D.Adomaitis nustebęs: apie esminį „Ryto“ sprendimą sužinojo iš žiniasklaidos

D.Adomaitis nustebęs: apie esminį „Ryto“ sprendimą sužinojo iš žiniasklaidos

Vilniaus „Ryto“ sprendimas po 18 metų pertraukos palikti Eurolygos šeimą bei prisijungti prie FIBA Čempionų lygos turnyro nustebino ne tik sostinės komandos sirgalius, bet ir pastaruosius dvejus metus ekipai vadovavusį trenerį Dainių Adomaitį.

46-erių strategas kelia retorinį klausimą: „Gal tai parodo, jog klubas savo planuose manęs nemato?“

„Man tai buvo netikėta naujiena, kurią sužinojau iš žiniasklaidos. Labai sunku vertinti perėjimą, kai nežinau jo sąlygų“, – 15min teigė pastaruosius du sezonus Vilniuje dirbęs treneris Dainius Adomaitis.

Praėjusį antradienį FIBA Čempionų lyga pristatė tris naujas turnyro nares – Stambulo „Daruššafaka“, Bilbao „RETAbet“ bei Vilniaus „Ryto“ komandas.

15min žiniomis, FIBA aktyviai dirba rinkoje, bandydama pasinaudoti krizine situacija bei siūlydama geras finansines sąlygas mėgina prisijaukinti daugiau naujų vardų į jos organizuojamą Čempionų lygos turnyrą.

Vis dėlto keista, jog didžiausią pastarųjų metų klubo sprendimą „Rytas“ priėmė net nepakalbėjęs su vyriausiuoju ekipos treneriu.

„Krepšinyje esu daugybę metų, žinau, kad Čempionų lyga yra augantis turnyras, – sakė D.Adomaitis. – Lyga ilgai medžiojo komandas, kurios galėtų pereiti į šį turnyrą.

Ji atlikdavo didelį darbą – Europos taurės komandos kiekvieną vasarą sulaukdavo perėjimo pasiūlymų. Dabar Čempionų lyga pasidarė dar aktyvesnė.“

Už nugaros priimtas sprendimas trenerio galvoje sėja abejonę dėl galimo bendradarbiavimo su klubu kitame sezone.

Nors sutartyje ir yra numatytas „pliusas“. 15min žiniomis, šį „pliusą“ klubas gali aktyvuoti iki birželio mėnesio vidurio. Gal toks klubo ėjimas parodo, kad jie manęs savo planuose nemato?

„Žinau tiek, kiek žinau. Agentas susitarė su klubu dėl praėjusio sezono atlyginimų išmokėjimo. Viskas vyko normaliai ir žmogiškai.

Kiek žinau, klubas gerai ir aktyviai dirba bandydamas uždaryti praėjusį sezoną.

Dėl kito sezono tai aš nežinau. Su manimi niekas nekalbėjo. Sutartyje turiu „pliusą“, bet gal toks klubo ėjimas parodo, kad jie manęs savo planuose nemato?“ – retoriškai klausė D.Adomaitis.

Dveji D.Adomaičio metai Vilniuje buvo ryškūs, juos galima vertinti tik teigiamai – „Rytas“ arba įvykdė keltus tikslus, arba juos viršijo.

Šiam strategui vadovaujant „Rytas“ po septynerių metų pertraukos žaidė Europos taurės ketvirtfinalyje, kitąmet nuo šio etapo juos skyrė vos viena pergalė, trofėjų lentyną papildė Karaliaus Mindaugo taurė, dukart buvo žaista Lietuvos krepšinio lygos finale.

 

 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

D.Adomaitis savo kailiu yra jutęs Čempionų lygos batalijų svorį, kai 2016–2017 metų sezone šiame turnyre varžėsi diriguodamas Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkams.

Tuomet klaipėdiečiai nužygiavo iki aštuntfinalio etapo, kuriame dėl neigiamo taškų balanso dvejų rungtynių serijoje nusileido Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ekipai iš Vokietijos.

„Faktas tas, kad Čempionų lyga yra augantis turnyras, – pabrėžė specialistas. – Kai žaidėme su „Neptūnu“, pamenu, jog Čempionų lygos ambicija buvo tapti antruoju pagal stiprumą turnyru Europoje, lenkiančiu Europos taurę.

Jie turėjo išsikėlę šį tikslą. Norėjo kviesti kuo stipresnes komandas iš įvairių šalių. Kaip matome, jiems sekasi tai daryti. Apie sportą rudeniui kažką prognozuoti dabar yra labai sunku, o Čempionų lyga tikriausiai klubui pateikė labai aiškias sąlygas ir labai aiškius finansinius skaičius. Klubams šiuo metu toks dalykas yra labai aktualus.“

Koks skirtumas, neskaičiuojant finansinio, yra tarp Europos taurės ir Čempionų lygos turnyrų? „Vienokia Čempionų lyga buvo, kai dalyvavome su „Neptūnu“ prieš ketverius metus, kitokia yra dabar.

Tuomet tai buvo naujas turnyras, kuriame buvo nemažai silpnesnių ekipų. Bet ji kasmet stiprėja. Žinoma, yra ir kitokių niuansų – šiame turnyre rungtyniauja ir mažesnių miestų ekipos, todėl kelionės yra sudėtingesnės.

Bet tai po truputį keičiasi. Faktas, kad Čempionų lyga žygiuoja į priekį, įdomu, kaip į šiuos perėjimus sureaguos Europos taurė“, – sakė D.Adomaitis.

 

 

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

„Ryto“ perėjimas iš Eurolygos į Čempionų lygą nebuvo vienintelis praėjusios savaitės perėjimas, susijęs su Vilniaus komanda.

Bene didžiausiu Vilniaus komandos sistemos deimantu vadintas Deividas Sirvydis, didžiulei sirgalių nuostabai, iš Lietuvos sostinės persikėlė į Jeruzalės „Hapoel“ komandą, taip pat žaidžiančią FIBA organizuojamame turnyre.

20-ąjį gimtadienį po dviejų savaičių minėsiantis snaiperis praėjusią vasarą 37-uoju šaukimu buvo pasirinktas „Detroit Pistons“ klubo, o lietuvio kontrakte su „Rytu“ buvo numatyta 700 tūkstančių vertės NBA klubo išpirka.

15min duomenimis. „Ryto“ kišenę iš Jeruzalės klubo papildys 190 tūkst. eurų finansinė injekcija. „Buvau girdėjęs, kad egzistuoja variantas, jog Deivis gali išeiti. Žinojau, kad kontrakte buvo NBA bei Europos klubų išpirkos, o jis pasinaudojo šia galimybe, – mintimis apie auklėtinio persikėlimą iš Vilniaus į Jeruzalę kalbėjo D.Adomaitis. – Manau, kad tai didelė netektis klubui.

Jei biudžetas siaurėja, tuomet derėtų orientuotis į jaunus žaidėjus. Vilniuje Deivis būtų turėjęs žymiai daugiau laiko ir galimybių parodyti save, bet sprendimai jau yra priimti, tad šis klausimas turėtų būti skirtas ne man.“

Būtent D.Adomaičiui vadovaujant „Rytui“ D.Sirvydis sužaidė pirmąjį galingą mačą Europos taurėje, kuomet Kazanėje per 30 minučių į UNIKS krepšį įmetė 17 taškų.

Neseniai oficialiai pasibaigusį sezoną antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre lietuvis žaidė po beveik 16 minučių, rinko po 6,6 taško (38,2 proc. trit.), 2,8 atkovoto kamuolio bei 5,7 naudingumo balo.

Vilniuje gimęs D.Sirvydis jau artimiausią mėnesį gali debiutuoti Izraelio lygoje. „Deivis turi žmones, kurie gali jam patarti. Manau, kad jis pasirinko tai, kas jam ir jo karjerai šiuo metu yra geriausia.

Nežinau sąlygų, Jeruzalės klubo vizijos ir kitų niuansų, tad vertinti sunku. Galbūt klubas iškart norės paleisti jį į NBA, o galbūt Europoje pabus dar sezoną? Sunku pasakyti“, – sakė D.Adomaitis.

15min žiniomis, Vilnių artimiausiu metu gali palikti ir kitos pagrindinės jaunosios komandos žvaigždės – Marekas Blaževičius ant savo stalo jau turi galingų Europos klubų pasiūlymus, Ąžuolas Tubelis jau viena koja yra NCAA, o apie šią lygą intensyviai mąsto ir legendinio Lietuvos krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus Augustas.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder