Dainiaus Adomaičio armija: daug puolėjų ir patirties

Dainiaus Adomaičio armija: daug puolėjų ir patirties

Likus daugiau nei mėnesiui iki pasaulio krepšinio čempionato, Dainiaus Adomaičio treniruojama Lietuvos rinktinė pradėjo pasirengimą didžiajam turnyrui. Palangoje sportuoja 16 kandidatų, rugpjūčio 1 d. prie jų prisijungs NBA žaidėjai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Kandidatų būrys yra margas, bet į akis krenta du šiemetinės rinktinės bruožai - joje netrūksta patyriusių krepšininkų, o didžiausia konkurencija bus tarp lengvųjų krašto puolėjų. 

Pokyčiai. Kinijoje vyksiančios pasaulio pirmenybės rinktinei bus pirmas didelis turnyras nuo 2017 m. Europos čempionato. Prieš dvejus metus prie komandos vairo taip pat stovėjo D.Adomaitis, o štai žaidėjų sudėtis bus gerokai pasikeitusi.

Jau dabar, nepradėjus trumpėti kandidatų sąrašui, aišku, kad pasaulio čempionate nedalyvaus bent keturi 2017-ųjų rinktinės nariai - Martynas Gecevičius, Artūras Milaknis, Donatas Motiejūnas ir Artūras Gudaitis.

M.Gecevičiui ir D.Motiejūnui, su kuriuo D.Adomaitis jau senokai neranda bendros kalbos, neatsirado vietos net išplėstiniame kandidatų sąraše. Jame buvo A.Milaknis, tačiau į treniruočių stovyklą Kauno „Žalgirio“ snaiperis nepakviestas. Pirmadienį D.Adomaitis santūriai paaiškino, kad po ilgų diskusijų pasirinkti kiti žaidėjai.

A.Gudaitis čempionate nedalyvaus dėl kojos traumos. Jo neatvykimą galima vadinti vieninteliu rimtu rinktinės nuostoliu (bent jau kol kas). Vidurio puolėjų grandyje nebus ir patyrusio Antano Kavaliausko. „Žalgirio“ aukštaūgis buvo išplėstiniame sąraše, tačiau nusprendė baigti karjerą.

Lygos. Stipriausiose pasaulio ir Europos lygose praėjusį sezoną žaidė mažiau nei pusė kandidatų. NBA klubuose rungtyniavo J.Valančiūnas ir D.Sabonis, Eurolygos - Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas, Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas.

Penki kandidatai žaidė Europos taurės turnyre, trys - Čempionų lygoje. Žygimantas Janavičius ir Martinas Gebenas rungtyniavo tik Lietuvos krepšinio lygoje, Renaldas Seibutis - tik Ispanijos čempionate.

LKL klubai į rinktinę delegavo lygiai pusę kandidatų - devynis. Tiksliau, tiek žaidėjų Lietuvos komandoms atstovavo praėjusį sezoną. Dabar LKL atstovų yra netgi daugiau, nes L.Lekavičius iš Atėnų „Panathinaikos“ persikraustė į „Žalgirį“.

Kalbant apie klubų trofėjus, kandidatų būrys negali pasigirti jų gausa. J.Valančiūnas negavo progos tapti NBA čempionu su „Toronto Raptors“, nes buvo iškeistas į „Memphis Grizzlies“ ekipą, nedalyvavusią atkrintamosiose varžybose.

D.Sabonis su „Indiana Pacers“ iš atkrintamųjų pasitraukė po pirmojo rato. Eurolygoje nė vienas lietuvis nedalyvavo finalo ketverto turnyre, Europos taurėje toliausiai nužengė Rokas Giedraitis, su Berlyno „Alba“ pasiekęs finalą. Čempionų lygoje lietuvių klubai nenuėjo toliau kaip iki ketvirtfinalio.

Savo šalių čempionais praėjusį sezoną tapo penki kandidatai. Lietuvoje auksu pasipuošė M.Grigonis, E.Ulanovas ir P.Jankūnas, Graikijoje - L.Lekavičius, Prancūzijoje - Mantas Kalnietis.

Patirtis. Jonas Mačiulis išsigydė rankos traumą ir atvyko į stovyklą, po pertraukos į rinktinę grįžo P.Jankūnas, o tai reiškia, kad patirties bagažas nacionalinėje komandoje bus didelis. Didesnis, nei 2017 m., nes užpernai Europos čempionate nedalyvavo P.Jankūnas ir R.Seibutis.

Tarp 18 kandidatų yra šeši, jau įžengę į ketvirtą dešimtmetį. Vyriausias - 35-erių P.Jankūnas. J.Mačiuliui ir R.Seibučiui yra po 34-erius, M.Kalniečiui čempionato metu sukaks 33-eji. Stovykloje darbuojasi ir jauni krepšininkai - 21-erių Gytis Masiulis, 22-ejų Martynas Echodas, 24-erių M.Gebenas. Visgi jų šansai patekti į 12-uką nėra dideli, todėl realu, kad į čempionatą važiuos tik vienas jaunesnis nei 25-erių krepšininkas - 23-ejų D.Sabonis. Taigi komandos pagrindą sudarys krepšinio brandą pasiekę žaidėjai ir veteranai.

Vyriausias kandidatas P.Jankūnas dideliame turnyre debiutavo anksčiausiai - dar 2005 m. Europos čempionate. Nuo 2006-ųjų nacionalinei komandai atstovauja M.Kalnietis, nuo 2007-ųjų - J.Mačiulis.

Per šį laiką tiek Paulius, tiek Mantas dalyvavo devyniuose didžiuosiuose turnyruose: pasaulio ir Europos čempionatuose, olimpinėse žaidynėse. J.Mačiulis kolegas veteranus netgi lenkia, nes jo sąskaitoje yra 10 turnyrų: penki Europos čempionatai, dvejos pasaulio pirmenybės, trejos olimpinės žaidynės.

Jonas yra ne tik ištikimybės rinktinei, bet ir stabilumo simbolis, jis praleido tik 2011 m. Europos čempionatą. Tada sutrukdė sunki trauma. Jaunesnysis Jonas - Valančiūnas - kol kas yra dar stabilesnis.

Nuo 2011-ųjų vidurio puolėjas nepraleido nė vieno didžiojo turnyro. Jų J.Valančiūno sąskaitoje susikaupė jau septyni. Šešiuose didžiuosiuose turnyruose dalyvavo R.Seibutis, penkiuose - M.Kuzminskas.

Kiti kandidatai patirties turi gerokai mažiau. Adas Juškevičius didžiuosiuose turnyruose dalyvavo 3, D.Sabonis ir M.Grigonis - po 2, L.Lekavičius, E.Ulanovas ir Eimantas Bendžius - po 1 kartą.

Naujokai. Teoriškai tarp rinktinės kandidatų nėra nė vieno potencialaus debiutanto, nes šeši likę krepšininkai yra žaidę oficialiose rinktinės rungtynėse - pasaulio čempionato atrankoje.

Kita vertus, jie nėra dalyvavę didžiuosiuose turnyruose. Tie šeši kandidatai, pretenduojantys tapti didžiųjų turnyrų naujokais, yra Ž.Janavičius, R.Giedraitis, Arnas Butkevičius, G.Masiulis, M.Echodas ir M.Gebenas.

Pozicijos.
 Šiuolaikiniame krepšinyje žodis „pozicija“ po truputį praranda savo reikšmę, bet žaidėjai vis tiek į jas skirstomi. Tarp 18 kandidatų yra šeši nominalūs gynėjai ir keturi vidurio puolėjai.

Aštuoni likę kandidatai - puolėjai. Savaime šis skaičius nestebintų, bet tame aštuonete yra tik du žaidėjai - P.Jankūnas ir G.Masiulis, kuriems „gimtoji“ yra sunkiojo puolėjo pozicija. Visi kiti - lengvieji puolėjai.

Kažkas iš jų nepateks į 12-uką, kažkam teks keisti poziciją. „Faktas, kad turėsime daugiau lengvų žaidėjų ketvirtoje pozicijoje. Bandysime tai išnaudoti. J.Mačiulis ketvirtoje pozicijoje žaidė ir rinktinėje, ir klube. Yra ir kitų krepšininkų, kurie gali rungtyniauti per 2-3 pozicijas“, - sakė D.Adomaitis.

Labai jaudintis dėl sunkiųjų puolėjų stygiaus išties neverta. M.Kuzminskas ir E.Bendžius praėjusį sezoną klubuose buvo priversti žaisti būtent šioje pozicijoje. J.Mačiuliui bei E.Ulanovui tai taip pat nebūtų nauja patirtis.

Planai.
 Rugpjūčio 1 d. Lietuvos rinktinės lauks pirmasis išbandymas - ji Pamplonoje susitiks su Ispanijos nacionaline komanda. Iš viso numatytos devynerios draugiškos rungtynės.

Lietuvoje vyks tik dvejos iš jų - rugpjūčio 4 d. mūsiškiai Klaipėdoje susitiks su suomiais, o rugpjūčio 12 d. Kaune žais su serbais. Pasirengimas čempionatui baigsis Pietų Korėjoje.

Rugpjūčio 24-27 d. ten vyksiančiame turnyre lietuvių varžovėmis bus Pietų Korėjos, Angolos ir Čekijos rinktinės.

Pasaulio čempionatas Kinijoje vyks rugpjūčio 31 - rugsėjo 15 d. Lietuvos rinktinė H grupėje kausis su Australijos, Kanados ir Senegalo krepšininkais. Kovą dėl medalių pratęs dvi geriausios grupės komandos.

Ateitis. Pirmadienį, kai kandidatai Palangoje susirinko į treniruočių stovyklą, žvilgsniai krypo ir į Miuncheną, kur buvo ištraukti 2021 m. Europos čempionato atrankos varžybų burtai.

Po jų paaiškėjo, kad lietuviai C grupėje žais su čekais ir belgais. Ketvirtoji grupės komanda paaiškės po rugpjūtį vyksiančio preliminaraus atrankos etapo. Tapti lietuvių varžovais pretenduoja Baltarusijos, Albanijos ir Danijos ekipos.

Užduotis - patekti į Europos čempionatą - neatrodo sunki. 32 rinktines burtai suskirstė į 8 grupes.

Tarp tų 32 komandų yra ir būsimos Europos pirmenybių šeimininkės - Čekija, Gruzija, Vokietija bei Italija.

Į čempionatą pateks po tris geriausias grupių ekipas, išskyrus keturias grupes, kuriose žais finalinio etapo organizatoriai.

Šiose grupėse kelialapius gaus organizatoriai ir dvi rinktinės. Lietuvos atveju grupėje yra Čekija, belieka aplenkti vieną iš kitų dviejų komandų.

Atrankos varžybose rinktinės sužais po šešerias rungtynes. Joms FIBA kalendoriuje numatyti trys langai: 2020 m. vasarį, 2020 m. lapkritį ir gruodį bei 2021 m. vasarį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder