"Vakarų ekspresas". 1992 11 17, 18, 19, 20 ir 21

"Vakarų ekspresas". 1992 11 17, 18, 19, 20 ir 21

Sudomino vokiečius

"Naudingą kontraktą su privačia Vokietijos firma sudarė Kretingos "Akmenos" valstybinė įmonė. Ji pusę metų naujiesiems partneriams tieks penkių pavadinimų žaislus, - 1992-ųjų lapkričio 24-osios "Vakarų ekspreso" numeryje skelbė mūsų reporteriai, - natūralius beržo traukinukus, lengvuosius automobilius ir kitus vokiečių mažylius dominančius medinukus. Kiekvieną mėnesį į Vokietiją kretingiškiai išsiųs po 7 tūkstančius žaislų".

Grumtynės Ogorodnikuose

"Nenustatytų nusikaltėlių ir lenkų muitininko susirėmimas baigėsi pastarojo pergale - pavyko sulaikyti iš Lietuvos į Lenkiją vežamą nikelio ir cigarečių kontrabandą, kurios vertė - milijardas zlotų", - rašoma kitoje "Vakarų ekspreso" žinutėje.

 

Lietuvos - Lenkijos sienos perėjoje Lenkų muitininkai nutarė patikrinti sunkvežimį, vežantį šaldytuvus. Jau buvo vidurnaktis, kai apžiūros metu buvo aptikti cigarečių blokai. Tada sunkvežimio kontrolė buvo atidėta rytui. Grįžtantį namo vieną iš muitininkų užpuolė ginkluoti vyrai, kurie "laužyta lenkų kalba" pareikalavo tuoj pat sugrąžinti sunkvežimį į Lietuvos pusę. Muitininkas buvo priverstas sugrįžti į perėją, tačiau sugebėjo apie įvykį pranešti Seinų ir Suvalkų policijai. Nepaisant greitos policininkų reakcijos, užpuolikams pavyko pabėgti. Patikrinus sunkvežimį buvo rasta 2 milijonai vienetų cigarečių, tona nikelio ir "pilkų miltelių", kuriuos patikrinus paaiškėjo, kad tai smulkintas nikelis.

 

Apvogti premjero svečiai

"Lapkričio 23 dieną premjero Aleksandro Abišalos namuose svečiavosi grupė draugų. Premjeras - žmogus užsiėmęs, todėl tik trumpam užsuko namo su savo sargybiniais, po to išdūmė su reikalais. Vakarop, kai svečiai pradėjo skirstytis, vienas iš jų pastebėjo, kad iš palto dingo piniginė, kurioje buvo 160 000 talonų vertės valiutos. Operatyviomis Vilniaus 5-ojo komisariato darbuotojų pastangomis nustatyta, kad piniginę pavogė Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriaus darbuotojas, premjero asmens sargybinis A. Poškus. Jis prisipažino. Vyksta tyrimas", - 1992-ųjų lapkričio 26-ąją 1 puslapyje "Spektro" skyrelyje paskelbė "Vakarų ekspresas".

 

"Precybos uostas"

"Iš tolo Prekybos uoste praeivių dėmesį atkreipia galingos vilkikų priekabos. Žėri visomis spalvomis, - prieš ketvirtį amžiaus stebėjosi budrūs ir akyli "Vakarų ekspreso" reporteriai. - Tik štai bėda - darkoma lietuvių kalba. Na, pavyzdžiui, "Precybos uostas". Šiandien mūsų kalbininkai greitai lieptų klaidą ištaisyti, o tada, užrašai, garantuotai, buvo gaminami kur nors užsienyje. Todėl laiko pasitaisyti, reikėjo gerokai daugiau...

Nepalikime pirčių vienatvėje

"Klaipėdos rajone spalio mėnesį užregistruota 11 gaisrų, - 1992 metų lapkričio 27-ąją skelbia "Spektro" žinutė. - Didžiausias kilo Giruliuose, "Pasakos" suomiškoje pirtyje. Nuostolis - daugiau kaip 48 000 talonų. Įdomiausia, kad pernai beveik tuo pat metu pirtis irgi liepsnojo. Gaisro priežastis - užkurta pirtis buvo palikta be priežiūros".

 

Musė - kvepaluose

Nusipirko klaipėdietė du buteliukus tualetinio vandens "Anais Anais" ir "Opium". Grįžo į darbą, atidarė dėžutes ir... pastėro. "Anais Anais" buteliuke tebuvo ketvirtadalis turinio, o vietoj "Opiumo" - gelsvas bekvapis vandenėlis. Šioje vietoje taip ir knieti pacituoti menirtingo klasikos kūrinio "12 kėdžių" herojaus Ostapo Benderio garsiąją frazę: "Po kiek opiumas liaudžiai?" Tačiau juokus į šalį, ir kuo greičiau. Tada, prieš ketvirtį amžiaus, situacija galėjo baigtis labai tragikomiškai. Tokias "dovanas" minėtoji pirkėja planavo padovanoti jos draugės gimtadienio ir Kalėdų proga.

Pirkėja, kuriai taip nepasisekė, labiau pasisekė jau kitą dieną. Ji atskubėjo į "Pajūrį". Vitrinoje vėl išvydo tuos pačius kvepalus. Pažinusi vakarykščią pirkėją, pardavėja V. Mitiušina, kažkodėl be jokių ginčių ir muštynių, grąžino 600 talonų. Vėliau paaiškėjo, kad "kvepalai" į Klaipėdą buvo atvežti iš Rumunijos, be jokių kokybės sertifikatų. Išvada peršasi pati savaime, jau tada rumunai nemokėjo gaminti kvepalų. Ir šiandien nemoka.

"Ką galime patarti tiems, kurie dar nenupirko kalėdinių dovanų? - pataria reporteris Šarūnas Pučinskas. - Prieš pirkdami kvepalus, odekoloną, tualetinį vandenį, tikrinkite juos parduotuvėje".

 

Mokam ir... kenčiam

"Karšta. Karšta ir tiesiogine, ir perkeltine prasme miesto butų ūkio eksploatavimo įmonėse. Mokesčiai už butą, vandenį, elektrą ir kitas komunalines paslaugas keičiasi vos ne kas savaitę, - 1992-ųjų lapkričio 28-ąją rašė reporterė Dalia Grikšaitė. - Sutrikę žmonės eina į butų ūkio įmones. Na, o čia norinčiųjų išsiaiškinti, kiek neprimokėta, kiek permokėta, ne vienas ir ne du... Kunkuliuojančios koridoriuje emocijos jaučiamos ir buhalterės I. Novičenko kabinete".

Čia buhalterijos kabinete dirbančios moterys viena per kitą guodėsi mūsų reporterei, kad gyvos tik raminamųjų vaistų dėka. Pažiūrėkit, skundėsi jos, kiek už durų žmonių laukia. Visi pikti, visi nepatenkinti, nuolat barasi, kartais bijom, kad neapkultų"...

 

Išvada paprasta - ir prieš 25 metus ir šiandien daugeliui iš mūsų tikrai praverstų nemokami "Pykčio suvaldymo" kursai. Tik nežinau, ar tokie iš viso vyksta? O jeigu vyksta, tai kur ir kada? Parašykit, jei kas žinot...

Tęsinys - kitą antradienį




Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder