Klaipėdoje - renesanso koklių rekonstrukcijos pristatymas

Klaipėdoje - renesanso koklių rekonstrukcijos pristatymas

Klaipėdos etnokultūros centre rugsėjo 24 d. bus pristatyta įspūdinga renesanso koklių rekonstrukcijų paroda iš VšĮ "Vilniaus puodžių cechas" fondų. Dailininkas keramikas Dainius Strazdas skaitys paskaitą "Gotikos ir renesanso kokliai: dizaino ir meno kūrinio technologija", vyks koklio lipdymo edukacija.

Parodoje "Renesanso koklių rekonstrukcijos" pateikiami įvairūs pagal archeologinę medžiagą atkurtų renesanso koklių replikų pavyzdžiai. Pristatomi skirtingomis technologijomis pagaminti kokliai: žiesti puodyniniai, spausti nuo medinių, molinių ar gipso matricų plokštiniai. Juos kūrę meistrai Elena Aleksejeva, Jurgita Radžiūnaitė, Laura Sodeikaitė ir Dainius Strazdas taikė ir įkūnijo atitinkamo laikmečio skonio ir kompozicijos principus.

Tad koklis yra ne tik sudėtinė krosnies dalis, bet atskiras dizaino elementas, savarankiškas meno kūrinys. Koklių plokštėje paprastai formuojamas geometrinis ar augalinis ornamentas, kartais ir figūrinis, pasiskolintas iš ano meto graviūrų ir kūrybiškai perdirbtas pasaulietinis ar religinis siužetas. Puošnumo kokliui suteikia spalvotos glazūros, tad puošnios ir prabangios renesanso krosnys buvo pagrindinis interjero akcentas.

Dalis parodoje "Renesanso koklių rekonstrukcijos" eksponuojamų koklių dengti pagal cheminių tyrimų duomenis atkurtomis glazūromis.

Renesanso koklių rekonstrukcijų paroda Etnokultūros centre veiks iki gruodžio 16 d.

"Savaitės ekspreso" inf.

Rugsėjo 24 d. 17 val. parodos sutiktuvės ir dailininko-keramiko Dainiaus Strazdo paskaita "Gotikos ir renesanso kokliai: dizaino ir meno kūrinio technologija". Paskaitoje bus apžvelgiama gotikos ir renesanso krosnių raida, šildymo funkcijos tobulinimas, koklių bei koklių matricų gamyba, istorinių glazūrų atkūrimo technologija.~
Rugsėjo 24 d. 18.30 val., 25 d. 17 val. vyks koklio lipdymo edukacija.
Į parodos atidarymą bei edukacijas būtina registracija tel. (8 46) 310022.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder