"Vakarų ekspresas". 1992 08 29, 09 01 ir 03

"Vakarų ekspresas". 1992 08 29, 09 01 ir 03

Terminalui - taip!

"Ar iš tikrųjų terminalas toks baisus, kaip mus stengiasi įtikinti pliažuose "parašiaujančios", suprask, parašus renkančios, bobutės?" - pirmajame 1992-ųjų rugpjūčio 29-osios dienraščio "Vakarų ekspresas" puslapyje skaitytojų klausia autorius Henrikas Zablockis. Toliau autorius su dideliu pasimėgavimu leidžiasi į pamąstymus, kas iš tikrųjų klaipėdiečiams yra tie 200 hektarų planuojamo iškirsti miško. Ką gi, pradėkime nuo ekologijos, - rašo Henrikas, - nuo tų 200 ha miško, kuris kartais demagogiškai vadinamas "miesto plaučiais", "Girulių giria", "rekreacine zona". Manyčiau, kad tai tikrai yra zona, tik kitokia, - toliau siautėja autorius. - Nusikaltimų suvestinėse mirgėte mirga: tam ten davė į akį, kitai papurškė iš balionėlio, trečias - rastas ir neatpažintas... Zona, ir tiek. Tuo tarpu iškirtus taip vadinamą "Girulių girią", nusikalstamumas toje vietoje labai sumažėtų..." - prieš 25 metus skaitytojus šiurpino Henrikas Zablockis. Kas dabar atsimins, ar tai buvo užsakomasis straipsnis, ar tiesiog žurnalistas iš tiesų taip ir mąstė. Viena aišku, už tokį rašinį šiandien pasipiktinę žalieji piketuotų prie mūsų redakcijos, langus daužytų, o ir mūsų marmūzes, ko gero, taip pat. Kaip gerai, kad šiandien nebesame tokie drąsūs, akiplėšiški ir provokuojantys.

 

Mirties vardas - "Ural"

Girtų Rusijos kariškių siautėjimas prie sunkvežimio vairo pareikalavo 21-erių metų amžiaus vaikino gyvybės. 1992-ųjų rugpjūčio 15 dieną, 23 val. 30 min. apie kilometrą už Priekulės Drevernos link rusų armijos karinio dalinio Nr. 61415 sunkvežimis "Ural" rėžėsi į pakelėje stovėjusį Klaipėdos žvejybos uosto autobazės automobilį UAZ. Automobiliui apvirtus, nuo smūgio durelėmis į galvą mirė vairuotojas Saulius Rekašius. Trys girti - du rusų kareiviai ir vienas civilis (lietuvis), nurūko toliau. Per laukus, žmonių daržus. Bet netoli pabėgo. Sustabdė apsvaigusius kariškius Vilhelmo kanalas. Patys nenuskendo. Nuskendo raitelių batai. Kartu su visu sunkvežimiu. Kariškiui Anatolijui Kolpašnikovui iškelta baudžiamoji byla.

 

Gargždų policija bėglius sulaikė jau po vidurnakčio. Tikimės, kad tada kariškių valdžia jų nepaglostė... O gal netgi kamufliažinius kailius gerai iškaršė.

Vėl rugsėjis

1992-ųjų rugsėjo 1-osios dienraščio "Vakarų ekspresas" 1-ajame puslapyje daugiausia vietos skiriama naujiesiems mokslo metams - Rugsėjo 1-ajai. Šia proga "Vakarų ekspreso" redakcija pasveikino visus Vakarų Lietuvos pedagogus ir mokinius bei jų tėvelius. Čia pat informuojama, kad uostamiesčio Dramos teatre vyko mokytojų konferencija, kurioje švietimo darbuotojai aptarė mokyklos pertvarkymo planus, peržiūrėjo naujas mokymo ir auklėjimo gaires. Per tuos metus tiek pertvarkėme ir peržiūrėjome, kad iki šiol nesusigaudome, ką pridirbome ir kokių švietimo programų prikūrėme.

 

Neįvykusi kelionė

"Išskirtinis mūsų dienų bruožas, - prieš ketvirtį amžiaus rašė mūsų reporterė Dalia Grikšaitė, - visuotinė sumaištis ekonomikoje, politikoje, žodžiu, visur... O sumaišty - nerašyta taisyklė: gerai tarpsta nelabai sąžiningi ir visai nesąžiningi vertelgos. Istorija gavosi tokia, spaudoje pasirodė skelbimas, kviečiantis į puikią kelionę į Rumuniją. Paskambinus nurodytuoju telefono numeriu, saldus balselis dar saldžiau žadėdavo, kad sumokėjus 10 dolerių ir 4 000 rublių, lauks nuostabi kelionė į Drakulos gimtinę. Vėliau atsirado ir kažkoks Volodia, kuris žadėjo, kad kelionė prasidės rugpjūčio 20-ąją. Po to išvykos pradžia buvo nukelta į 21-ąją. Pažadas keitė pažadą, numatyta kelionės pradžia vis nusikėlinėjo. Nesikeitė tik Volodia ir jo pažadai. Viskas baigėsi groteskiškai. Vieną ankstų rytą - 6 valandą, Volodia pasakė, kad vakare tikrai į Rumuniją išvažiuos autobusas. Susirinko tik pusė keleivių, bet galų gale Volodia kapituliavo, paaiškinęs, kad autobuso tikrai jau nebus, nes vairuotojas išvyko į Kaliningradą parvežti vokiečių turistų." Žinoma, vokiečiai su savo "doičmarkėm" tada buvo daug įdomesni už mūsiškius su "mediniais" rubliais ir keliais doleriais piniginėje...

 

Valdininkų draugija

Atrodo, tarsi skaitytum šios dienos spaudą: "Valstybės kontrolės departamentas, tyręs Lietuvos valdžios etatų kilmę, padarė išvadą, jog valdymo aparatas nekontroliuojamai plečiasi. 1991-aisiais, lyginant su 1990-aisiais metais, pavyzdžiui, vien Aukščiausiosios Tarybos aparatas išsipūtė nuo 139 iki 797 žmonių.

Taigi, jaunai Respublikai toks aparatas yra aiškiai per brangus, - daro išvadą reporteris Vidmantas Matutis.

 

"Spektro" margumynai

Kaip niekada šmaikštus 1992-ųjų rugsėjo 3-iosios dienraščio "Vakarų ekspresas" "Spektro" skyrelis. Iš jo sužinome, kad kol tuometinis Klaipėdos mokesčių inspekcijos viršininkas Antanas Tamulis atostogavo, valiutos perpardavinėtojų prie banko nei padaugėjo, nei sumažėjo. Suprask, ne autoritetas. Kita žinute kreipiamasi į žinomą architektą taip: "Sauliau Manomaiti. Jeigu nenorite galutinai prarasti pasitikėjimo, siūlome skubiai užeiti į redakciją. Kitaip skelbsime paiešką." Kodėl tada, prieš 25 metus, taip aktyviai buvo ieškomas žinomas architektas, vargu bau, kas prisimins. Gal norėjome kokią dovaną įteikti, arba priešingai - tikėjomės paraginti kokią skolą susimokėti... Kita žinutė dar labiau kriminalinė: "Sunkiai girgždant "Baltijos" žvejų kolūkio privatizavimo vežimui, užsidegė (buvo padegti?) vyr. buhalterės ir juristo kabinetai su visais ten buvusiais dokumentais, sąskaitomis ir t. t."

 

Argi taip gražu?

Taip pavadinta replika apie naujosios bažnyčios statybas: "Šiaurinėje miesto dalyje statoma nauja bažnyčia. Mūsų skaitytoja piktinosi: "Statybose plytas diena iš dienos kiloja senukai, kuriems tik ilsėtis ramiai namuose... O į pamaldas prisirenka tiek gražaus, stipraus jaunimo, tik kažkodėl jie prie darbo prisidėti neskuba, nors kiekvienąkart kunigas ir prašo, ir ragina."

Kriminalinė apžvalga

Tarp kitų kriminalų išsiskiria baisus nuotykis, įvykęs Naikupės gatvėje. 23 valandą policininkai sulaikė K. Adomavičių (g. 1973 metais), kuris iš Naikupės gatvės 16-ojo namo pavogė krepšį su 3 kilogramais razinų. Ponas Adomavičius, matyt, planavo kepti pyragą iš razinų, ir aplinkinius nustebinti savo kulinariniais gebėjimais, bet tie nenaudėliai policininkai viską sugadino. Sutrukdė gimti kulinariniam šedevrui, o gal ir paveldui. Rado kuo užsiimti pareigūnai. Geriau jau būtų sulaikę vagis, kurie nuo Jūrų muziejaus sienos pavogė raides ir padarė vos ne pusės milijono rublių nuostolį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder