Asta Šarkauskienė: "Man olimpinės vertybės - artimos širdžiai"

Asta Šarkauskienė: "Man olimpinės vertybės - artimos širdžiai"

Klaipėdos sporto padangėje istorinis įvykis: klaipėdietė Asta Šarkauskienė išrinkta Lietuvos olimpinės akademijos (LAO) prezidente. "Džiugu, kad sulaukiau pasitikėjimo ir palaikymo. Tai mane skatina judėti į priekį ir dar labiau skleisti olimpines vertybes", - "Savaitės ekspresui" sakė profesorė dr. A. Šarkauskienė.

Ji prieš tai dvi kadencijas (8 metus) buvo Lietuvos olimpinės akademijos (LOA) tarybos narė, o nuo 2019 metų išrinkta į Europos olimpinių akademijų (EOA) Olimpinio ugdymo komisiją.

Šiemet A. Šarkauskienė nuotoliniu būdu dalyvavo III Europos olimpinių akademijų generalinėje asamblėjoje, kurioje buvo pakviesti 24 Europos nacionalinių olimpinių akademijų prezidentai, direktoriai ar jų įgalioti asmenys bei kiti suinteresuoti nacionalinių olimpinių akademijų nariai.

Iššūkių nebijo

A. Šarkauskienė yra Klaipėdos universiteto Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros vedėja.

Pasiteiravus, kaip ji susitvarkys su visomis pareigomis, A. Šarkauskienė atsakė: "Prieš keldama kandidatūrą į Lietuvos olimpinės akademijos (LAO) prezidentes, tariausi su Klaipėdos universiteto rektoriumi prof. dr. Artūru Razbadausku, sulaukiau jo palaikymo, taip pat ir iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto.

"Su sportu arba šalia sporto būnu visą savo gyvenimą. Ši sritis man gerai pažįstama, domina įvairūs sporto aspektai. Sakoma, kad kai darbas yra mėgstamas, tai į jį eini kaip į šventę. Tai tiesa", - pabrėžė A. Šarkauskienė.

Anot jos, skleisti olimpines vertybes, užsiimti sporto mokslo veikla, įsilieti į konferencijas ir megzti tarptautinius ryšius - jai ne naujiena.

"Esu mokslininkė, todėl olimpinio švietimo srityje noriu panaudoti savo žinias ir gebėjimus - tai, ką mes darome, apie ką kalbame, pagrįsti moksliškai. Aš manau, kad svarbu ne tik kiekybiniai aktyvumo rodikliai - kiek vaikų įtraukiame į fizines veiklas, bet ir kokybiniai - kokią vertybių sistemą jie formuojasi. Darbai yra stimulas judėti pirmyn, tobulėti. Man jie patinka", - akcentavo A. Šarkauskienė.

Ji teigė, kad prieš kelias dienas telefonu bendravo su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente Daina Gudzinevičiūte ir apsidėliojo būsimų darbų gaires.

Klaipėdos sporto sūkuryje besisukanti ir jaunąją sportininkų kartą ugdanti profesorė sakė, kad jaučiasi esanti savose rogėse.

"Gerai jaučiuosi, kai turiu veiklos, daug darbo. Labai intensyvu, bet man tai patinka. Stabtelėti galiu kelioms dienoms, o po to vėl sėdu prie savo darbų. Gyvenu užmiestyje, gamtos apsuptyje. Kai pavargstu nuo protinio darbo, mėgstu gražinti savo aplinką, tvarkyti gėlynus. Padirbėjusi lauke, vėl galiu sėsti prie mokslinių ar akademinių darbų. Esu laiminga, kad turiu galimybę dirbti tai, kas man patinka.

"Svarbiausias dalykas - sveikata. Ačiū Dievui, kol kas nusiskundimų neturiu ir norisi kuo ilgiau džiaugtis tiek fizine, tiek psichine sveikata. Tada pasitaikantys maži nesklandumai ar kliūtys yra įveikiami", - sakė A. Šarkauskienė.

Gavo išskirtinį prizą

LOA vienija 122 narius. Virtualioje erdvėje įvykusiame LOA ataskaitos ir rinkimų suvažiavime dalyvavo 57 delegatai iš 109 turinčiųjų teisę balsuoti.

Prieš tai dvi kadencijas LOA prezidento pareigas ėjusiam doc. dr. Artūrui Poviliūnui buvo suteiktas LOA garbės prezidento vardas. Iš viso jis olimpinėje veikloje dalyvauja jau beveik 33 metus.

Šios konferencijos metu A. Šarkauskienė sulaukė dar vieno pripažinimo - tapo 2020 metų konkurso "Už olimpinių idėjų sklaidą Lietuvoje", skirto LOA akademiko prof. Povilo Karoblio vardo prizui laimėti, nugalėtoja. Laureatei įteiktas pasaulinį pripažinimą pelniusio stiklo menininko Remigijaus Kriuko sukurtas prizas.

"Savaitės eksprese" jau rašėme, kad ji praėjusiais metais gruodžio mėnesį išleido metodinę knygą "Lengvoji atletika".

Nuo trečiosios klasės A. Šarkauskienė lankė lengvosios atletikos treniruotes, bėgiojo vidutinius ir ilguosius nuotolius, todėl jai norėjosi atiduoti duoklę šiai sporto šakai.

"Didžiausias minčių lietus užplūsta bėgiojant, nes iki šiol mėgstu bėgimą. Kartais galvoju, kad būtų naudinga su savimi turėti popieriaus lapą ir viską užsirašyti", - sakė sporto profesorė.

Pasidalijo planais

Kalbėdama apie LOA veiklą, A. Šarkauskienė sakė: "Lietuvos olimpinė akademija gyvuoja jau daugiau nei 30 metų. Tariu ačiū visiems, kurie prisidėjo prie šios organizacijos kūrimo ir jos stiprinimo. Kiekvieno jūsų indėlis labai didelis.

Ypač noriu padėkoti dviem žmonėms: garbės prezidentui Artūrui Poviliūnui ir šviesaus atminimo profesoriui Povilui Karobliui. Prezidentas A. Poviliūnas inicijavo šios organizacijos įkūrimą ir davė postūmį akademijos vystymuisi ir plėtrai.

Tai, kad LOA buvo įkurta ir 1990 metais pripažinta Tarptautinės olimpinės akademijos nare, didelės įtakos turėjo prezidento diplomatiniai gebėjimai: mokėjimas tartis, rasti kompromisą, susitarti.

Kita iškili asmenybė - profesorius P. Karoblis, kurio energija, entuziazmas liejosi per kraštus. Profesoriaus indėlis olimpinio švietimo srityje ypač didelis. Olimpines idėjas jis skleidė visur: bendrojo ugdymo mokyklose, universitetuose, sporto bei mokslo bendruomenėse. Man pasisekė, kad turėjau galimybę pažinti abi šias iškilias asmenybes. Viliuosi, kad nemažai iš jų išmokau ir galėsiu tęsti jų vykdytas veiklas."

Paklausus, kokių pirmųjų darbų ji imsis, LOA prezidentė atsakė, kad per tiek metų nuveikta daug darbų ir juos pirmiausiai norėtų tęsti.

"Iššūkių nereikia bijoti. Yra minčių plėtoti kai kurias sritis ir jas stiprinti. Pati dirbu olimpinio ugdymo srityje, man ji gerai pažįstama. Bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, kartu bandysime sustiprinti LOA tos srities pozicijas. Su LTOK stengsimės kartu atlikti kai kuriuos darbus. Dabar jie turi didelių projektų ir puikiai juos įgyvendina. Prie to galėtume prisidėti savo akademinėmis žiniomis, parengiant kokią nors metodinę literatūrą, metodinių priemonių.

Norėtųsi labiau pasidomėti, kokia yra Lietuvos sporto muziejų padėtis. Gal pagrindiniame muziejuje Kaune reikėtų taikyti šiuolaikines skaitmenizavimo priemones, kitus pokyčius, kad muziejus būtų labiau prieinamas visuomenei.

Neužbaigtas Lietuvos sporto enciklopedijos rengimas, kuris kelia nemažai nerimo, reikės išsiaiškinti, kokie yra pagrindiniai trukdžiai.

Stengsimės perimti gerąją patirtį iš Europos olimpinių akademijų, su kurių kolegomis bendraujame, šnekamės, kyla įvairiausių idėjų. Reikės viską susidėlioti, aptarti su LOA tarybos nariais ir kibti prie darbų, juos įgyvendinant", - kalbėjo A. Šarkauskienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder