„Vakarų ekspresas“ - prieš ketvirtį amžiaus...

„Vakarų ekspresas“ - prieš ketvirtį amžiaus...

Vartant 1993-iųjų kovo mėnesio "Vakarų ekspreso" komplektą labiausiai į akis krenta kriminalinių žinučių ir straipsnių gausa. Netikrų pinigų platinimas, reketas ir apiplėšimai, vagystės ir žmogžudystės tiesiog bado akis. Paskutinius atodūsius prieš panaikinimą dar skleidė Valstybinė žvejybos įmonė "Jūra". Žmonės ir tada laukė pagerėjimo, kaip ir šiandien daugelis laukia ir tikisi, kad kada nors tikrai bus geriau...

VE 1993.03.13 - 1993.03.20

Pusantro milijono netikrų talonų

Klaipėdos rajono policijos darbuotojai iš Gargžduose gyvenančių moksleivių - 14-15 metų paauglių - surinko apie pusantro milijono netikrų 500 talonų kupiūrų. Jaunieji piniguočiai tvirtina tas apšepusias "meškutes" radę už miestelio. Realizavimo vieta - turgus ir privatūs komerciniai kioskai. 500 talonų kupiūras bandė realizuoti ir Gargždų "milijonierių" tėveliai, turbūt nežinantys, kad pagal Lietuvos banko valdybos nutarimą "talonų padirbinėjimas, padirbtų talonų laikymas, norint juos realizuoti, taip pat jų realizavimas baudžiamas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 86 straipsnį". Sunku patikėti, kad patys paaugliai sugebėtų pagaminti tiek penkiašimtinių.

Į "Jūrą" puolęs, sausas nekelsi

"Valstybinė žvejybos įmonė "Jūra" sunkiai serga. Įveikti krizę nesiseka ir naujajam direktoriui. Revizijos, komisijos seka viena po kitos, - rašo Vida Bortelienė. - Išvada: be skubių kardinalių priemonių ir permainų Lietuvos žvejybos laivynui gresia bankrotas. Tad kaip pavadinti tą įmonėje klestinčią finansinę netvarką - neūkiškumu, vadovų nerūpestingumu, palaida bala?"

1993 m. sausio 1 d. įmonė turėjo 1 381 373 000 talonų skolų.

Darbo stilius

Po sėkmingos prekybos viename iš Rumunijos turgaviečių į klaipėdiečių autobusą įlipo du vyrukai, ir vienas jų rusų kalba kreipėsi į sėdėjusius autobuse: "Jus sveikina Sankt Peterburgo reketas "Ulybka" (lietuviškai - šypsena). Iš kiekvieno po 20 dolerių." Vaikinai šypsodamiesi iš lietuvaičių prekeivių surinko pinigus ir ramiai išlipo.

Pirmoji Žemaitijoje

Prieš trejetą metų netoli Priekulės miesto iškilo kuklus baltas pastatas. Jame įsikūrė pirmoji Žemaitijoje keramikos įmonė "Keramika BB". Įmonės šeimininkai įsigijo modernų Vokietijoje pagamintą įrenginį, įgalinantį įgyvendinti pažangią skysto molio malimo technologiją.

Ne naujiena įmonėje ir juodosios keramikos dirbiniai. Jie tapo ne tik užsieniečių, bet ir mūsų krašto gyventojų mėgstamomis visuomeninių patalpų ir butų interjero puošmenomis.

"Nors dėl pakilusios elektros energijos kainos mūsų gaminiai tapo brangesni, tačiau pirkėjų nestinga", - 1993-iųjų kovą sakė bendrovės direktorius Egidijus Barcevičius.

Dūmai Dovilų padangėje

Gavome labai ilgą ir labai emocionalų Dovilų kaimo gyventojų laišką. Ten, matyt, bręsta didžiulis konfliktas. 79 gyventojai buvo labai nepatenkinti viršaičio Algimanto Venckaus veikla. Ypač sklypų gyvenamiesiems namams skirstymu. Apie Dovilų problemas jau buvo rašęs ir mūsų korespondentas Vidmantas Matutis, bet ir tai negelbėjo. Buvo ir viršaičio atsakymas redakcijai. Taip. Dūmų Dovilų padangėje daug. O ką jie slepia, ar "pūvančią valdininkiją", ar žmonių norą dėl daugybės problemų apkaltinti vieną - kol kas neaišku.

Lietuviai troško permainų

Dabar jie tenori išgyventi. Nei į Vakarus, nei į Rytus... - kvietė LDDP lozungai prieš rinkimus. O vis dėlto Lietuva tada žymiai labiau judėjo Rytų, o ne Vakarų link. Pristabdytas privatizavimo procesas, talono emisija, infliacija, draudimai ir apribojimai, ateinantys iš ministerijų ir valdybų, talonai miltams ir kitoms prekėms. Ir labai simboliškas aktas: Algirdas Brazauskas labiau mėgsta važinėti maskvietišku ZIM'u, o Vytautas Landsbergis keliaudavo Kolio padovanotu mersedesu.

"Ekonominė krizė tebesiaučia toliau, atlyginimai, kaip visuomet, nespėja paskui kylančias kainas, tačiau objektyviai reikia pripažinti, kad nugalėjusi LDDP ir Respublikos prezidentas negali būti atsakingi už visa tai. Naujoji valdžia funkcionuoja tik 4 mėnesiai ir net nespėjo suformuoti naujos vyriausybės bei priimti biudžeto", - rašė Vygantas Vareikis.

Kuo daugiau komunistų vyriausybėje, tuo tuštesnės parduotuvės, - anksčiau juokaudavo socializmo sistemos duobkasiai lenkai. LDDP ir jos Vyriausybė negali sulaikyti infliacijos dėl objektyvių priežasčių. "Žmonės nesulaukė pagerėjimo ir stabilumo. Ir dar nežinia, kada sulauks. Belieka vienintelis kelias - tikėtis", - tokią išvadą daro autorius.

Paskutinės kelionės kaina

1993-iųjų pradžioje Klaipėdoje išeiti iš šio pasaulio į anapilį kainavo: šarvojimo salė vienai parai - 2 261 talonas, duobės iškasimas - 2 067 tl, orkestro paslaugos - 1 765 tl, transporto paslaugos - 50 tl, už kilometrą. Brangiausias karstas tada kainavo 6 200 talonų, pigiausias - 4 831 taloną.

"Tokia statistika. Kaip matote, mirti šiuo metu - neparanku. Todėl gyvenkite į sveikatą", - prieš ketvirtį amžiaus patarinėjo "Vakarų ekspreso" žurnalistė Palmira Martinkienė.

Vario auka

Metalai masino ne vieną. Štai iš Rusijos armijos dalinio, kuris tuo metu buvo įsikūręs Šilutės rajono Tarvydų kaime, elektros transformatorinės pilietis I. Mikalauskas bandė pavogti vario kabelį ir buvo sunkiai sužeistas elektros srovės. Vėliau ligoninėje mirė.

Bus daugiau

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder