Arvydas Buinauskas: "Esu vienas tų laimingųjų, kuriam darbai nesustojo"

Arvydas Buinauskas: "Esu vienas tų laimingųjų, kuriam darbai nesustojo"

Klaipėdoje, Teatro aikštėje, visą kalėdinį laikotarpį pagrindinę miesto eglę apšvies įspūdinga šviesos instaliacija "Šiaurinė žvaigždė". Ją kuria vilnietis šviesos menininkas Arvydas Buinauskas, kuris įspūdingais reginiais jau yra pelnęs vieno geriausių Lietuvos šviesos menininkų vardą.

Kalbėdamas apie "Šiaurinės žvaigždės" projektą menininkas sako, kad jam tai - didžiulis iššūkis ir šuolis kūrybiniame kelyje.

Ar mėgstate stebėti šviesos ir šešėlių žaismą gamtoje?

Žinoma. Gamtoje mes galime pastebėti labai daug įkvepiančių vaizdų. Kai šviesa sklinda ryte, ar "auksinės valandos" metu, vakare, kai apšvietimas nuostabiai keičia formas, nuotaiką ir emocijas.

Šviesos ir šešėliai - dailininkų, fotomenininkų dėmesio centre. O šviesos menininkų?

Jei atvirai, nesu nutolęs nuo dailės. Visi mano projektai dažniausiai prasideda nuo balto popieriaus lapo. Piešdamas ranka pieštuku ieškau minties ir pagrindinės vizijos. Tik vėliau ji keliasi į virtualią kompiuterio erdvę, kurioje projektas detalizuojamas.

Tad šviesos ir šešėlių žaismas - neatskiriama mano darbo dalis.


Kas jums yra šviesų menas? Kokių tikslų siekiate jį kurdamas?

Mano pagrindinis tikslas - kurti emocijas ir jas sustiprinti renginio metu. Pavyzdžiui, kurdamas šviesas muzikos koncertui, noriu sukurti šviesų scenografiją, kuri derėtų su muzika, kuri kiltų ir leistųsi pagal sudarytą programą, o finale pasiektų kulminaciją. Noriu, kad vaizdo ir garso spektaklis taip pritrauktų dėmesį, kad žiūrovas pasijustų bent trumpam "išėjęs" iš savo kasdienybės.

Koks ryšys tarp garso ir šviesos jūsų kūryboje?

Šis ryšys man yra svarbiausias. Muzika padiktuoja viską: kokia bus scenografija, pagrindinis akcentas, spalvos ir t. t.

Lietuvoje kol kas labai mažai šviesos dailininkų. Kaip manote - kodėl?

Lietuvoje tik neseniai pradėta kreipti dėmesį į koncerto vizualiką. Tam nepakanka turėti technikos, kuri būtų standartiškai sudėliota scenoje. Labai džiugu, kad šis noras ateina iš pačių atlikėjų. Jie nori, kad jų koncertas būtų tikra šventė ne tik jiems, bet ir susirinkusiems žiūrovams.

Kur ir ką patartumėte studijuoti jauniems žmonėms, kurie svajoja apie šviesos meno kūrybą?

Geriausia mokykla - nuolat domėtis naujausiomis tendencijomis. Kartu ateina ir supratimas apie įrangą. Visa kita - fantazijos klausimas. Kiek leisi sau kurti, tiek ir galėsi.

Šie metai buvo sudėtingi atlikėjams, renginių organizatoriams. Daug projektų buvo atšaukta. Kaip tai palietė jus?

Esu vienas tų laimingųjų, kuriems darbai nesustojo. Kaip tik suaktyvėjo. Leidome mūsų komandai kurti projektus ateičiai, juos siūlyti ir įgyvendinti.

Šie laikai mus verčia keistis ir prisitaikyti. Jei esi linkęs tai daryti, visuomet rasi veiklos.

Instaliacija "Šiaurės žvaigždė" bus pirmasis jūsų kūrinys Klaipėdoje?

Taip. Tai - didžiulė garbė ir atsakomybė. Sukurti miesto akcentą šventiniu laikotarpiu - atsakinga užduotis, tačiau aš gyvenu dėl tų iššūkių. Man patinka judėti į priekį. Kai vienas projektas baigiasi, galvoju apie kitą. Tai nuolatinis augimas. Tikiu, kad Klaipėdos projektas bus didelis žingsnis šiame procese.

Kokia instaliacijos, kuri džiugins klaipėdiečius ir svečius, idėja? Kaip ji gimė?

Pakelkime akis į dangų ir pamatykime klaipėdietišką "Šiaurinę žvaigždę", ne vieną šimtmetį rodžiusią kelią jūrininkams, astronomams, keliautojams visoje planetoje. Kasdien vis aukščiau kildama ir šviesėdama, ji taps tikra kalėdine žvaigžde, kuri savo išskirtiniu švytėjimu visus sukvies prie didžiausios metų šventės apeiginio stalo.

Informacija

Kalėdinė eglutė ir instaliacija "Šiaurinė žvaigždė" Teatro aikštėje nušvis gruodžio 5-ąją. Šventinę akimirką klaipėdiečiai šiemet raginami stebėti namuose interneto platformose ir per TV kanalą "Balticum". Transliacijos žiūrovai išvys šventinį koncertą „Kalėdos atkeliauja į Klaipėdą”, kuriame virtualiai susijungs įvairios sostinės: Vilnius - Lietuvos sostinė, Kaunas - laikinoji sostinė, Nida - būsima Lietuvos kultūros sostinė ir Klaipėda - būsima Europos jaunimo sostinė. Šventiniam koncertui diriguos pats Kalėdų Senelis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder