Kultūros sostinės simbolis - jau Neringoje

Kultūros sostinės simbolis - jau Neringoje

Sausio 5 dieną iš Trakų Neringa perėmė kultūros sostinės simbolį - gintarinį medelį. Šia proga Nidos uoste buvo įžiebtas įspūdingo dydžio šviesų labirintas, į kurį ir buvo atgabentas simbolinis medis.

Medelio perėmimo ceremonijos idėją įgyvendinti buvo pakviestas šokio teatras "Judesio erdvė".

Režisierė-choreografė, šokio teatro "Judesio erdvė" įkūrėja Laura Geraščenko įkūnijo miško deivės personažą. Antrojo - žvejo - personažo vaidmenį pasiūlyta atlikti Klaipėdos dramos teatro aktoriui Donatui Švirėnui.

"Dirbti poroje su šiuo aktoriumi man yra be galo paprasta. Mes puikiai sutariame ir mudviejų mintys visada sutampa, užtenka tik kelių žodžių, pasakytų vienas kitam", - pasakojo L. Geraščenko.

Žvejys iš Trakų "atplukdė" gintarinį medį į Neringą. Vėliau nešė jį per kopas ir paliko miške, kur miško deivė jį ir surado. Jos tikslas buvo nunešti rastą medį į šviesų labirinto centrą. Medeliui pasiekus galutinį tikslą, visos šviesos buvo uždegtos.

"Tai tapo tarytum aliuzija ne tik į Neringos, bet ir visos mūsų šalies kultūrą. Šviečiantis medis yra matomas net iš palydovo", - apie medelio perdavimo ceremoniją kalbėjo režisierė.

Pasak jos, medis šiame kontekste yra ypatingas tuo, kad tiek jis pats, tiek ant šakų esantys gintarėliai simbolizuoja visą mūsų kultūrą, menininkų bendruomenes, kurios atstovauja pačioms įvairiausioms meno sritims: muzikai, šokiui, literatūrai, teatrui ir t. t.

"Ir visa tai yra saugoma šiame gintariniame medyje. Tai tikrai be galo graži simbolika", - teigė pašnekovė.

L. Geraščenko teigimu, ceremonijos filmavimo procesas vyko ne tik labai lengvai, bet ir saugiai.

"Visa komanda esame gerai pažįstami. Todėl labai pasitikėjome vieni kitais, gerai žinojome, kas ką darome, ir viskas buvo itin paprasta. Ir, žinoma, atsižvelgiant į visą pandeminę situaciją, viskas vyko laikantis griežtų saugumo reikalavimų", - pabrėžė choreografė.

Ji labai džiaugėsi ir dėkojo projekto režisieriui Mariui Tumšiui už suteiktą galimybę užbaigti senus ir įprasminti Naujuosius metus prisidedant prie visos Lietuvos kultūros medelio ceremonijos perdavimo.

"Jaučiame, kad mūsų teatrui buvo suteikta tikrai didžiulė privilegija ne tik dalyvauti Neringos - Kultūros sostinės 2021 medelio perdavimo ceremonijoje, bet ir sykiu prisidėti prie Lietuvos kultūros sklaidos", - pasakojo L. Geraščenko.

Oficialus kultūros sostinės atidarymas, Neringoje turėjęs įvykti vasarį, perkeltas į gegužės mėnesį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder