Antrame ture – B. Markauskas ir R. Petrauskienė

Antrame ture – B. Markauskas ir R. Petrauskienė

Suskaičiavus Klaipėdos rajono visų 33 apylinkių rezultatus, paaiškėjo, kad mero posto antrajame ture sieks buvęs Žemės ūkio ministras, „valstietis“ Bronius Markauskas bei konservatorė Rasa Petrauskienė.

Meras paaiškės po antro turo

Pasirodžius pirmiesiems rinkimų rezultatams, į pirmąją poziciją šoktelėjo dabartinis rajono vadovas Vaclovas Dačkauskas, tačiau netrukus balsai keitėsi.

Aiškėjant naujiems duomenims iš apylinkių, antroje vietoje buvusio B. Markausko balsų procentai gerokai išaugo – kandidatas šoktelėjo į pirmąją poziciją ir vietos neužleido iki balsų skaičiavimo pabaigos.

Netrukus paaiškėjo ir B. Markausko varžovė – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatė Rasa Petrauskienė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, už B. Markauską balsavo 3 949 (20,91 proc.), o už R. Petrauskienę – 3 469 rinkėjai (18,36 proc.).

Trečioje vietoje liko Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovė Audronė Balnionienė. Už ją savo balsus atidavė 2 458 rajono gyventojai (13,01 proc.). Vaclovas Dačkauskas – ketvirtas, jį parėmė 2 222 rinkėjai (11,76 proc.).

Penktoje vietoje liko Visuomeninio rinkimo komiteto „Kuriam Kartu“ įkūrėjas Sigitas Karbauskas, už jį balsavo 1 844 (9,76 proc.). Kiek mažiau palaikymo sulaukė Lietuvos socialdemokratų partijos atstovė Ligita Liutikienė, surinkusi 1 625 rinkėjų balsų, o tai sudaro 8,60 proc. Septintoje pozicijoje – Vaclovas Macijauskas, kurį palaikė 1 426 gyventojai (7,55 proc.), aštuntoje – „žemaitis“ Raimondas Simonavičius, pelnęs 1 075 balsus (5,69 proc.).

Labiausiai nepasisekė Lietuvos centro partijos atstovui Artūrui Žičkui. Už pastarąjį balsavo vos 250 rinkėjų (1,32 proc.).

Rinkėjų aktyvumas rajone nebuvo itin aukštas, jis siekė 39,94 proc. Tiesa, tai kiek daugiau nei Klaipėdoje, kur savo balsą pareiškė 38,66 proc. rinkėjų. Balsuota aktyviau ir nei prieš ketverius metus.

 Tiki savo šansais

Pakalbinta Rasa Petrauskienė teigė esanti patenkinta rinkimų rezultatais.

„Labai didžiuojuosi savo komanda bei džiaugiuosi rajono žmonėmis. Akivaizdžiai matyti, kad rajonas nori permainų ir tą parodė balsavimo rezultatais, – „Mano Gargždams“ sakė R. Petrauskienė. – Gal tikėjomės kiek daugiau balsų surinkti, tačiau mums netikėtumo nebuvo, viskas skaičiuota ir planuota.

Tą palaikymą iš žmonių pajautėme dar kai dirbome, vaikščiojome nuo durų iki durų, žmonių reakcijos išdavė, kad antrajame ture tikrai būsime.“

Kandidatę nustebino tik tai, kad antrajame ture teks varžytis su Broniumi Markausku.

„Negalvojau, jog bus būtent jis, nes Bronius yra vienmandatininkas, tuo pačiu mūsų rajono deleguotas atstovas dirbti Seime. Žmonės juo tikėjo, kad atstovaus rajono interesams Seime, o dabar jis jau to daryti nebenori.

Manau, kad išrinktas vienmandatėje jis ir turi dirbti savo darbą, nesiblaškyti. Kyla klausimas, kuo jis nori būti – Seimo nariu ar meru? Kita vertus, juk valstybei dabar tai kainuos, tai tik pinigų taškymas“, – kalbėjo R. Petrauskienė.

Nepaisant to, kandidatė teigė turinti visus realius šansus laimėti antrame ture: „Manau, kad sulauksiu didelio jaunų šeimų, jaunimo palaikymo. Taip pat sutelksiu visą savo elektoratą. Šansai – tikrai dideli.“

Anot R. Petrauskienės apie koaliciją kalbėti dar anksti. Tiesa, prisipažino, kad galimą variantų planą turinti, tačiau jo viešinti žiniasklaidoje dar nenorinti.

Tiek konservatoriai, tiek ir „valstiečiai“ neslėpė tikėję gauti daugiau mandatų taryboje (VRK duomenimis, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija gavo 5 mandatus, tiek pat ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Puikios nuotaikos po rinkimų neslėpė ir Bronius Markauskas.

„Panašiai taip ir tikėjomės. Džiaugiamės, kad į Tarybą pateko pirmasis sąrašo penketukas, žmonės, kurie gali ir yra pasiruošę dirbti“, – kalbėjo B. Markauskas.

Kandidatas prisipažino, kad dabar laukia intensyvios ir nelengvos derybos dėl koalicijos.

„Esame pradėję kalbėtis, tačiau kada baigsime – neaišku. Konkrečiau viskas paaiškės tik po antrojo turo“, – teigė pašnekovas.

B. Markauskas pažymėjo, jog turi visus realius šansus tapti meru, anot jo, vien tai, kad pirmajame ture prieš R. Petrauskienę laimėjo ko ne 500 balsų, nemažai pasako apie žmonių apsisprendimą, ką norėtų matyti mero poste ateinančius ketverius metus.

Antrasis rinkimų turas į mero postą vyks kovo 17 d.

VRK informuoja, iš viso, įskaitant ir išankstinio balsavimo metu balsavusiuosius, savo valią rinkimuose išreiškė 47,80 proc. į rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų. 2015 m. savivaldybių tarybos narių rinkimuose dalyvavo 47,18 proc., o savivaldybių tarybos narių – merų – 47,17 proc. į rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų.

Taip pat pranešama, kad VRK informacinė sistema nestrigo.

Lietuvos policijos duomenimis, pareigūnus pasiekė 125 pranešimai apie galimus rinkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

Buvo pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder