Merą iš anksto klaipėdiečiai renka vangiai

Merą iš anksto klaipėdiečiai renka vangiai

Trečiadienį ir ketvirtadienį savivaldybėse vyksta išankstinis balsavimas merų rinkimų antrajame ture. Klaipėdoje trečiadienį iki 14.30 val. balsuoti buvo atėję mažiau nei 600 žmonių. Taip pat Vyriausiajai rinkimų komisijai pranešta ir apie galimą agitacijos pažeidimą.

[CITATA]

Pirmame savivaldos rinkimų ture Klaipėdos miesto gyventojai buvo pasyviausi šalyje. Antrame rinkimų ture, deja, aktyvumo padidėjimo kol kas irgi nematyti.

Klaipėdos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas sakė, kad pirmame rinkimų ture per pirmąją išankstinio balsavimo dieną savo nuomonę išreiškė beveik 1 200 žmonių.

"Matome, kad to rezultato tikrai nepasieksim. Tai yra nulemta daugelio faktorių, pavyzdžiui, mūsų kaimynės Neringa, Palanga jau išsirinko savo merus. Tad mes nebeturime šių savivaldybių rinkėjų. Lyginant su prieš ketverius metus vykusiais rinkimais, tada Lietuvoje pirmame ture buvo išrinkta mažiau merų, o dabar jų išrinkta daugiau, todėl antrame ture apskritai balsuojama mažiau", - sakė A. Gritėnas.

Per praėjusius savivaldos rinkimus pirmame ture klaipėdiečių aktyvumas siekė 37 procentus, antrame - beveik 24 procentai.

"Šiemet pirmame ture buvo 38,6 procento. Norime būti optimistais ir tikimės, kad ateis 25 procentai", - vylėsi A. Gritėnas.

Sunku apsispręsti

Klaipėdos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas atkreipė dėmesį į tai, kad žmonėms yra sunku apsispręsti, už ką balsuoti.

"Yra nemažai rinkėjų, kurie pirmame rinkimų ture balsavo už savo favoritą, o antrame ture, jeigu jų favoritas neišėjo, nežino už ką balsuoti. Turėjome juokingą situacija - atėjo ir sako, kad nežino, už ką balsuoti. Sako: "Mesiu monetą, jeigu bus herbas, už Grubliauską, jeigu skaičius - už Vaitkų". Metė monetą ir ėjo balsuoti. Žinoma, nežinia, kaip jis balsavo iš tiesų, bet yra faktas, kad rinkėjams, kurie balsavo už kitus, apsispręsti yra labai sunku", - trečiadienį stebėtą situaciją atpasakojo A. Gritėnas.

SUNKU. Teigiama, kad rinkėjams, kurie pirmame rinkimų ture balsavo už kitus kandidatus į merus, apsispręsti tarp Vytauto Grubliausko ir Arvydo Vaitkaus yra labai sunku. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Jo teigimu, kai kuriems rinkėjams gali nepatikti ir jau pradedamos kurti koalicijos, atsiranda ir protesto balsai. Neretai ateinantys žmonės bando klausti ir rinkimų komisijos narių nuomonės, kas galėtų laimėti šiuos rinkimus.

Agitavo apylinkės pirmininkas

Trečiadienį taip pat pasklido ir žinia, kad "Žaliakalnio" gimnazijos direktorius Vitalijus Jakobčiukas elektroniniame dienyne išplatino žinutę moksleivių tėvams rusų kalba, kurioje ragino balsuoti už V. Grubliauską, nes esą tik tada pajudės mokyklos pastato renovacija. Taip pat trečiadienį V. Grubliauskas lankėsi šioje ugdymo įstaigoje ir ten dalyvavo pilietiškumo pamokoje.

"Mano vertinimu, tai yra neetiška ir tai yra pažeidimas. Tačiau visą tyrimą atliks Vyriausioji rinkimų komisija. Man sunku daryti kokias nors išvadas, kaip tai gali atsiliepti ir kokie bus sprendimai. Tačiau pirmiausia tai yra neetiška, nes gimnazijos direktorius yra ir Žaliakalnio rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas. Jis jau pažeidė tokį dalyką kaip pasižadėjimą būti apolitiškam, nes ateidamas dirbti į rinkimus, jis pasirašo priesaiką nepolitikuoti, tad jis jau pažeidė tą savo priesaiką", - V. Jakobčiuko poelgį komentavo A. Gritėnas.

Pats mokyklos direktorius, pasak A. Gritėno, patvirtino, kad raginimą balsuoti paskelbė jis pats. Iš šalies žiūrint, A. Gritėno nuomone, situacija taip pat atrodo "neskaniai", kai moksleivių tėvai statomi į tokią padėtį.

RINKIMAI APSKRITYJE

  • Balsuoti iš anksto savivaldybėse galima trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 val., penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose.
  • Sekmadienį, kovo 17 d., 7-20 val. vyks antrasis savivaldos rinkimų turas, kuriame bus renkami merai.
  • Klaipėdos miesto savivaldybės mero rinkimuose į antrąjį turą išėjo Vytautas Grubliauskas (visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda") ir Arvydas Vaitkus (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).
  • Klaipėdos rajono savivaldybės mero rinkimuose į antrąjį turą išėjo Bronius Markauskas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) ir Rasa Petrauskienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai).
  • Kretingos rajono savivaldybės mero rinkimuose į antrąjį turą išėjo Virginijus Domarkas (Lietuvos socialdemokratų partija) ir Antanas Kalnius (visuomeninis rinkimų komitetas "Kretingos kraštas").
  • Šilutės rajono savivaldybės mero rinkimuose į antrąjį turą išėjo Vytautas Laurinaitis (partija "Tvarka ir teisingumas") ir Sandra Tamašauskienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) - 18,69 proc.
  • Skuodo rajono savivaldybės mero rinkimuose į antrąjį turą išėjo Petras Pušinskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) ir Stasys Gutautas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder