Alpinistams Editai Uksaitei-Nikols ir Vladui Vitkauskui - KKSD apdovanojimai

Alpinistams Editai Uksaitei-Nikols ir Vladui Vitkauskui - KKSD apdovanojimai

Alpinistei Editai Uksaitei-Nikols (Nichols), kuri tapo pirmąja lietuve, įkopusia į aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą (8848 m), pirmadienį įteiktas Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) aukso medalis "Už nuopelnus Lietuvos sportui".

"Džiaugiuosi jūsų asmeniniu ir kartu Lietuvos pasiekimu. Pakartojote tai, ką padarė Vladas Vitkauskas. Džiugu, kad iškėlėte Lietuvos vardą į 8848 metrų aukštį, - apdovanodamas E. Uksaitę-Nikols sakė KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Alpinistui V. Vitkauskui, kuriam gegužės 7 dieną sukako 60 metų, K. Rimšelis įteikė KKSD sporto garbės komandoro ženklą. V. Vitkauskas į Everestą įkopė prie 20 metų.

"Nedaugelis tikėjo, kad aš galiu tai padaryti. Prireikė gana daug žemaitiško užsispyrimo ir ryžto, turėjau atsisakyti daugelio dalykų, kad įgyvendinčiau savo svajonę, - sakė iš Telšių kilusi E. Uksaitė-Nikols. - Į aukštesnius kalnus pradėjau kopti prieš pusketvirtų metų. Pradėjau nuo Kilimandžaro (5895 m), po to įkopiau į Akonkagvą (6959 m). Kai pirmą kartą atvykau į Himalajus, pajutau, kad jau esu pasiruošusi kopti aukščiau ir kad turiu stiprybės bei noro. O, kai įkopiau į Čo Oju (8201 m) ir Manaslu (8163 m) viršukalnes, supratau, jog esu pasirengusi žygiui į Everestą. Paskutiniu postūmiu tapo V. Vitkausko padrąsinimai".

E. Uksaitė-Nikols į Everesto viršukalnę iš šiaurinės pusės įkopė gegužės 22 dienos ryte. Kopimas truko apie dešimt, o nusileidimas - apie septynias valandas. Pačioje viršukalnėje alpinistė praleido apie 10-15 minučių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder