D. Gudzinevičiūtė: bet kokią diskusiją apie LTOK finansus ar veiklą sveikinu ir palaikau

D. Gudzinevičiūtė: bet kokią diskusiją apie LTOK finansus ar veiklą sveikinu ir palaikau

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė teigiamai vertina viešai keliamus klausimus apie LTOK valdomos bendrovės „Olifėja“ veiklą, o politikų norą domėtis sporto finansavimu laiko netgi privalomu. Anot olimpinės čempionės, viešai kilusi diskusija apie komitetui priklausančios loterijos organizatorės veiklą, yra puiki galimybė pagaliau užkirsti kelia bet kokiems gandams, jau eilę metų galimai klaidinantiems Seimo narius.

„Asmeniškai esu patenkinta sudaryta galimybe pagaliau atsakyti į pastaruosius kelerius metus Seimo koridoriuose sklandančius gandus tiek apie LTOK, tiek apie olimpinio šalies judėjimo pagrindinį finansavimo šaltinį - „Olifėją“. Esu dėkinga Seimo nariams, pradėjusiems tuo domėtis bei esu tikra, kad kiekvienas klausimas, susijęs su LTOK skaidrumu, tikrai turės aiškų ir konkretų atsakymą, nes kitaip ir negali būti“, - sakė ji.

Anot LTOK vadovės, šiandien ji tai dar kartą pabrėžė Seimo antikorupcijos komisijoje, kurios posėdyje buvo pakviesta atsakyti į klausimus apie olimpinio judėjimo finansavimą.

„Nuo pirmos mano darbo dienos, beveik prieš šešerius metus, tiek „Olifėja“, tiek LTOK yra audituojami nepriklausomų ekspertų, kurių išvadomis neturiu jokio pagrindo abejoti. Maža to, kaip vakar paaiškėjo, „Olifėjoje“ atlikto nepriklausomo audito išvados sutampa ir su Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos išvadomis, kuri išnagrinėjusi visas šias aplinkybes atmetė ikiteisminio tyrimo pradėjimo galimybę“, - sakė LTOK vadovė.

LTOK prezidentė pabrėžė, kad negalinti komentuoti įvykių susijusių su LTOK veikla, kuomet ji organizacijoje neužėmė vadovaujančių pareigų, tačiau pažymėjo, kad yra tikra, jog jei būtų buvusi bent menkiausia priežastis abejoti bendrovėje priimtų sprendimų pagrįstumu ar nauda - būtų priimti ir atitinkami sprendimai iš teisėsaugos institucijų.

„LTOK finansavimo rezultatas yra susijęs su loterijos gaunamomis pajamomis, o ne tik pelnu. Tai reiškia, kad kuo didesnė bendrovės apyvarta, tuo labiau didėja ir 8 procentų parama nuo jos, o ne tik pelno dividendai, kuriuos gauna LTOK, kaip akcininkas. „Olifėjos“ veiklos rezultatams neturiu jokių pastabų, bendrovė auga, pajamos irgi, tad auga ir sporto finansavimas. Situacija būtų visiškai kitokia, jei rezultatai būtų priešingi“, - sakė ji.

Nepriklausomas LTOK finansavimo užtikrinimo modelis yra sulaukęs tarptautinės olimpinės bendruomenės palaikymo bei laikomas savotišku pavyzdžiu kitoms šalims. Olimpinio komiteto valdoma bendrovė „Olifėja“ vien per pastaruosius šešerius metus LTOK skyrė daugiau nei 31 milijoną eurų paramą, pagal šalyje galiojančius loterijų įstatymus, dar papildomai 9 milijonus eurų išmokėjo dividendais. LTOK valdo 51 proc. bendrovės akcijų.

D. Gudzinevičiūtė pabrėžė, kad LTOK valdoma „Olifėja“ šiuo metu yra likusi vienintelis olimpinio judėjimo finansavimo šaltinis šalyje, tad bet kokie įstatymų pakeitimai, susiję su loterijų skiriama parama - turėtų būti atitinkamai įvertinti.

„Deja, pastarieji keleri metai yra labai sunkūs visai sporto bendruomenei. Likviduojamas sporto departamentas, valstybės įstaiga pasitraukė iš dalyvavimo olimpinėje programoje, sumažintos Lietuvos olimpinio sportininkų centro funkcijos. Maža to, dabar aiškėja, kad jau pradedama skaidyti sporto bendruomenė, prisidengiant keliais asmenimis, nusitaikiusiais į sporto infrastruktūros valdymą ar eiliniu, kenksmingu sportui įstatymo projekto stūmimu Seime, tiesiogiai klaidinant Seimo narius“, - pabrėžė ji.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder