Kaip aš organizuočiau Klaipėdos šviesų festivalį

Kaip aš organizuočiau Klaipėdos šviesų festivalį

Tęsiame rubriką "O kaip daryčiau aš?" Šį kartą apklausos dalyvių pasiteiravome, kaip jie organizuotų Klaipėdos šviesų festivalį.

Šeštasis Klaipėdos šviesų festivalis "Atgyja paveikslai" šiemet vyks Teatro aikštėje vasario 14-16 d. Pasak organizatorių, tris vakarus nuo 18 iki 23 val. klaipėdiečių lauks daugiau nei trisdešimt šviesos ir garso instaliacijų.

Indrė Razbadauskaitė-Venskė, Lietuvos marketingo asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkė, LCC ir Lietuvos verslo kolegijos dėstytoja


Man šviesos, lemputės patinka. Tai jauku, gražu. Visų pirma kreipčiausi į tuos, kurie jau organizuoja šį renginį, ir sinergizuočiau visas pajėgas. Dar labai norėčiau, kad ir jaunimas kurtų. Tikrai turime gerų talentų. Gal būtų galima ir juos išnaudoti, gal jie galėtų padaryti kokį nors savo kampelį, kuriame atsirastų įvairios šviesų interpretacijos. Kasmet po truputį tai daroma, bet tikrai galėtų to daugiau atsirasti, į šį renginį galėtų labiau integruotis jaunimas ir vaikai. Norėtųsi, kad būtų kokios nors kūrybinės erdvės ar dirbtuvės, kuriose kiekvienas žmogus galėtų sau švieselę pasigaminti ir parsinešti namo.

Gediminas Pocius, Savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas


Žmonėms reikia pramogų. Su tais, kurie nusiteikę geriau joms skirtus pinigus pravalgyti, nesutinku, nors nesu menininkas, labiau tiksliukas, technokratas. Kad ir sotūs būdami, jie dar giliau klimps į depresiją. Šviesos festivaliai nors šiek tiek padeda žmogui atsiriboti nuo rutinos.

Tuo, kas vyksta Klaipėdoje, kasmet nueinu pasigrožėti. Pasigedau projekcijų ant namų fasadų. Tiesa, buvo tokios projekcijos senamiestyje ant vieno pastatėlio, bet labai mažos, norėtųsi įspūdingesnių. Dvejus metus iš eilės daugybę žmonių sutraukė italų šviesos instaliacija - visi aikčiojo, filmavo, fotografavo. Skveruose irgi būna pridėliotų instaliacijų, bet jos kai kuriais atvejais būna gana blankios: gal pernelyg retai išdėstytos, tad nesukelia didelio efekto. Gal jų reikėtų daugiau.

Teisutis Matulevičius, Klaipėdos verslininkas


Tamsiu paros metu Klaipėdoje reikėtų kuo daugiau šviesos, grožio, džiugios nuotaikos ir gerų emocijų. Gerai, kad tokie festivaliai organizuojami Valentino dieną ir Valstybės atkūrimo dieną, nes nei meilės, nei laisvės, nei šviesos, nei džiaugsmo niekada nebus per daug. Nesu dizaineris ar menininkas, bet gal ieškočiau pigesnio varianto. Nors, jeigu tiek tam pinigų skirta ir tokios šviesų kainos, kažin ką galėtum padaryti. Žmonės visada skaičiuoja svetimus pinigus. Ir vestuves gali daryti tvartelyje, tada tau nieko nekainuos, ir vaiką gali įkišti į Kuršių marias ir pakrikštyti. Šventė yra šventė ir ji kainuoja. Gal aš šiek tiek sutaupyčiau šviesų festivaliui iš džiazo festivaliui ar Jūros šventei skirtų pinigų, nes vasarą šviesu, šilta ir renginių kur kas daugiau. O šiuo laikotarpiu kartais dienos taip ir neprašvinta. Reikia galvoti, kaip sumažinti žmonių depresiją.

Andrius Dervinskas, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos 4 kurso studentas, būsimasis laivavedys


Tik šiek tiek keičiant dabartinį festivalį reikėtų mažinti tarpus tarp pasirodymų. Būtų gerai, kad pertraukos galėtų trukti 10-15 minučių ir kad per jas grotų kokia nors foninė muzika, palaikanti bendrą šventinę nuotaiką.

Jeigu galėčiau keisti kardinaliai, šviesų festivalį organizuočiau ne tik senamiestyje, bet visuose rajonuose ir netgi užmiestyje. Norėdamas pamatyti šviesų festivalį turėtum apkeliauti visą Klaipėdą. Gal reikėtų ne vien tik lempučių, bet ir gyvos ugnies fakeluose, kiek tai leidžia saugumo reikalavimai. Norėtųsi, kad per festivalį būtų kaip nors linksmai papuošti paminklai, kad jaunimas galėtų visai kitaip į juos pažiūrėti.

Saulius Budinas, miesto Tarybos narys


Pirmiausia organizuočiau konkursą, išrinkčiau geriausią idėją ir optimalią kainą, įvertinęs savo turimus finansus, skirtus tam dalykui, ir tada realizuočiau. Bet, mano galva, tokį darbą turi daryti profesionalai.

Šviesos festivalio tikrai reikia, nes žiemą neturime tokių renginių, kurie pritrauktų ne tik klaipėdiečius, bet ir svečius. Norėtųsi ir žiemą sulaukti daugiau turistų, nes taip didinamos biudžeto pajamos, skatinamas verslas, gerėja miesto gyvenimas. Tai, kad festivalis paįvairina ir Valentino dienos, ir Valstybės atkūrimo dienos renginius, nieko blogo nematau. Pats visada einu pažiūrėti šviesų festivalio. Manau, organizuojamas neblogai. Žinoma, visada norisi geriau. Bet kuriuo atveju ieškojimuose gimsta atradimai.

Rimantas Balsys, humanitarinių mokslų daktaras, profesorius, Klaipėdos universiteto Baltų filologijos katedros vedėjas


Klausimas daugiabriaunis, ir kiekvienas Jurgis į meną turi savo požiūrį. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad aš, ko gero, tokio festivalio nedaryčiau. Galima prasmingiau investuoti tuos pinigus, kurie sumokami už tą trumpalaikį džiaugsmą. Ar ne geriau būtų už tuos pinigus pastatyti paminklą, sukurti kokią nors vizualizaciją, sutvarkyti kokį nors skverą? Aš užsakyčiau nutapyti kokių nors freskų miesto viešosiose erdvėse. Mažiausiai dvi freskas būtų galima nutapyti universitete. Žmogus ateitų kaip į bažnyčią, jas matytų ir kita karta, ir visi nusiimtų kepurę. O prie tų šviesų visi suplaukia į Klaipėdą, prišiukšlina, na, nuperka kokį vieną kitą sumuštinį ar karšto vyno išgeria. Kažin ar iš to mes gauname grąžos, kurios mums reikėtų.

Esu seno kirpimo žmogus, man norisi tokios estetikos, kad ja būtų galima daug kartų pasigėrėti. Pasisakau ir prieš fejerverkus. Tai yra į dangų iššaudomi pinigai, ir viskas. Man užtenka ir laužo, jis lygiai taip pat jaukiai nuteikia, bet kur kas mažiau kainuoja. Esu tradicinių menų šalininkas, visi tokie pykšt-papykšt ne man. Man XIII a. gražesnis už XXI a.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder