"Vakarų ekspresas". 1992 08 22, 25 ir 27

"Vakarų ekspresas". 1992 08 22, 25 ir 27

"Kvailas" kompiuteris

1992-ųjų rugpjūčio 22 dienos "Vakarų ekspreso" 1-ajame puslapyje rašoma apie bėdas Klaipėdos autobusų parke. Dirbo anais laikais įmonė, kaip ir visos kitos, ir vargo nematė. Bet, va, ėmė kažkas ir pasiūlė: "Perkam kompiuterį ir būsim labiau civilizuoti." Na, ir ką? Nusipirko. Ir ne bet kokį. O tikrą - japonišką. Tada ir parsidėjo. Pradėjo kompiuteris skaičiuoti darbuotojų atlyginimus. Ir pradėjo sukčiauti. Ateina vairuotojas ar konduktorė pasiimti atlyginimo ir suprasti negali, kodėl daugiau valandų dirbęs ir daugiau pinigų iš keleivių surinkęs negu praėjusį mėnesį gauna mažiau. Aiškinasi buhalterijoje. Moteriškės paaiškina, jog kompiuteris klaidų pridarė. Pačios mediniais skaitytuvais paskaičiuoja ir pasako, jog žmogui neprimokėta 1 000 ar 2 000 rublių. Ir ėmė Autobuso parko vairuotojai kalbėti, kad japoniškas kompiuteris niekaip negali suprasti, kad lietuviški atlyginimai ir taip maži. Ne tokie, kaip Japonijoje, kur galima ir mažiau paskaičiuoti, vis tiek nepastebės. Lietuvoje negalima japoniškai taupyti. Gal visai nevertėjo tam "kvailam" kompiuteriui skirti milijonus, žinutę baigia reporterė Ramunė Visockytė.

Grasina rusų kariškiai

Klaipėdos prokuratūra, nepaisydama Rusijos kariškių grasinimų, ir toliau laikė suimtą Rusijos kariuomenės praporščiką D. Babirovą, kuris 1992-ųjų gegužės 1-ąją Melnragės gyvenvietėje peršovė ir apysunkiai sužalojo Lietuvos pilietį J. Gončarą. Nors okupantai tada grasina, kad pasilieka sau teisę siekti savo praporščiko išlaisvinimo visais jiems prieinamais būdais, bet mūsų prokuratūros vyrai tada dar turėjo tvirtą stuburą ir nebuvo "kišeniniai".

Ribojo valiutą

Prieš 25 metus Vyriausybė pasitarė pati su savimi ir nusprendė, kad užsienio valiutos iš Lietuvos galima išvežti ne daugiau kaip 100 dolerių vienam asmeniui. Nori išvežti didesnę sumą - pateik Lietuvos banko, atliekančio operacijas užsienio valiuta, pažymą ir ją įregistruok muitinės deklaracijoje.

Dujų badas

Ir anais laikais Lietuvai nesisekė su dujomis. Rusija mūsiškiams atsiuntė telegramą, kad nuo 1992 m. rugpjūčio 20-osios sumažins dujų tiekimą Lietuvai, o nuo rugpjūčio 25-osios visai nutrauks, jei Lietuva už dujas nemokės pasaulinėm kainom.

Gėlės užkloja viską

Mūsų reporteriai nepatingėjo apsilankyti senajame turguje ir pakalbinti gėlių pardavėjų. Situacija 1992-aisiais nebuvo labai optimistinė. Gėlininkai Klaipėdoje skundėsi, kad jų gretos retėja. Ten, kur anksčiau karaliaudavo gėlininkai, dabar šeimininkauja mėsininkai. Gėlininkus irgi palietė ekonomikos nuosmukis. Kainos visur sukilo, gėlių tiek kartų nepabranginsi. Tad meta žmonės šį užsiėmimą, liūdnai konstatuoja reportažo autorius.

Informacija vagims

1992-ųjų rugpjūčio 25-osios "Vakarų ekspreso" 284-ojo numerio 1 puslapyje garsiausias tuo metu mūsų reporteris Č. E. V. (tiems, kas pamiršo, šifruoju - Čia Edas Vaičkus) pateikia informaciją vagims. "Vagys metalą tempia iš visur. Nesena legenda byloja, jog ne per seniausiai vagys nuėmė sraigtą netgi nuo plaukiojančio žvejybos tralerio. Žvejai parsiyrė irklais. Autorius ČEV-as stebisi, kaip iki šiol vagys nepastebėjo sraigto-paminklo prie Klaipėdos Baltijos laivų statyklos. Stebina vagių metalistų neatidumas, piktinosi Edas Vaičkus.

Patarimai panelėms

"Spektras" informuoja, kad Klaipėdoje pasirodė daug naujų įvairių markių užsienietiškų automobilių. "Vakarų ekspreso" žurnalistai, ko gero, suskubo įspėti mūsų pajūrio merginas pačiu laiku. Jie rašė: "...Jais atvyko Kauno "treninginiai". Jeigu, miela panele, tau jie skies, kad tai jo asmeninis automobilis, netikėk. Kaune vien padori bendra Lietuvos-JAV firma "Imex" bet kokį naujos ir madingos markės automobilį išnuomoja tik už 40 JAV dolerių per parą." Kas dabar suskaičiuos, kiek nekaltų merginų mes išgelbėjome nuo kvailinimo ir mulkinimo?

Sumušti savanoriai

284-ojo "Vakarų ekspreso" numeryje nepraslysta pro akis žinutė apie tai, kad buvo sumušti du savanoriai. Pasirodo, naktį Šateikiuose ėję sargybą du Plungės kuopos savanoriai mėgino sulaikyti grupę vaikinų, vaikščiojusių po saugomą teritoriją, kurioje buvo spalvotųjų metalų. Sušukę "Stok šausiu!", savanoriai puolė vytis pažeidėjus. Prie vartų šie atsigręžė ir pamatė, kad… savanoriai beginkliai. Prasidėjo muštynės - du prieš septynis. Vienas savanoris nuvežtas į ligoninę. Dabar Šateikiuose sargyba jau ginkluota, ilgapirščių azartą efektyviai sumažina mūsų reporteris Šarūnas Pučinskas.

"Operatyvumas"

1992-ųjų rugpjūčio 25-osios "Vakarų ekspreso" "Spektre" linksmiausia žinutė - apie valdininkijos darbo tempus. Rugpjūčio 5-ąją klaipėdietė Rasa Rimkienė į butų ūkio valdybą, esančią S. Daukanto gatvėje, nunešė pareiškimą dėl buto privatizavimo. Atėjusi į valdybą rugpjūčio 27-ąją gerbiama Rasa išgirdo atsakymą, kad jos pareiškimo nėra kam nunešti į privatizavimo tarnybą. Atsakymas, manau, ją stačiai pralinksmino...

Apie prievartą, girtus ir žudymus

1992-ųjų rugpjūčio 27-osios kriminalinė kronika: "Nakvynė blaivykloje - nėra kriminalas, - rašo mūsų apžvalgininkas, - o štai langų daužymas, tai jau kriminalas. 27-ojoje vidurinėje mokykloje 7 valandą ryto iškulti 8 langai." Kokie neraštingi nusikaltėliai tais laikais būdavo. Matyt, skaičiuoti nemokėjo. Na, kas 7 val. ryto, leiskite paklausti, daužo langus, kai tai geriausia daryti vakare, jau sutemus. Be to, jeigu jau daužai langus 7 valandą ryto, tai elkis žmoniškai ir iškulk 7, o ne 8 langus. Kad žmonės, net nežiūrėdamai į žadintuvą, žinotų, kad jau septynios ryto. Laikas į darbą. Kaip patogu būtų. Ramiai tūnai sau namuose, po antklode pasislėpęs, ir žinai 3 langai išdužo - 3 val. ryto, 5 langai pažiro, žinok, jau penkios!

O štai 14 valandą nedirbantis pilietis A. O. (gimęs 1963 metais) savo bute bandė išprievartauti 6 metais vyresnę pilietę P. S. Negi jaunesnių nerado? Laimei, kad tik bandė, nes būtų ilgam sėdęs į belangę. O ten jau su tokiais prievartautojais, sako, labai negražiai elgiasi kiti nuteistieji.

15.30 val. Medžiotojų gatvės 8 name moteris kaimynų bute išgirdo 2 šūvius ir paskambino į policiją. Atvykę pareigūnai bute rado du lavonus. Tėvo ir sūnaus Likpetrių. Abu vertėsi valiutinėmis operacijomis. Žiauriai skamba, bet 1992-ųjų rugpjūtį iš viso buvo nužudyti net trys klaipėdiečiai, susiję su prekyba valiuta. Tokie laikai buvo... Kuo daugiau pinigų - tuo mažiau ramybės ir saugumo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder