Aukšti, galingi ir alkani pergalių

Aukšti, galingi ir alkani pergalių

Elitinėje Europos regbio komandų draugijoje pernai įsitvirtinusi Lietuvos regbio septynetų (regbis-7) rinktinė šiais metais planuoja surengti dar vieną antpuolį. 2015 m. Europos „Grand Prix“ divizione lietuviai užėmė 9 vietą tarp 12-os dalyvių. Šiais metais Lietuvos regbininkai tikisi įsiveržti į geriausių komandų penketuką. Bent jau naujasis rinktinės treneris Vujis Zangva (Vuyo Zangqa) iš Pietų Afrikos Respublikos tiki, kad lietuviai yra pribrendę rimtoms pergalėms.

Prieš dešimtmetį V.Zangva buvo vadinamas vienu geriausių regbio-7 žaidėjų pasaulyje. Kartu su PAR rinktine jis triumfavo pasaulio serijos varžybose, dalyvavo ir pasaulio čempionate. Dėl sveikatos problemų anksti baigęs karjerą V.Zangva sulaukė savo šalies regbio federacijos kvietimo prisidėti prie rinktinės trenerių komandos. 2013 m. jis jau vadovavo vienai stipriausių pasaulio regbio rinktinių ir Pasaulio žaidynėse užėmė pirmą vietą. Po kelių mėnesių jis prisidėjo prie Kenijos rinktinės trenerių kolektyvo ir dalyvavo pasaulio serijos varžybose, tačiau praėjusių metų rudenį jų keliai išsiskyrė. „Man pasisekė, kad turėjau galimybę žaisti ir treniruoti tokias stiprias komandas. Ten įgijau neįkainojamos patirties. Įsimintiniausias pergales pasiekiau 2011 m., kai su PAR rinktine laimėjau pasaulio serijos etapus Anglijoje ir Škotijoje. Finalas Škotijoje prieš Australiją išliks kaip vienas nuostabiausių regbio-7 susitikimų per visą istoriją. Niekada nepamiršiu ir triumfo pasaulio žaidynėse 2013 m. Kolumbijoje. Taip pat įsiminė ir pergalė pasaulio serijoje su Kenijos rinktine prieš favorite laikytą PAR komandą“, - pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje prisiminimais dalijosi V.Zangva.

Lietuvos regbio-7 rinktinėje V.Zangva pakeis pernai su komanda dirbusį kitą pietų afrikietį Voreną Abrahamą (Warren Abrahams). Šis po Europos čempionato sulaukė pasiūlymo prisidėti prie Anglijos rinktinės trenerių štabo. Lietuvos regbio federacijos vadovo Ryčio Davidovičiaus teigimu, sėkmingas lietuvių pasirodymas padidino ne tik trenerių, bet ir viso šalies regbio populiarumą. Naujasis treneris su Lietuvos regbio federacija sudarė vienų metų sutartį. R.Davidovičiaus teigimu, V.Zangvos atvykimas į Lietuvą nebūtų įmanomas be Pietų Afrikoje gyvenančių litvakų pagalbos. „Derybos su šiuo treneriu vyko apie pusę metų, galiausiai sutarėme, kad didžiąją dalį jo sutarties išlaidų apmokės vienas turtingiausių litvakų Gavinas Varejesas. Neabejoju, kad tai bus naudinga ne tik mūsų regbininkams, bet ir treneriams, kurie turės galimybę pasisemti neįkainojamos patirties. Aišku, jei po Europos čempionato V.Zangva sulauks vertingo kitos šalies rinktinės pasiūlymo, mes jam nekliudysime, bet iš tiesų labai norisi, kad mūsų bendradarbiavimas būtų ilgalaikis. Bet tai priklausys nuo rinktinės rezultatų ir mūsų finansų galimybių“, - sakė R.Davidovičius.

Vienu perspektyviausių regbio-7 trenerių vadinamas 34 metų V.Zangva praėjusį penktadienį atvyko į Lietuvą ir dalyvavo pirmoje kandidatų į rinktinę peržiūroje. Savaitgalį Kaune ir Šiauliuose vyko pirmosios treniruotės, jose dalyvavo daugiau nei 70 regbininkų. „Sukvietėme visus norinčius parodyti save Lietuvos regbio klubų žaidėjus. Norėjome patikrinti jų fizinį pasirengimą ir technikos lygį, susidaryti bendrą įspūdį apie Lietuvos regbininkus. Galiu pasakyti, kad lietuviai yra labai atsidavę šiai sporto šakai, netrūksta aukštų, galingų ir greitų vyrų. O aš noriu juos nukreipti teisinga linkme. Norėdami pasiekti geresnių rezultatų privalome išnaudoti geriausias savo savybes, taip pat pagerinti fizinį pasirengimą ir žaidimo techniką“, - pareiškė V.Zangva.

„Pernai įsitikinome, kad, palyginti su kitomis aukščiausio lygio regbio šalimis, esame gana aukšti, tik nebuvome tikri, ar esame pakankamai greiti, vikrūs, staigūs. Treneris ramina, kad šiuo požiūriu viskas yra gerai, bet reikia patobulinti techniką. Tai didžiausia mūsų regbininkų problema. Neabejoju, kad kryptingos treniruotės, žaidimo praktika padės mūsiškiams pagerinti ir savo technines savybes“, - sakė R.Davidovičius.

Po kelių bandomųjų stovyklų į rinktinę atrinkti geriausi Lietuvos regbininkai gegužės mėnesį pradės ruoštis Europos čempionato kovoms. Pirmasis „Grand Prix“ etapas vyks birželio mėnesį Maskvoje, o liepą pajėgiausios regbio-7 rinktinės kovos Anglijoje ir Lenkijoje. „Kaip ir pernai čempionate dalyvaus 12 komandų. Paskutinę vietą užėmusi rinktinė iškris iš diviziono, bet mes tokio varianto net nesvarstome. Pernai mes Europoje likome devinti. Nedaug trūko, kad pratęstume kovą dėl patekimo į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, bet lemiamose rungtynėse turėjome pripažinti Airijos regbininkų pranašumą. Tačiau pozityvių epizodų buvo daug daugiau. Žaidėme su pajėgiomis rinktinėmis, įveikėme Velsą, Gruziją, Portugaliją, garbingai kovėmės su Anglija. O šiais metais norėtume pratęsti savo žygį“, - teigė R.Davidovičius.

Regbio federacijos prezidentui pritarė ir naujasis rinktinės treneris. „Iš to, ką aš mačiau, apie Lietuvos regbininkus susidariau labai pozityvų įspūdį. Jie ne tik fiziškai galingi, bet ir kovingi, visa širdimi atsidavę šiam žaidimui. Tikrai manau, kad Lietuvos rinktinė Europos čempionate gali patekti į šešetuką ar į penketuką. Tačiau galutinis rezultatas priklausys nuo to, kaip mes pasiruošime varžyboms, ar žaidėjai priims mano sumanymus ir kaip juos įgyvendins. Jei jie patikės mano parengtu treniruočių ir žaidimo planu, mes tikrai laimėsime daugiau rungtynių ir būsime aukščiau nei pernai“, - užtikrino V.Zangva.

Parengta pagal savaitraščio „Respublika“ priedą „Sporto gyvenimas“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder