) pamokėlės, taip pat mokslo, technologijų, inžinerijos, meno ir matematikos užsiėmimai).

Pakalbėkime apie moterų krepšinį. Su Klaipėdos "Neptūno" ekipa sezoną pradėjote galinga pergale - rezultatu 80:34 nukovėte "Šiaulių" krepšininkes. Turbūt sezono pradžia itin džiugina?

Kol kas apie mūsų pajėgumą ir tikslus kalbėti dar anksti - aiškiau bus po pirmojo rato kovų. Šeštadienį išvykoje susitiksime su pajėgia Kauno "Aisčių-LSMU" ekipa ir matysime, kaip mums ten seksis.

Mano pagrindinis tikslas, kad keistųsi požiūris į moterų krepšinį - mes taip pat, kaip ir vyrų krepšinio komandos, dirbame profesionaliai, treniruojamės rytais ir vakarais.

Esu minėjęs, kad moterų krepšininkių atlyginimai nėra dideli, todėl kai kurios patyrusios žaidėjos anksti baigia krepšinio karjerą ir dirba kitus darbus. Paanalizavau Lietuvos moterų krepšinio komandų biudžetus ir padariau išvadą, kad, palyginti su vyrų komandoms skiriama savivaldybių parama, ji skiriasi akivaizdžiai: vyrų ir moterų paramos santykis - maždaug 95 ir 5 procentai.

Siekiu, kad šis požiūris keistųsi. Turime sudaryti tokias sąlygas, kad joms žaisti krepšinį būtų ir naudinga, ir malonu. Norėtųsi, kad ir verslininkai bei rėmėjai labiau atsigręžtų į moterų krepšinį. Tik bendromis jėgomis galime Lietuvoje atgaivinti moterų krepšinį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder