"Didysis sprogimas", arba lietus virš kompiuterių

"Didysis sprogimas", arba lietus virš kompiuterių

Kovo 21 d. minima Tarptautinė lėlių teatro diena. Klaipėdos lėlių teatras šią šventę ketino pažymėti kartu su garsiu lėlių teatro menininku Zvi Sahar iš Izraelio, ruošėsi tarptautinio spektaklio "Didysis sprogimas" premjerai. Deja, dėl siaučiančio koronaviruso premjera perkeliama, numatoma, kad ji vyks gegužės 6, 9 ir 10 dienomis.

Nuoširdžiai sveikiname lėlininkus su švente, nekantriai laukiame premjeros ir publikuojame Virginijos Rimkaitės interviu su spektaklio režisieriumi Zvi Sahar.

Esate dramos teatro aktorius, gal galite papasakoti, kaip Jūsų gyvenime atsirado lėlių teatro menas?

Po 10 vaidybos metų atradau, kad lėlių teatro pasaulis yra tarsi kvietimas į visiškai naują estetiką, pasakojimo metodus ir ypač personažus.

Režisierius Zvi Sahar.

Kol personažą kūriau kaip aktorius, jį ribojo žmogaus galimybės. Su lėlėmis mano personažai gali šokti aukščiau, skristi ir net mirti.

Jūsų spektakliai lėlių teatro kkontekste išsiskiria netikėta technika: lėlių teatro ir kinematografijos sąveika. Kaip kilo sumanymas į lėlių teatrą atsinešti kamerą?

Man patinka mažos lėlės. Jose - daug magijos, bet yra ir viena problema - žiūrovas jų negali matyti iš toli...

Iš pradžių vaizdo kameros paskirtis buvo padidinti lėles. Vėliau išsiaiškinome, kad ir filmavimo kamera, ir lėlės turi panašumų. Jos veikia tik prisilietus menininkui. Po šio atradimo filmavimo kamera ir lėlė tapo geriausiais draugais.

Kaip susipažinote su Klaipėdos lėlių teatru? Kaip kilo mintis kartu kurti bendrą spektaklį?

Praėjusiais metais buvau pakviestas vadovauti kūrybinėms dirbtuvėms Klaipėdos lėlių teatre. Įsimylėjau šį teatrą, jo aktorius ir miestą.

Sykiu pradėjau vadovauti ir trupei "Itim Ensemble" Tel Avive. Tad natūralu, kad tapome naujo projekto bendraautoriais.

Kokios Jūsų patirtys dirbant Klaipėdos lėlių teatre? Ar jaučiate skirtumą dirbdamas su Izraelio lėlių teatru ir Klaipėdos lėlininkais?

Klaipėdos lėlių teatro aktoriai yra labai atsidavę ir talentingi. Tai tikrai reta.

Darbas su skirtingų kultūrų menininkais formuoja drąsesnį požiūrį į patį darbą.

Kaip gimė spektaklio "Didysis sprogimas" idėja?

Po spektaklio "Planeta Kiaušinis" premjeros klausiau savęs: "Kodėl robotas pateko ten?"

Tai mus paskatino sukurti priešistorę ir sužinoti priežastį, kodėl robotas turėjo palikti savo planetą.

Tai buvo puiki galimybė sugrąžinti visus elektroninius elementus į studiją ir kartu su visa komanda pasinerti į paieškas.

Kaip ir kodėl elektroniniai prietaisai, kompiuterių detalės ir pan. tapo spektaklio "Didysis sprogimas" lėlėmis?

Kadangi neužaugau su jokiomis lėlių teatro tradicijomis, nemanau, kad elektronika yra netradicinė medžiaga.

Manau, kad viskas, kas gali būti suprojektuota, manipuliuota, ir, tikiuosi, sujaudinanti auditoriją, ir yra lėlė.

Apie ką yra spektaklis "Didysis sprogimas"?

Remdamiesi moksline pasaulio sukūrimo versija aktoriai sukurs "Didįjį sprogimą", sulaužydami ir išardydami kompiuterius, o vėliau "įnešdami gyvybės" į daleles, kurdami evoliuciją nuo senų laikų iki futuristinio pasaulio.

Pagrindiniai spektaklio herojai - mažas robotas ir jo šuo. Žiūrovai stebi jų gyvenimą visuomenėjė su miestais ir kultūra, kol netikėtai danguje pasirodo pavojus - lietus.

Kaip metalo-elektronikos pasaulis reaguos į vandenį? Ar vanduo jį sunaikins? Kas nutiks robotui ir šuniui per šią klimato kaitos katastrofą?

Ką norite pasakyti žiūrovams šiuo spektakliu?

Nenoriu nieko pasakoti, tik pasidalyti savo baimėmis ir viltimis. Manau, kad šiuo metu žmonija turi paklausti savęs ne tik to, kaip prasidėjo gyvenimas, bet ir to, kas bus ateityje?

Kokie tolesni Jūsų kūrybiniai planai?

Noriu baigti trilogiją ir sužinoti, kokia bus miniatiūrinių lėlių ateitis. Taip pat noriu sukurti pasirodymą skeletams, papasakoti žmonijos istoriją.

Informacija

Spektaklio "Didysis sprogimas" kūrybinė komanda: Zvi Sahar ("PuppetCinema"), Kobe Shmueli, "Marbeyad Studio", Aušra Bakanaitė, Monika Mikalauskaitė-Baužienė, Kęstutis Bručkus, Vytautas Kairys. Spektaklis "Didysis sprogimas" - Klaipėdos lėlių teatro ir "Itim Ensemble" (Izraelis) koprodukcija.
Į kovo pabaigoje planuotus premjerinius spektaklius nupirkti bilietai galios gegužės mėnesį. Dėl laiko ir datos keitimo bei vietų rezervacijos skambinti Klaipėdos lėlių teatras prašo skambinti telefonu (8 46) 239932 arba rašyti el. paštu [email protected]. Bilietus į neįvykusius spektaklius galite grąžinti Klaipėdos lėlių teatre arba www.tiketa.lt.

Remdamiesi moksline pasaulio sukūrimo versija lėlininkai sukurs "Didįjį sprogimą", sulaužydami ir išardydami kompiuterius, o vėliau "įnešdami gyvybės" į daleles, kurdami evoliuciją nuo senų laikų iki futuristinio pasaulio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder