2020-aisiais Lietuvos pajūryje užfiksuotas ne vienas rekordas

2020-aisiais Lietuvos pajūryje užfiksuotas ne vienas rekordas

Agentūros "Factum" vadovas Vytautas Navaitis džiaugiasi, kad, nepaisant pasaulinės pandemijos, 2020-ieji buvo gausūs neįtikėtinų Lietuvos rekordų.

Ne vienas įspūdingas rekordas užfiksuotas ir Vakarų Lietuvoje bei kaimyninėse savivaldybėse, tad baigiantis metams kviečiame dar sykį juos prisiminti.

Ilgiausia tautinė vėliava

Palangoje kovo 4 d. virš Grafų Tiškevičių alėjos pirmą kartą buvo pakabinta ilgiausia - 206,6 m ilgio, 3 m pločio ir iš 15 tūkst. plazdančių geltonos, žalios ir raudonos spalvų juostelių sudaryta tautinė vėliava. Tai Palangos kultūros ir jaunimo centro sumanymas. Juosteles prie tinklo mokyklose, kultūros įstaigose, meno kolektyvuose ir pasienio užkardoje sukūrė beveik 2 tūkst. Palangos ir Šventosios bendruomenių narių, o ant kelių dešimčių juostelių buvo užrašyti bendruomenės narių linkėjimai Lietuvai.

Aukščiausia verba

Verbų sekmadienio proga Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje balandžio 4 d. pastatyta aukščiausia verba.

16,5 m aukščio verba surišta ant medinio koto iš džiovintų augalų, surinktų asociacijos "Švėkšniškių sambūris".

Didžiausias moliūgas

Vasara taip pat buvo palanki rekordams. Petras Jonauskas iš Kretingsodžio k. (Kretingos r.) išaugino ir į Kretingos derliaus šventę atgabeno 233 kg sveriantį moliūgą. Šio didžiausio moliūgo sėklos buvo išdalintos šventės dalyviams, todėl tikimasi gero 2021 m. derliaus ir naujo didžiausio moliūgo rekordo.

O štai Joniškės k. (Tauragės r.) gyvenantis Regimantas Žitkevičius išaugino net dvi rekordines daržoves. Jo išauginta didžiausia vienmetė 'Rubika h' veislės paprika svėrė 514 g, buvo 40 cm apimties, 13 cm skersmens, 14 cm aukščio, o didžiausias 'Erfurter' veislės žiedinis kopūstas (kalafioras) svėrė 4,82 kg (su šaknimis ir lapais - 6,59 kg), buvo 125 cm apimties, 38 cm skersmens, 40 cm aukščio.

Mažiausi kūriniai

Išskirtiniai menininko palangiškio Vytauto Kuso rekordai.

Vien 2020 m. jis registravo mažiausios rankinės kavamalės, mažiausio grafitinio pieštuko, mažiausios sūpuojamos lovelės, mažiausių rogių ir mažiausių magnetinių šachmatų rekordus.

Pastaroji šachmatų lenta yra 70×70×30 mm dydžio.

Nuo 7 iki 14 mm aukščio figūros padarytos iš beržo ir uosio medienos.

Šachmatų lenta turi stalčių figūroms ir joms perkelti skirtiems mediniams pincetams sudėti.

Techniniai rekordai


Vilnietis Vitoldas Milius kartu su panevėžiečiu Antanu Pociumi, naudodami "RVS master" mineralinę metalo atstatomąją medžiagą, ilgiausiai - 5 val. 23 min. - be alyvos dirbusiu vidaus degimo varikliu spalio 15 d. nuvažiavo 307,5 km iš Vilniaus iki Klaipėdos. Po to variklis be sutrikimų dirbo įprastai.

Stebina tai, kad V. Milius ne tik gerai valdo automobilį, bet kartu su panevėžiečiu Audriumi Sutkumi registravo dar du rekordus. Jie abu vandens dviračiu nuplaukė toliausiai, o sykiu ir greičiausiai perplaukė Kuršių marias. Išplaukę iš Nidos uosto 12,6 km atstumą iki Ventės uosto jie įveikė per 2 val. 26 min. 53 sek.

Rekordinė kolekcija


2020 m. registruota keletas rekordinių kolekcijų. Viena jų - darbėniškių Daivos ir Arūno Dudėnų sukauptas gausiausias - 293 tautinių juostų ir 300 tautinių rankšluosčių - rinkinys. Rinkinyje Lietuvoje austi medvilniniai, lininiai, šilkiniai, vilnoniai rankšluosčiai su nėriniais, mezginiais, kutais.

Iš jų seniausias yra išaustas apie 1820 m., ilgiausias - 2,87 m ilgio ir 46,5 cm pločio, plačiausias - 71 cm pločio ir 2,25 m ilgio, trumpiausias ir siauriausias - 49 cm ilgio, 16 cm pločio.

Be šių kelių paminėtų rekordų, 2020 metais registruota daugelis kitų. Juos galite pamatyti www.rekordai.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder