Ką klaipėdiečiai mano apie skiepus?

Ką klaipėdiečiai mano apie skiepus?

Vis daugiau informacijos apie jau išrastą vakciną nuo COVID-19. Teiravomės klaipėdiečių, ar jie tuojau pat skiepysis, kai tik tai bus prieinama visiems mirtingiesiems? Ką jie apskritai mano apie skiepus?

Audronė UMBRASIENĖ, UAB "Ars idea" renginių ir komunikacijos konsultantė

Vieną dalyką per pandemiją supratau labai aiškiai: mes išmanome gal ir daug dalykų, bet esame visiški savo organizmo neišmanėliai. Nesu radikaliai, 100 proc., nei prieš, nei už skiepus. Per daugelį metų šiemet pirmą kartą gyvenime pasiskiepijau nuo gripo. Pagalvojau, padarysiu nors tiek, kiek galiu.

Ar skiepyčiausi nuo COVID-19, kol kas sunku pasakyti. Jeigu dar galėčiau stebėti iš šono, kiek palaukčiau pirmųjų realių vertinimų prieš priimdama sprendimą, skiepytis ar ne. Tas reiškinys labai įdomus, jį stebiu. Didelės baimės kol kas nejaučiu, bet aliarmą, kad su savo norais nubridome ne į tą pievą, girdžiu.

Ir pasiskiepijęs negausi šimtaprocentinės garantijos, kad nesusirgsi, nes vyksta individuali imuninė reakcija. Kažkur užkliuvo mintis, kad imunitetas neturi būti nei per silpnas, nei per stiprus. Kiekvienas turime individualų ir nuolat kintantį imunitetą ir mums dar reikia daug ką apie jį sužinoti. Atrodo, kad esame skatinami kitokiam, gilesniam požiūriui į savo sveikatą ir į visą aplinką.

Vladas STURYS, verslo konsultantas

Būtinai skiepysiuosi, nedelsiu. Aš optimistas, pasitikiu specialistais. Į virtualų pasaulį iš mūsų fizinio pasaulio persikelia ir visokie aferistai, intrigantai ir pan. Daug kas pasiduoda įtikinėjimams, kad kaukių dėvėti nereikia, skiepytis - taip pat. Nežinau, kodėl taip žmonės daro, manau, į virtualią erdvę persikėlė ir chuliganizmas.

Gripu aš niekada nesergu, todėl mes su žmona nesiskiepijame. Nuo erkinio encefalito skiepijamės. Labai mėgstame pasivaikščioti ir miške, ir parke. Kai erkė įkanda, nesinori mėnesį laukti bandant sužinoti, ar susirgai, ar ne. Su žmona nebenorime patirti to jausmo, pasiskiepijame ir ramiai gyvename.

Dainius KEPENIS, Seimo narys

Tėvai mane mažytį paskiepijo, o daugiau aš niekada neieškojau skiepų. Net kai važiavau į Indiją, nesiskiepijau. Viską ten valgiau ir gėriau, bet man nieko, o visiems pasiskiepijusiems vidurius paleido.

Aš nesiskiepysiu ir niekam nerekomenduoju. Tie, kurie tiki skiepais, turi žinoti, kad, kol jie tampa patikimi, praeina 5-10 metų. O dabar mes norime per pusę metų turėti superskiepą. Skubėti skiepytis be garantijų būtų labai neprotinga.

Yra žmonių, kuriems skiepai reikalingi. Tie, kurie nesirūpina savo imunitetu, neturi jokio supratimo apie sveiką gyvenimą, prageria savo sveikatą, prarūko, nejuda ir t. t., tie tegu skiepijasi, nes skiepas žmogų nuramina ir jam yra geriau. Siūlyčiau, kad jis pats susimokėtų, tada skiepas labiau veiks, jeigu veltui - nauda nedidelė. Beje, kuo brangiau mokėsi, tuo labiau veiks.

Jeigu žmogus gyvena sveikai, tų skiepų daug nereikia, o ypač nuo COVID-19, gripo, nes virusai nuolat mutuoja, tad nėra jokios prasmės skiepytis. Žmogų saugo jo imunitetas. 80 proc. mūsų imuniteto yra žarnyne, todėl labai svarbu maistas, judėjimas, rami dvasinė būklė.

Jelizaveta DAUGININKIENĖ, buvusi Klaipėdos autobusų parko direktorė

Esu paklusnus žmogus, jeigu reikės, jeigu kitaip kelsiu grėsmę visuomenei, skiepysiuosi. Nė karto nesiskiepijau nuo gripo, nes nežinojau, ar man tai padės, ar dar labiau susirgsiu. Kiti mano, kad dabar reikia iš pradžių skiepytis nuo gripo, o aš nežinau. Ir dėl skiepų nuo COVID-19 nežinau. Man sako, kad priklausau labai rizikingai kategorijai, bet vis tiek dar galvoju. Kategoriškos nuomonės neturiu. Seku informaciją apie tą vakciną, visa tai iki galo dar neaišku.

Gal mes visi turime tą virusą, o kas suserga, priklauso nuo imuninės sistemos. Jeigu tas skiepas padės ligą sustabdyti, kad tiek daug žmonių nesirgtų, tada gal reikės vakcinuotis. Negaliu pasakyti, kad aš visiškai prieš ar visiškai už. Žiūrėsiu.

Neabejoju, kad vaikus būtina skiepyti nuo pagrindinių ligų. Beje, anksčiau niekas neklausdavo, ar nori, ar nenori. Ir tai buvo privalumas. O kai pradeda klausinėti, tai žmonės ima bijoti, nes vieni sako taip, kiti kitaip. Bet yra tokių ligų, kurių prevencija būtina. Valstybei geriau investuoti į ją, kad nereikėtų daugiau mokėti sunkiai gydant ligas. Anksčiau mes kažkaip labiau pasitikėdavome medikais. Pasakydavo, kad reikia, vadinasi, reikia. Ir, atrodo, mažiau sirgdavome.

Gedimimas VITKAUSKAS, inžinierius

Jeigu tik bus vakcina nuo COVID-19, skiepysiuosi būtinai, kalbos nėra, ir dar žiūrėsiu, kad visa šeima pasiskiepytų. Ir nuo gripo pirmą kartą šiemet pasiskiepijau. Anksčiau niekada to nedariau, nes kažkaip ta liga nesirgdavau, bet dabar, kai tas koronavirusas, galvoju, reikia. Vis tiek juos sieja kažkoks ryšys. Gal po skiepo kažkiek organizmas bus sustiprėjęs, jeigu susirgčiau ta "korona".

Turiu pažįstamą 50 metų amžiaus žmogų, kuris jau 10 dienų sunkiai serga: spjaudo krauju, Dieve mano, visą kūną jam skauda, jaučia didžiulį nuovargį. Žinoma, jis turėjo ir visokių šalutinių ligų.

COVID-19 negalima vertinti nerimtai. Baisūs ir tos ligos padariniai. Pažiūrėkite, kiek rašoma apie liekamuosius reiškinius ir jauniems, ir pagyvenusiems žmonėms. Susirgus yra tikimybė, kad dėl visų šalutinių ligų gali net mirti. Žinoma, kad reikia skiepytis, jeigu yra 90 proc. veiksminga vakcina. Ar kas nors dar abejoja, kad reikia skiepytis dėl erkinio encefalito? Tuo ką mokslas mums dovanoja, reikia naudotis. Prieš 100 metų to nebūtų buvę, žmonės net negalėjo tikėtis skiepų.

Julius MORKŪNAS, ornitologas

Jeigu būtų galimybė, aš skiepyčiausi. Nekils abejonių, ar ji gera, ar ne, jeigu bus patvirtinta, visos procedūros pereitos. Negeros juk niekas neparduos. Atrodo, Rusijos vakcina dar nėra įveikusi visų tų standartinių procedūrų.

Nesu nusistatęs prieš skiepus kaip kiti žmonės. Pastaruosius kelerius metus skiepijuosi ir nuo gripo, ir nuo Laimo ligos. Kai kuriuos skiepus, pavyzdžiui, nuo erkių sukeliamų ligų, dažniausia kompensuoja darbovietės, o nuo gripo pats susimoku. Nėra tos pinigų sumos jau tokios didelės. Kartą susirgęs, ko gero, panašiai išleistum vaistams, kiek tas skiepas kainuoja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder